Telegram

Varnar USA: Hota inte EU-sammanhållning

Publicerad 17 februari 2017

Telegram. Tysklands försvarsminister varnar Donald Trump för att skada sammanhållningen i Europa och att närma sig Ryssland bakom ryggen på USA:s allierade.

Fakta

Säkerhetskonferensen i München, MSC, beskrivs som det största diskussionsforumet för säkerhetspolitik. 450 beslutsmakare från världen över samlas för att diskutera frågorna.

Bland flera högprofilerade namn kan nämnas USA:s nytillträdde vicepresident Mike Pence, som väntas träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på konferensen. Det blir hennes första möte med en högt uppsatt person i den nya amerikanska administrationen. Pence ska också möta Ukrainas president Petro Porosjenko och de baltiska ledarna, enligt Vita huset.

Källor: MSC, Reuters.

Nervositeten bland europeiska ledare har varit påtaglig efter den amerikanske presidentens lovord över britternas beslut att lämna EU, hans hätska kritik mot Nato och synbart välvilliga inställning till Ryssland.

I skarpt formulerade ordalag skickade Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen tydliga varningar till USA, under den pågående årliga säkerhetskonferensen i München – en av världens viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska sammankomster.

– Våra amerikanska vänner vet mycket väl att ert tonläge mot Europa och Nato har en direkt påverkan på sammanhållningen på vår kontinent, sade hon i ett anförande enligt AFP.

Försökte dämpa oro

Hon manade också USA att inte ta de transatlantiska banden för givna och att inte gå bakom ryggen på sina allierade i ett närmande till Ryssland.

USA:s försvarsminister James Mattis försökte i sitt anförande att dämpa den europeiska oron.

– Det transatlantiska bandet fortsätter att vara vårt starkaste bålverk mot instabilitet och våld, sade han och betonade hoten mot den gemensamma säkerheten med växande instabilitet längs och bortom Natos gränser enligt AFP.

– Amerikansk säkerhet är permanent knuten till säkerheten i Europa, sade han.

Inför starten av sammankomsten i München skrev konferensens ordförande Wolfgang Ischinger i en säkerhetsrapport att ”den internationella säkerhetsmiljön utan tvekan är mer instabil i dag är vid någon annan tidpunkt efter andra världskriget”.

”Orolig tid”

Dan Smith, chef vid det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri, deltar i konferensen. Han vill inte dra det riktigt så långt, men säger att det är mer instabilt nu än vad det varit sedan kalla krigets slut och värre än under en del perioder under kalla kriget.

– Vad som är tydligt är att det är fler väpnade konflikter i dag än för fem-sju år sedan. Det spenderas mer på vapen, det handlas mer med vapen och det finns flera platser där olika stater konfronterar varandra över sina intressen och ageranden. Bevisen går inte att bortse från, vi lever i en orolig tid, säger han.

Ökade försvarsutgifter

James Mattis upprepade under ett Nato-toppmöte tidigare i veckan de amerikanska kraven på att Natos övriga medlemsländer ska öka sina försvarsanslag.

– Det senaste året eller två har de globala militära utgifterna stigit något, medan de i Europa har fortsatt att sjunka. Jag skulle tro att de europeiska utgifterna de kommande tre-fyra åren kommer att öka som en del i en global trend, säger Dan Smith.

Fullmäktige
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vilhelmina satsar tolv miljoner på flygplatsen

Vilhelmina satsar tolv miljoner på flygplatsen

Inlandet. Vilhelmina kommun lägger tolv miljoner kronor på satsningar som rör flygplatsen South Lapland Airport i Dalasjö. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vindkraftverk bidrar till Doroteas minusresultat

Vindkraftverk bidrar till Doroteas minusresultat

Inlandet.  För första gången sedan år 2003 uppvisar kommunen ett negativt resultat.

Jonas Sjöstedt mötte lokalvårdare i vården

Jonas Sjöstedt mötte lokalvårdare i vården

Skellefteå. Städavdelningen vid Skellefteå lasarett har inlett ett omstritt försök med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

SM-FINALEN i BASKET
 &quotVinna eller dö"

Hjälten: "Vinna eller dö"

Basket. SM-finalen lever. Nyckeln till seger i rysaren mot Luleå? Energin. – Vi hade inget val. Det var vinna eller dö, säger Udominate-dominanten.

Finalen lever efter Udominateseger

Finalen lever efter Udominateseger

Basket. Udominate Basket gjorde vad som krävdes. Seger med 69-68 hemma mot Luleå inför 1 410 åskådare i Umeå Energi Arena.

  Går för en klassisk vändning

Hegethorn: Går för en klassisk vändning

Basket. Rysarens upplösning i Umeå Energi Arena var grym. 

TV: Nyckeln till Udominates seger

Basket. SM-finalserien lever. Nu väntar en fjärde SM-final i Luleå på onsdag. Nyckeln där? Tanya Massamba har svaret.

En skadad när bilar kolliderade på bron

En skadad när bilar kolliderade på bron

Uppdaterad. En trafikolycka med flera fordon inblandade har inträffat vid Kolbäcksbron söder om Umeå. 

Många inbrott begicks i länet

Nyheter. Länspolisen rapporterar om flera inbrott i Västerbottens län. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Linderödsgrisarna blev livsstil och eget företag

Linderödsgrisarna blev livsstil och eget företag

Inlandet. Linderödsgrisarna blev en heltidssysselsättning med uppfödning, matförädling, chark och egen gårdsbutik.

Mest läst idag