Sporttelegram

Halfvarsson kan stoppas från start

Publicerad i fredags kl 18.12 (uppdaterad i fredags kl 18.12)

Sporttelegram. Calle Halfvarsson hade gärna tävlat dubbelt i Otepää i helgen. Men det får han förmodligen inte göra.

Fakta

Lördag, sprint (fristil) damer: Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk.

Sprint (f) herrar: Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Karl-Johan Westberg.

Söndag, 10 km (klassiskt) damer: Charlotte Kalla, Emma Wikén, Anna Haag, Anna Dyvik.

15 km (k) herrar: Jens Burman, Martin Johansson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson.

Tanken är att ingen av de svenska åkarna ska tävla båda världscupdagarna i Otepää. Det betyder till exempel att Calle Halfvarsson kör lördagens fristilssprint, men står över söndagens 15 kilometer. Eller?

– Egentligen hade jag velat köra båda dagarna, säger Halfvarsson.

– Jag själv tror att det kan behövas ett lopp till, att jag kanske behöver köra på söndag. Men vi ska ta en diskussion om det efter sprinten. Jag är mer för att åka, tränarna är de som bromsar lite.

Behöver energin i VM

Halfvarsson säger det med ett litet leende, så det är inga ”hard feelings” mellan honom och landslagsledningen. Rikard Grip menar samtidigt att Halfvarsson är en åkare som man kan behöva bromsa i tävlingsivern.

– Lite så. Just här och nu kan man ju vara pigg och fräsch och vilja tävla båda dagarna. Men man behöver också den energin sista fredagen i VM på stafetten och i femmilen på den sista dagen. Så det gäller att se det i ett längre perspektiv, säger Grip.

– Det viktigaste nu är att få en bra genomkörare. Sedan kan det bli incidenter i en sprint som gör att man inte får en bra genomkörare, men då får vi diskutera det då. Grundplanen är att man går ett lopp.

Vill ha medaljer

I VM i Falun för två år sedan ställde Calle Halfvarsson upp i samtliga sex lopp, med stafettsilvret som enda medaljutdelning. I Lahtis kommer 27-åringen stå över åtminstone någon distans för att vara fräschare under hela mästerskapet.

– Den diskussionen har funnits hela tiden. Annars är det lätt att det blir mycket femte-, sjätte-, sjunde- och åttondeplatser. Men det är medaljer vi vill åt och då måste vi ta lite kloka beslut och prioritera bort något lopp också, säger Grip om landslagets vassaste allroundåkare på herrsidan.

Halfvarsson inledde sin sprintsäsong succéartat med en andraplats i Ruka och seger i Lillehammer, båda i klassisk stil. Men efter en sjukdomsperiod kring årsskiftet har det gått tyngre med ett fall i världscupen i Falun och en missad final i SM, båda i fristil.

I Otepää vill Halfvarsson bjuda på mer offensiv åkning.

– Jag körde lite samma taktik i Falun och SM som i Ruka och Lillehammer. Men det är mycket svårare att ta sig förbi i fristil, så jag måste ändra på taktiken i morgon och in mot VM om det ska bära långt. Då går det inte att köra som jag har gjort.

Sport
Och årets idrottsman är...

Live: Och årets idrottsman är...

Alpint. VK sänder live från Umeå idrottsgala – följ idrottsfesten här!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Northugs hån  mot Umeåstjärnan

Northugs hån
mot Umeåstjärnan

Längdskidor. Petter Northug hann knappt anlända till Lahtis innan han börjar piska upp stämningen mot Sverige.

Rose: &quotGick i tankar att skita i inomhussäsonten"

Rose: "Gick i tankar att skita i inomhussäsonten"

FRIIDROTT Odain Roses definitiva fokus ligger på utomhussäsongen. Trots det fick han en biljett till inne-EM.

Meraf Bahta tvekar om EM-distans

FRIIDROTT Formstarka Meraf Bahta har inte bestämt sig för vilken distans hon ska springa på inne-EM i Belgrad i nästa vecka. Här är hela EM-truppen.