Ledare

Ledare
av Benjamin Ivansson

TT Ett barn kan inte samtycka till äktenskap.

”Sluta dalta om barnäktenskap”

Publicerad 2 mars 2017

Gravida asylsökande barn har blivit placerade i samma hushåll som sina vuxna makar, med motiveringen att det ingår i kulturen och att barnen visat tecken på brådmognad. Det har bland annat Sveriges Radio och Expressen kunnat berätta om.

Frågan har blivit aktuell i samband med att många sökte skydd här 2015. Trots att vi har en lagstiftning som förbjuder alla personer som bor i eller har bott i Sverige att ingå i äktenskap före 18 års ålder, har detta inte gällt de som ­varit gifta när de anlänt.

Ett barn är ett barn är ett barn. Punkt.

Att det skulle finnas en kulturell aspekt värd att ta hänsyn till är rent trams. Vi både kan och ska diskutera kulturskillnader, anpassning och levnadssätt. Men vi diskuterar inte barns universellt okränkbara rätt att vara barn. Ett barn är ett barn är ett barn. Punkt. Dessutom är det nedlåtande och exkluderande att sammankoppla barnäktenskap med en hel kultur.

Liberalerna och de andra Allianspartierna var först med att lyfta problemet. Bland annat har de begärt att riksdagens civilutskott tar fram en lagstiftning som ska förbjuda Sverige från att erkänna ett äktenskap om någon av parterna varit under 18. Även regeringen har aviserat en översyn av lagen.

Men behövs det verkligen? Det finns redan stöd i lagen för att underkänna alla former av barnäktenskap. Att skärpa lagen skulle alltså i praktiken bara göra det ”superförbjudet”.

Och även om det vore det är det inget argument.

Det riktiga problemet är de tankegångar som får myndigheter att inte bara avstå från att stoppa, utan aktivt heja på ett pågående övergrepp mot ett barn. För att de fått för sig att det är en del av en kultur.

Det är det inte. Och även om det vore det är det inget argument. Nu måste svenska myndigheter sluta dalta och börja sätta barnens bästa framför vuxnas sexuella behov.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLagen om anställningsskydd ger inget skydd"

"Lagen om anställningsskydd ger inget skydd"

Ledare. Hur skulle det se ut för dig om du plötsligt blev av med halva din inkomst?…

&quotNär blev gammal högerpolitik grön?"

"När blev gammal högerpolitik grön?"

Ledare. Kommer ni ihåg när Grön ungdom föreslog ett skönhetsavdrag? Alltså sänkt skatt…

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Ledare. Författaren och journalisten Göran Rosenberg bjöd som vanligt på en briljant…

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.