Petter Nilsson (SD) drar paralleller till Förintelsen hur partiet behandlats av VK.
Abebe Asres

SD-politiker: Partiet lika förföljt som judar under Förintelsen

Nyheter.
"Vi snackar ju närmast det förtryck som var under 1930-talet, 1939-1945 i Tyskland, vi blir verkligen förtryckta i vissa mediers rapportering", säger Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten, till Folkbladet.
John Bakke
Uppdaterad 17 februari kl. 20:03

Så uttryckte sig Sverigedemokraternas partiordförande i Västerbotten, Petter Nilsson under ett telefonsamtal med Folkbladet.

LÄS MER: Ordföranden judiska föreningen: ”Trodde det var ett skämt”

Det ska sägas att han senare mildrar sitt utspel, riktigt så illa är det kanske inte medger han. Men draget till sin spets så tycker han fortfarande att partiets behandling i medier går att jämställa med Adolf Hitlers industrialiserade folkmord på, lågt räknat: 5,6 miljoner judar, eller att det i alla fall är i den riktningen Sverige är på väg.

Uttalandet dyker upp när Folkbladet ifrågasätter ifall partiet, som de själva påstår, gärna hade tagit en debatt med sina meningsmotståndare, i stället för det tumult som uppstod under torsdagen på Väven.

Folkbladet undrade även hur öppet partiet är för debatt när de vägrar svara på frågor från vår konkurrent VK.

Vi snackar ju närmast det förtryck vi såg under 30-talet, 1939 fram till 1945 i Tyskland.

– Petter Nilsson om VK:s bevakning

Det är relevanta frågor eftersom Petter Nilsson själv säger att han önskat en mer demokratisk och saklig debatt om partiets politik.

Känner sig illa behandlad

Petter Nilsson (SD) tycker även att det är berättigat att inte svara på frågor från VK, med tanke på hur partiet behandlats.

– Jag resonerar så här, och styrelsen resonerar så här: Har du fjärde statsmakten, vars uppgift är att föra ut vad är det för olika politiska satsningar som politiska partier vill göra. Om det mediet som du talar med då väljer att i stället för att skriva om vad du vill satsa på eller vad du plocka ifrån på en budget, och säger att det här är rasistiskt, utan att göra en analys utan bara sätter en etikett, säger Petter Nilsson och lägger till en brasklapp.

– Jag säger inte att det alltid fungerar så, men i många fall, och om det är en återkommande händelse, då får väljarna inte veta vad de ska rösta på. Däremot får de veta varför man ska tycka någonting om en enskild grupp människor, i det här fallet sverigedemokrater.

Sedan säger Petter Nilsson (SD), någonting minst sagt oväntat:

– Å det är snarast förtryckande, vi snackar ju närmast det förtryck vi såg under 1930-talet, 1939 fram till 1945 i Tyskland.

Hur menar du då?

– Vi blir verkligen förtryckta ifrån vissa mediers rapportering och i stället för att låta dem fortsätta med den typen av rapportering så känner vi att det är bättre att få ut våran politik genom alternativa kanaler.

Du menar alltså att VK förtrycker er på samma sätt som judarna förtrycktes i Nazityskland?

– Det är lite väl häftigt kan jag tycka, men man måste klara av en saklig rapportering, klarar man inte av det så vänder vi oss till andra medier.

Men jag tolkar dig ändå som att det är så du menar?

– Nej, det är inte rätt tolkning, men däremot om man drar det till sin yttersta spets, om man tillåter teorin, förtrycker de faktiskt en grupp. Då blir det ju så. Att de förtrycker en grupp, det är ju inte det i dagsläget men det är dit vi är på väg, säger Petter Nilsson.

VK: "Bisarrt resonemang"

VK:s ansvariga utgivare blir märkbart förvånad över Petter Nilssons (SD) jämförelse.

– Vi granskar SD på samma sätt som alla andra partier i Västerbotten. Det innebär kritiska frågor men även att vi låter dem komma till tals.
Men SD har tyvärr valt att agera på ett helt annat sätt än vad alla andra partier gör. Jag noterar också att SD nationellt resonerar på ett helt annat sätt än SD i Västerbotten. De är öppna och svarar på frågor.

Vad tycker du om liknelsen?

– Det är så verklighetsfrämmande. Att Petter Nilsson för ett sådant resonemang vittnar om att hans inställning till både nyhetsmedier och därmed hur en fungerande demokrati ser ut. Jag tycker SD i Västerbotten bör ta en ordentlig diskussion över hur de vill uppfattas. VK kommer fortsätta att bevaka SD på samma sätt som vi bevakar andra partier, säger Ingvar Näslund.

Ligger det någonting i Petter Nilssons beskrivning?

– Det finns inga exempel på detta. Det här är fria fantasier från Petter Nilsson. Han har ingen grund för det han säger och när man hör hans resonemang så förstår nog de flesta att han är ute på väldigt hal is. Han saknar trovärdighet i den här frågan, säger Ingvar Näslund.

Annons
Detta är en nyhetsartikel. Artikeln beskriver det vi känner till just nu och kan komma att uppdateras. Uppgifter ska vara sanna och relevanta.
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten