Nöjesnyheter

Med varmkorv sticker Thörnqvist ut i Växjö

Publicerad 17 februari 2017

Nöjesnyheter. Mannen som för alltid förknippas med varmkorv – Owe Thörnqvist – artistdebuterar i Melodifestivalen som 87-åring. Med en varmkorvgubbe vid scenen och en varmkorv i handen tävlar han med ett äkta rockabilly-boogie-nummer på lördag.

Fakta

Owe Thörnqvist föddes i Uppsala 1929. Svensk scendebut gjordes 1953 med revyn "Bada med oss". Därefter debuterade Thörnqvist som skivartist med "Rumba i engelska parken" och "Josefsson".

Thörnqvist har gett ut flera 100 låtar genom åren. Bland Thörnqvists mest kända låtar finns "Dagny", "Varm korv boogie" och "Ett litet rött paket".

Han har skrivit låtar som tävlat i Melodifestivalen, men debuterar i år som artist i tävlingen med bidraget "Boogieman blues".

1. Robin Bengtsson: "I can’t go on"

2. Krista Siegfrids: "Snurra min jord"

3. Anton Hagman: "Kiss you goodbye"

4. Jasmine Kara: "Gravity"

5. Owe Thörnqvist: "Boogieman blues"

6. Bella & Filippa: "Crucified"

7: Felix, Oscar & Omar / FO&O: "Gotta thing about you"

Owe Thörnqvist har betat av drygt sex decennier i svenskt musikliv men han har aldrig tävlat som artist i Melodifestivalen.

– Jag har aldrig fått frågan tidigare, säger han.

Men en lång sms-konversation slutade med att han nu tävlar som artist i årets tredje deltävling.

– Det började med ett meddelande om att det var länge sedan jag var med i Melodifestivalen, säger Owe Thörnqvist.

Mer än 50 år räknade han ut, och då var det som låtskrivare.

– Jag frågade när det var deadline och fick veta att det var samma dag. Så jag skickade in ett röstmemo och SVT tog med låten.

Korvgubbe

Många artister i Melodifestivalen satsar ofta stort på scenshowen i form av ljus, konfetti, koreografi och annat spektakulärt.

Owe Thörnqvist är inte sämre – här finns munspel, musiker och kör. Under torsdagsrepetitionen i Vida Arena i Växjö fanns även en korvgubbe, med låda på magen, vid scenen

– Vi har snackat om flygande korvar, men det är inte så enkelt att lösa rent tekniskt. Vi får se om vi går i mål med det. Annars får vi sikta på finalen och ha en extra överraskning där, säger han.

Vintrarna tillbringar han vanligtvis i Florida – när Melodifestivalens turné rullar mellan svenska städer brukar han inte följa sändningarna.

– Rent intressemässigt har jag inte blivit indragen så hårt.

Syftet med årets medverkan i Melodifestivalen är att lyfta den flera 100 låtar stora låtskatten, förklarar Thörnqvist. Och han gör det bland annat genom att bjuda på en referens till klassikern ”Varm korv boogie” som många människor nynnat på under musiklektionerna i skolan.

– Jag fick in en vers om detta genom meningen ”han va en varmkorvgubbe med en låda på magen en gång”. Så det är säkert några barn som säger ”pappa, den har jag sjungit i skolan” och så röstar de. Så det är lite fiffigt där, säger Owe Thörnqvist.

Firar snart födelsedag

Tungvrickningar och ordvitsar är en röd tråd under intervjun med Owe Thörnqvist. Han berättar om en gammal entrékuplett som han än i dag brukar återkomma till:

– Här sitter alla kära gamla vänner rad på rad. En prunkande parkett med ett och annat visset blad. Vi åldras med viss värdighet, både jag och min publik, med hjälp av elixiret som finns gömt i min musik. Och kanske trillar jag av pinn i framtiden någon gång, men då har ni kvar min sång, ja då har ni kvar min sång. Pling, plong.

Om han tar sig till Melodifestivalens final den 11 mars väntar 88-årsdagen dagen därpå. Det kan alltså bli dubbel anledning att fira på efterfesten, även om spelbolagens odds inte talar för en Thörnqvist-seger.

– Även om jag blir utslagen så tar jag med mig glädjen till Florida, för jag har preliminärbokat en biljett tillbaka till värmen.

Där brukar han stanna tills våren är här på riktigt.

– Jag stannar tills blåsipporna och golfspelarna börjar slå ut, säger han med ett skratt.

Kultur & Nöje