Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

Abebe Asres Petter Nilsson (SD) är ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten.

”Nilsson (SD) spottar Förintelsens offer i ansiktet”

Publicerad 17 februari 2017 (uppdaterad 17 februari 2017)

”Vi snackar ju närmast om det förtryck som var under 30-talet, 1939-45 i Tyskland, vi blir verkligen förtrycka i vissa mediers rapportering”. Det säger Petter Nilsson (SD) till Folkbladet.

Petter Nilsson menar att Västerbottens-Kuriren ”förtrycker” Sverigedemokraterna och jämställer alltså det med Förintelsen.

Förintelsen handlade alltså inte om att judarnas relation till media.

Förintelsen handlade alltså inte om att judarnas relation till media, utan om en statlig organiserad förföljelse och ett industriellt mördande av fem miljoner judar. Ett folkmord.

Antingen vet och förstår inte Petter Nilsson vad Förintelsen var eller så väljer han medvetet att förminska och relativisera den genom att jämföra sitt partis relation till VK med judarnas situation i Nazityskland. Oavsett vilket så är det ett grovt övertramp och att spotta Förintelsens offer i ansiktet.

          Läs mer: SD-politiker: Partiet lika förföljt som under förintelsen

Petter Nilsson borde ta av sig offerkoftan. Det är inte synd om honom. Att bli granskad och få kritiska frågor av media är något man får räkna med om man är politiker. Det utgör nämligen en central del av vår demokrati. Om man inte tål det, då bör syssla med något annat.

Petter Nilsson är inte heller vilken SD-politiker som helst, han är ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten och därmed deras högst uppsatta politiker i länet.

Uttalandet visar ännu en gång vad Sverigedemokraterna är för parti: ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Kopplingarna till nazismen är många. Till exempel var Gustaf Ekström, som själv deltagit i Förintelsen genom nazistiska Waffen-SS, med och grundade Sverigedemokraterna.

Utan rasismen skulle SD inte finnas.

Antisemitismen lever och frodas i Sverigedemokraterna än idag, från gräsrotsnivå till den absoluta toppen.

Den finns hos partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt som gått på konserter som anordnas för att samla in pengar till fängslade nazister. Samma Sjöstedt har också liknat judar vid döda får på ett slakterigolv.

Eller hos riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) som menar att judar inte är svenskar.

Det är just på grund av Sverigedemokraternas rötter som uttalanden som Oscar Sjöstedts, Björn Söders, Petter Nilssons hela tiden dyker upp.

Det är rasismen som är och förblir Sverigedemokraternas kärna och drivkraft. Utan rasismen skulle SD inte finnas. Och det är också därför som SD bör hållas borta från makten.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.