Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Stafettläkarna allt dyrare

Publicerad 24 augusti 2010

UMEÅ Stafettläkarna kostar landstinget över 50 miljoner kronor – varje år.
Dessutom har kostnaderna för inhyrd personal ökat med hela 56 procent sedan 2006.
Landstinget har misslyckats med att stoppa läkarna från att utnyttja systemet.

Personalbristen av läkare och specialistsköterskor är Västerbottens läns landstings största utmaning.
Totalt saknas 55 läkare, vilket motsvarar cirka 5 procent av de 1048 läkartjänster som finns i länet.
– Den största delen är inom primärvården där också de största kostnaderna för hyrläkare finns, säger personalstrategen Hans-Åke Widmark.
För specialistsköterskor är bristen också stor, framför allt på operation och på barnkliniken.
Personalbristen har bland annat lett till att många tvingas arbeta rejält med övertid. Andra jobbar övertid med glädje för att sedan sticka iväg och tjäna storkovan i ett annat landsting. Plus att de vakanta tjänsterna måste fyllas med inhyrd personal från bemanningsföretagen.

Guld med täljkniv

Och det handlar om verkligen om flera företag som skär guld med täljkniv från landstingets budget. VF:s granskning visar att landstinget just nu har avtal med inte mindre än 28 stycken bemanningsföretag. Mellan år 2006–2009 har kostnaderna för inhyrd personal ökat från drygt 36 miljoner kronor till drygt 56 miljoner kronor per år. En ökning på 56 procent. Att starta ett bemanningsföretag är en lysande affär, även om ökningen mellan 2007–2009 är mindre kraftig, nämligen 12 procent. Trenden för året är den samma.
En så kallad ”stafettläkare” är nästan dubbelt så dyr än en läkare som anställts direkt av landstinget. Snittpriserna på kontrakten talar sitt tydliga språk – 40 000 kronor per vecka för arbete under dagtid. Obekväm arbetstid kostar naturligtvis mer, se faktarutan.
– En stafettläkare har dock i regel mer tid till patienterna, påpekar Hans-Åke Widmark.

Misslyckat stoppförsök

År 2003 skrev VF om att de fyra nordliga landstingen gått samman för att stoppa stafettläkeriet, till synes utan resultat.
Förutom kostnaderna innebär systemet att medborgarna oftare kan få byta läkare och att operationssalar står tomma när övertidstimmarna ska tas ut, långa väntetider till trots. Det blir svårt att planera effektivt.
Enligt Hans-Åke Widmark har nu de fyra landstingen gemensamt upphandlat tjänsterna från bemanningsföretagen.
– Jag vill hävda att den här regionsupphandlingen har lett till att vi i alla fall förhindrat en fördyring.
– Även under stoppet fanns möjligheter att få dispens. Plus att vi sparade pengar på att tempot var lägre i verksamheten, vilket vi sedan tog igen, förklarar han.
Men frågan är också hur personalfrågan ska hanteras när 40-talisterna i landstinget går i pension. Om det blir ett stort svart hål – omöjligt att fylla.

FAKTA
MOTSVARAR 300 HÖFTLEDSOPERATIONER
Inhyrd personal är cirka 40 procent dyrare än den som landstinget har anställt. År 2009 betalde landstinget ut drygt 56 miljoner kronor till bemanningsföretagen.
För de extra utgifterna på omkring 25 miljoner kronor får man ungefär:
• 12 vårdplatser på medicin.
• 50 sjuksköterskor på Barn 4.
• 300 höftledsoperationer.
• 350 helikoptertransporter mellan Umeå och Skellefteå.
En hyrläkare kostar mellan
32 000–48 000 kronor per vecka beroende på specialistkunskaper och bemanningföretagets ranking i upphandlingen.
Det är för arbete dagtid. Jour och beredskap kostar mer.
Jourskuld och övertid:
• Vid årsskiftet fanns en jourskuld på 129 649 timmar, vilket läkarna kan ta ut i tid eller pengar. Skulden är flerårig och har enligt tjänstemännen inget samband med personalbristen.
•Förr året arbetade cirka 80 läkare mer övertid än vad lagen medger, det vill säga 200 timmar per år. Detta är fortfarande preliminära siffror.

Se Peter Olofssons, (S) och Olle Edbloms (C) kommentarer kring stafettläkare i papperstidningen

Totalt 3 kommentarer [lämna kommentar]

 • Olle BK 24 augusti 2010

  Förjävligt! Skrota läkarna joursystem och sätt dom på schema som alla andra så blir det ordning på det där.

 • Jepp 24 augusti 2010

  Är inte stafettläkarna bara en indikator på extremt dålig planering från Landstinget? Om man tyder statistiken så finner man att det har aldrig funnits fler läkare än nu, ändå verkar det vara konstant läkarbrist?!
  Via den rationalisering som utförts under de sista 20 åren där man konstant lagt på läkarna allt mera uppgifter av underordnad karaktär. Landstingets upphandling av datorer och programvara som fortfarande belastar verksamheten i form av kapital men lika besvärande,i arbetstid!! Nej,börja med att återföra läkarsekreterare för att avlasta läkarna, ifrågasätt ansvariga varför inte datorredskapen fungerar bättre än dom gör.. var är helhetslösningen ?? Att påstå att det fungerar är att ljuga! Visa på att terminalarbetet går så effektivt att läkarna kan vara effektivare i kontakter mellan röntgen, labb, andra sjukhus, eller vill landstinget påstå att läkarna är lata och obildbara?!
  Min slutsats är att landstinget inte ger rätt förutsättningar till den personal de har anställt !!

 • Stig Eriksson 24 augusti 2010

  Att nu många läkare väljer en osäkerhet i egen anställning,tahand om sin egen sjukfösäkring, sociala trygghet - kan det ha någonting med landstingen som arbetsgivare (inget är bättre än något annat) att göra? Att läkaren har så svårt att påverka sin arbetssituation i en övertung byråkrati? Att politiker förvånas över behov av vidareutbildning då man tyckts sig anställa färdigutbildade läkare? Vore landstingen attraktiva arbetsgivare skulle ingen läkare vilja arbeta åt bemanninsföretag. Men se - i dessa företag bryr man sig om sina medarbetare, är lyhörd för deras behov och kan snabbt ge besked genom smidig beslutsgång. Landstingen har själva skapat den situation som råder

Kommentera

600 tecken kvar

Hantverkstjänster får mest klagomål

Nyheter. Länets konsumenter klagar mest på hantverkstjänster. Det visar nya siffror.   0

Sveriges bästa drink finns i Umeå

Sveriges bästa drink finns i Umeå

Umeå. Umeåbon Emil Åregn har korats till svensk vinnare i en av världens största drinktävlingar – BACARDÍ Legacy. Han kommer därmed att att representera landet i finalen av tävlingen i Australien i maj.  0

Trafikolycka stoppar tågtrafiken

Trafikolycka stoppar tågtrafiken

Uppdaterat. En olycka med en timmerbil har inneburit tågstopp. 0

Planerar för asylboende i Umebygdens gamla sjukhem

Planerar för asylboende i Umebygdens gamla sjukhem

Umeå. Det finns långt gångna planer på att omvandla Umebygdens gamla sjukhem på Backen till asylboende. – Vi vill vara ett föredöme i branschen, säger Åsa Ögren som är en av dem som ligger bakom planerna.  0

Politiker tvingas backa från beslut

Umeå. Personer som har privat hemtjänst på mer än 30 timmar i veckan kommer inte att tvingas byta till kommunal hemtjänst.  0

Satsar på stöd till spelberoende

Umeå. Kommunen satsar extra på stöd till personer med spelberoende när bidrag till Umeås sociala föreningar delas ut i år. 0

Sätter fokus på HBTQ-frågor

Umeå. Individ- och familjenämnden bildar en grupp för jämställdhet och HBTQ-frågor. 0

Inget ja till natthärbärgen

Umeå. Individ- och familjenämnden säger nej till natthärbärgen i Umeå.  0

Drack öl i bilen

Skellefteå. Vittne larmade polis efter att ha sett en förare som satt och drack öl i bilen under förmiddagen i Skellefteå.  0

Halt väglag vid Lappvattnet

Skellefteå. Räddningstjänst är på väg till en, eventuellt två singelolyckor, vid Lappvattnet, Skellefteå kommun.  0

Blod på kläderna - greps

Nyheter. Mannens kläder hade blodspår när han greps.  0

Kvinna misshandlade kvinna

Skellefteå. Polisen i Skellefteå har gripit en kvinna som ska ha misshandlat en annan kvinna i en lägenhet på Norrböle.  0

Mest läst idag