Nyhetskrönika

Krönika
av Anna Benker

Foto: Abebe Asres

”Inte SD som gjorde fel”

Publicerad 17 februari 2017 (uppdaterad 18 februari 2017)

Nyhetskrönika. Det är dags att besinna sig lite. Att SD klär sig i en offerkofta igen är inget nytt, men att göra det på judarnas och Förintelsens bekostnad är magstarkt. Och de kommer, tyvärr, att vinna poäng än en gång. Men de har rätt i en sak – och det är den jag vill diskutera.

Det som hände var alltså att demonstranter på ett föredömligt sätt visade sina ställningstaganden när ett parti (förvisso rasistiskt, men likväl ett riksdagsparti) håller ett möte under fredliga former av vad vi vet nu. Inga konstigheter. Sedan har vi en klick som går riktigt snett. De som stojar, skriker, slåss med polisen och förstör.

Jag står på SD:s sida i mötesfrågan. De ska få anordna sitt möte. Att jag personligen tycker att partiet är rasistiskt har faktiskt inte med det här att göra. Mina åsikter kring deras politik, deras järnrör, deras skällsord och attityder tydliggör jag på det bästa sätt som en demokrati bjuder. Jag går och röstar. Det är där det avgörs hur vårt land ska styras och av vilka.

SD har alltså rätt att ha sina möten, att framföra sina åsikter och driva sina agendor på samma sätt som alla andra. Med samma rätt som motdemonstranterna.

MEN, och här kommer vattenskiljaren i mina ögon, använd metoder som leder någonstans. Använd din och allas vår yttrandefrihet, men gör det med ansvar. Det enda som händer nu är att vi ramlar tillbaka på ruta ett. Våld som inte löser någonting, sabotage som skadar demokratins grundtankar och ett rasistiskt parti som vinner fler väljare.

Låt SD ha sina möten, låt dem knappt märkas, låt dem inte vinna poäng alla dessa gånger det blir såhär. Låt mig slippa skriva den här texten.

Vi måste prata om och med SD om deras politik, vi måste beskriva hur deras agerande, och andras, påverkar vårt samhälle.

Jag måste prata mer om och med SD. Det har jag varit för dålig på.

Titt som tätt möter jag SD-väljare ute i länet, de samtalen vi har då visar mig inget annat än att vi behöver prata mer. Sätta oss och läsa partiprogrammet tillsammans. Resonera om respekt och lika värde. Om demokrati och om yttrandefrihet.

Det är för få av oss som gör det. Och jag tar mitt ansvar för att jag också bidragit till att på det sättet tillåta åsiktsbubblor, många gånger byggda på rena falsarier. Jag tror på dialog och att stöta och blöta åsikter, vi är trots allt människor allihop.

Ta ansvaret och gå och rösta. Vad är det för värld och samhälle vi vill leva i? Är det i våldsamma demonstrationer med polisingripanden? Är det med riksdagspolitiker som slåss och beväpnar sig med järnrör?

Vi måste besinna oss och använda våra demokratiska fri- och rättigheter. Ni vet, såna som 30-talets judar berövades av nazisterna.

Vänligen
Anna Benker
Chefredaktör ansvarig utgivare Folkbladet
anna.benker@folkbladet.nu 090-17 59 50

Coop säljer handelsområden

Umeå: Coop säljer handelsområden

Nyheter. Coop Nord säljer två handelsområden i Umeå och Sundsvall till Trophi Fastighets AB. 

EXTRA
Stor donation till Guitars – &quotOvärderligt"

Just nu: Stor donation till Guitars – "Ovärderligt"

Umeå. Guitars – The Museum har fått en stor donation från en anonym givare från Stockholmsområdet. Museet själva beskriver donationen som ”ovärderlig”.

Kvinna våldtagen i verkstadslokal  – döms till två år

Kvinna våldtagen i verkstadslokal
– döms till två år

Umeå. En 45-årig man från Umeå döms till till två års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i en verkstadslokal.

Läkare åtalad  – då avbröts rättegången

Läkare åtalad
– då avbröts rättegången

Nyheter. Misstänks ha förtalat en muslimsk pojke. Kräver nya polisförhör.

Lööf gästar länet fast i Norrbotten

Lööf gästar länet fast i Norrbotten

Nyheter. Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, gästar i helgen årsstämman för partiet i Västerbotten – som arrangeras i grannlänet i norr. 

Dom: Man friades från penningtvätt

Nyheter. 20-åringen friades från penningtvätt, men fälldes för bland annat rattfylleri och narkotikabrott. 

Mest läst idag