Telegram

Varnar USA: Hota inte EU-sammanhållning

Publicerad i fredags kl 17.44

Telegram. Tysklands försvarsminister varnar Donald Trump för att skada sammanhållningen i Europa och att närma sig Ryssland bakom ryggen på USA:s allierade.

Fakta

Säkerhetskonferensen i München, MSC, beskrivs som det största diskussionsforumet för säkerhetspolitik. 450 beslutsmakare från världen över samlas för att diskutera frågorna.

Bland flera högprofilerade namn kan nämnas USA:s nytillträdde vicepresident Mike Pence, som väntas träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på konferensen. Det blir hennes första möte med en högt uppsatt person i den nya amerikanska administrationen. Pence ska också möta Ukrainas president Petro Porosjenko och de baltiska ledarna, enligt Vita huset.

Källor: MSC, Reuters.

Nervositeten bland europeiska ledare har varit påtaglig efter den amerikanske presidentens lovord över britternas beslut att lämna EU, hans hätska kritik mot Nato och synbart välvilliga inställning till Ryssland.

I skarpt formulerade ordalag skickade Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen tydliga varningar till USA, under den pågående årliga säkerhetskonferensen i München – en av världens viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska sammankomster.

– Våra amerikanska vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på sammanhållningen på vår kontinent, sade hon i ett anförande enligt AFP.

Försökte dämpa oro

Hon manade också USA att inte ta de transatlantiska banden för givna och att inte gå bakom ryggen på sina allierade i ett närmande till Ryssland.

USA:s försvarsminister James Mattis försökte i sitt anförande att dämpa den europeiska oron.

– Det transatlantiska bandet fortsätter att vara vårt starkaste bålverk mot instabilitet och våld, sade han och betonade hoten mot den gemensamma säkerheten med växande instabilitet längs och bortom Natos gränser enligt AFP.

– Amerikansk säkerhet är permanent knuten till säkerheten i Europa, sade han.

Inför starten av sammankomsten i München skrev konferensens ordförande Wolfgang Ischinger i en säkerhetsrapport att ”den internationella säkerhetsmiljön utan tvekan är mer instabil i dag är vid någon annan tidpunkt efter andra världskriget”.

”Orolig tid”

Dan Smith, chef vid det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri, deltar i konferensen. Han vill inte dra det riktigt så långt, men säger att det är mer instabilt nu än vad det varit sedan kalla krigets slut och värre än under en del perioder under kalla kriget.

– Vad som är tydligt är att det är fler väpnade konflikter i dag än för fem-sju år sedan. Det spenderas mer på vapen, det handlas mer med vapen och det finns flera platser där olika stater konfronterar varandra över sina intressen och ageranden. Bevisen går inte att bortse från, vi lever i en orolig tid, säger han.

Ökade försvarsutgifter

James Mattis upprepade under ett Nato-toppmöte tidigare i veckan de amerikanska kraven på att Natos övriga medlemsländer ska öka sina försvarsanslag.

– Det senaste året eller två har de globala militära utgifterna stigit något, medan de i Europa har fortsatt att sjunka. Jag skulle tro att de europeiska utgifterna de kommande tre-fyra åren kommer att öka som en del i en global trend, säger Dan Smith.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Protesterna utanför Ikea har startat

Protesterna utanför Ikea har startat

Nyheter. Nu demonstrerar Transportförbundet utanför Ikea-varuhuset i Umeå.

&quotNi borde skämmas, Ikea"

Jonas Bergström: "Ni borde skämmas, Ikea"

Ledare. I Ikea policys finns det fina ord om arbetares rättigheter, ändå anlitar de företag som betalar 2000 kronor i lön.

Samiska parlamentsbyggnaden
Hon föreslog Lycksele – får kritik av Vilhelminapolitiker

Hon föreslog Lycksele – får kritik av Vilhelminapolitiker

Inlandet. En debatt har blossat upp på sociala medier efter debatten i sametinget om den samiska parlamentsbyggnaden…

&quotNoga med att skilja på mina roller”

Stinnerbom: "Noga med att skilja på mina roller”

Inlandet. Stinnerbom tycker debatten är märklig i och med att hon företräder Gouvssinásti i sametinget och att det inte har fattas något beslut än gällande parlamentsbyggnaden …

Trafiken
En person skadad i trafikolyckan på E4:an

Olycka: En person skadad i trafikolyckan på E4:an

Umeå. En person har skadats efter en trafikolycka på E4:an norr om Sävar. Vägen är avstängd.

Räddning: Tvingades klippa upp bilen för att ta ut skadade

Uppdaterad. Flera personer har förts till sjukhus efter två olyckor på E4:an. Räddningstjänsten tvingades klippa upp taket på en av bilarna.

Ännu en olycka söder om Sävar

Umeå. Ytterligare två trafikolyckor på E4:an rapporteras.

Utökad varning för länet

Utökad varning för länet

Nyheter. Nu gäller klass 1-varningen från SMHI även inlandet.

Totalstopp på E4:an

Skellefteå. En buss hindrar trafiken på E4:an vid Sikeå.

Bussar hindrar trafiken

Umeå. Två bussar hindrar trafiken i sjukhusbacken.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Här är favoriterna inför Mellofesten

Här är favoriterna inför Mellofesten

Skellefteå. Oddsen har landat. Här är favoriterna inför Mellofesten i Skellefteå.

Vad fick grannen för huset?

Vad fick grannen för huset?

Fastighetsaffärer. Här är den senaste tidens fastighetsaffärer från hela länet.  

Mest läst idag