Endast 6 av 10 arbetare är medlemmar i facket, det visar en ny studie från Lunds universitet. Bild från första maj i Umeå 2015.
Hanna Eriksson
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

"Facket är aldrig starkare än sina medlemmar"

Ledare.
Om du skulle nämna en enda sak som utmärker Sverige, vad skulle du svara då? Dåligt väder? Ikea? Midsommar?
Jonas Bergström
Publicerad 27 februari kl. 20:00

Starka fackförbund, skulle jag säga. Det har format vårt land mer än något annat. Utan starka fack inga vettiga löner och villkor och ingen semester. Utan starka fack ingen stark socialdemokrati och inget välfärdssamhälle.

2006 var 77 procent av arbetarna med i facket, 2016 är det 62 procent.

Men är det fortfarande sant att vi har starka fackförbund?

Anslutningsgraden har sjunkit dramatiskt de senaste tio åren. 2006 var 77 procent av arbetarna med i facket, 2016 är det 62 procent. Det visar en studie, av professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet, som Arbetet lyft upp.

Facket är fortsatt starkast inom industrin och offentlig sektor (även om facket försvagats även där) och allra svagast inom hotell och restaurangbranschen.

För arbetarrörelsen är detta ett stort problem som går att illustrera på detta sätt: ta en tändsticka och lägg den mellan pek- och långfingret med långfingret över. Slå med handflatan mot borden och tändstickan går av ganska enkelt. Men om du i stället lägger tio tändstickor mellan fingrarna blir det svårare, eller hur?

På samma sätt är det med facket. Ingen arbetare kan ensam stå upp mot sin arbetsgivare. Med färre medlemmar blir det svårare för fackförbunden att teckna bra kollektivavtal. När anslutningsgraden sjunker kan arbetsgivarna tillslut säga: varför ska vi förhandla löner med er? Ni representerar inte ens hälften av arbetarna?

Facken är inte ombudsmännen, någon att ringa när det är problem. Facket styrka utgörs av medlemmarna på arbetsplatsen.

Det handlar inte bara om att teckna avtal. Det krävs många aktiva medlemmar för att kollektivavtalen ska följas. Facken är inte ombudsmännen, någon att ringa när det är problem. Facket styrka utgörs av medlemmarna på arbetsplatsen.

Detta måste bli en varningsklocka för samtliga fackförbund. Inget fackförbund kan längre slå sig för bröstet och säga att de har hög anslutningsgrad.

Det har funnits en tendens att göra facket till ett försäkringsbolag med förmåner, rabatter och kampanjer. För att facken ska bli starkare måste de tillbaka till rötterna.

Rapporten visar också att den högerregering som styrde landet åtta av de senaste tio åren var oerhört effektiv

På senare tid har flera fackförbund, inspirerat av amerikanska fackförbund, arbetat mer aktivt med organisering genom att ta strider och lösa problem lokalt på arbetsplatsen. Då blir facket relevant för medlemmarna och då vill också fler bli medlemmar.

Detta med organisering nämns i högtidstalen på kongresserna. Men bland de som ska göra jobbet, på lokala avdelningar och klubbar, hur mycket har sipprat ner dit? Nästan allt återstår att göra.

Rapporten visar också att den högerregering som styrde landet åtta av de senaste tio åren var oerhört effektiv. Om det var något Fredrik Reinfeldt lyckades med så var det att försvaga facket.

I studien skriver Kjellberg att facket alltid tappat medlemmar under lågkonjunktur och sedan hämtat upp det igen under högkonjunktur.
Men efter den senaste lågkonjunkturen blev det ingen uppgång alls. vilket förklaras av den allt dyrare och sämre a-kassan.

Oavsett hur stora utmaningarna är nu är de inte större än när fackförbunden startade en gång i tiden och de blev förföljda av staten.

Det finns också annat som spelar in: mer individualism, otrygga anställningsformer, bemanningsföretag och att fackföreningsavgiften är inte längre avdragsgill. Det finns analyser att göra och mer att förvänta sig av en S-ledd regering.

Men oavsett hur stora utmaningarna är nu är de inte större än när fackförbunden startade en gång i tiden och de blev förföljda av staten.

Det är trots allt fackförbunden själva som måste göra jobbet. Och det måste göras på arbetsplatserna. Nära medlemmarna. Bara så kan facken återigen bli starkare.

Svagare fack ger en svagare arbetarklass. Och ni kan lista ut själva vem det är som tjänar på det.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten