Nyhetskrönika

Krönika
av Anna Benker

Foto: Abebe Asres

”Inte SD som gjorde fel”

Publicerad i fredags kl 17.21 (uppdaterad i lördags kl 10.30)

Nyhetskrönika. Det är dags att besinna sig lite. Att SD klär sig i en offerkofta igen är inget nytt, men att göra det på judarnas och Förintelsens bekostnad är magstarkt. Och de kommer, tyvärr, att vinna poäng än en gång. Men de har rätt i en sak – och det är den jag vill diskutera.

Det som hände var alltså att demonstranter på ett föredömligt sätt visade sina ställningstaganden när ett parti (förvisso rasistiskt, men likväl ett riksdagsparti) håller ett möte under fredliga former av vad vi vet nu. Inga konstigheter. Sedan har vi en klick som går riktigt snett. De som stojar, skriker, slåss med polisen och förstör.

Jag står på SD:s sida i mötesfrågan. De ska få anordna sitt möte. Att jag personligen tycker att partiet är rasistiskt har faktiskt inte med det här att göra. Mina åsikter kring deras politik, deras järnrör, deras skällsord och attityder tydliggör jag på det bästa sätt som en demokrati bjuder. Jag går och röstar. Det är där det avgörs hur vårt land ska styras och av vilka.

SD har alltså rätt att ha sina möten, att framföra sina åsikter och driva sina agendor på samma sätt som alla andra. Med samma rätt som motdemonstranterna.

MEN, och här kommer vattenskiljaren i mina ögon, använd metoder som leder någonstans. Använd din och allas vår yttrandefrihet, men gör det med ansvar. Det enda som händer nu är att vi ramlar tillbaka på ruta ett. Våld som inte löser någonting, sabotage som skadar demokratins grundtankar och ett rasistiskt parti som vinner fler väljare.

Låt SD ha sina möten, låt dem knappt märkas, låt dem inte vinna poäng alla dessa gånger det blir såhär. Låt mig slippa skriva den här texten.

Vi måste prata om och med SD om deras politik, vi måste beskriva hur deras agerande, och andras, påverkar vårt samhälle.

Jag måste prata mer om och med SD. Det har jag varit för dålig på.

Titt som tätt möter jag SD-väljare ute i länet, de samtalen vi har då visar mig inget annat än att vi behöver prata mer. Sätta oss och läsa partiprogrammet tillsammans. Resonera om respekt och lika värde. Om demokrati och om yttrandefrihet.

Det är för få av oss som gör det. Och jag tar mitt ansvar för att jag också bidragit till att på det sättet tillåta åsiktsbubblor, många gånger byggda på rena falsarier. Jag tror på dialog och att stöta och blöta åsikter, vi är trots allt människor allihop.

Ta ansvaret och gå och rösta. Vad är det för värld och samhälle vi vill leva i? Är det i våldsamma demonstrationer med polisingripanden? Är det med riksdagspolitiker som slåss och beväpnar sig med järnrör?

Vi måste besinna oss och använda våra demokratiska fri- och rättigheter. Ni vet, såna som 30-talets judar berövades av nazisterna.

Vänligen
Anna Benker
Chefredaktör ansvarig utgivare Folkbladet
anna.benker@folkbladet.nu 090-17 59 50

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Protesterna utanför Ikea har startat

Protesterna utanför Ikea har startat

Nyheter. Nu demonstrerar Transportförbundet utanför Ikea-varuhuset i Umeå.

&quotNi borde skämmas, Ikea"

Jonas Bergström: "Ni borde skämmas, Ikea"

Ledare. I Ikea policys finns det fina ord om arbetares rättigheter, ändå anlitar de företag som betalar 2000 kronor i lön.

Samiska parlamentsbyggnaden
Hon föreslog Lycksele – får kritik av Vilhelminapolitiker

Hon föreslog Lycksele – får kritik av Vilhelminapolitiker

Inlandet. En debatt har blossat upp på sociala medier efter debatten i sametinget om den samiska parlamentsbyggnaden…

&quotNoga med att skilja på mina roller”

Stinnerbom: "Noga med att skilja på mina roller”

Inlandet. Stinnerbom tycker debatten är märklig i och med att hon företräder Gouvssinásti i sametinget och att det inte har fattas något beslut än gällande parlamentsbyggnaden …

Trafiken
En person skadad i trafikolyckan på E4:an

Olycka: En person skadad i trafikolyckan på E4:an

Umeå. En person har skadats efter en trafikolycka på E4:an norr om Sävar. Vägen är avstängd.

Räddning: Tvingades klippa upp bilen för att ta ut skadade

Uppdaterad. Flera personer har förts till sjukhus efter två olyckor på E4:an. Räddningstjänsten tvingades klippa upp taket på en av bilarna.

Ännu en olycka söder om Sävar

Umeå. Ytterligare två trafikolyckor på E4:an rapporteras.

Utökad varning för länet

Utökad varning för länet

Nyheter. Nu gäller klass 1-varningen från SMHI även inlandet.

Totalstopp på E4:an

Skellefteå. En buss hindrar trafiken på E4:an vid Sikeå.

Bussar hindrar trafiken

Umeå. Två bussar hindrar trafiken i sjukhusbacken.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Här är favoriterna inför Mellofesten

Här är favoriterna inför Mellofesten

Skellefteå. Oddsen har landat. Här är favoriterna inför Mellofesten i Skellefteå.

Vad fick grannen för huset?

Vad fick grannen för huset?

Fastighetsaffärer. Här är den senaste tidens fastighetsaffärer från hela länet.  

Mest läst idag