Nöjesnyheter

Polanski vill återvända till USA

Publicerad 16 februari 2017

Nöjesnyheter. Roman Polanski flydde USA för att undvika fängelsestraff efter att ha haft sex med en 13-årig flicka 1977. Nu arbetar jurister som representerar regissören för att nå en uppgörelse om att han ska kunna återvända till USA utan att hamna i fängelse.

Fakta

1977 erkände Polanski att han haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka. Han genomgick en psykiatrisk utredning och satt 42 dagar i fängelse som en del av en förhandling om straffet.

1978 blev han dock övertygad om att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff och flydde till Frankrike.

Sedan dess har regissören inte återvänt till USA, inte ens för att ta emot den Oscar han vann för "Pianisten" år 2003.

2009 greps regissören i Schweiz för att utelämnas till USA, men 2010 släpptes han efter tio månader i husarrest.

2015 hördes han i en domstol i Polen, åter med anledning av att USA ville ha honom utlämnad, men efter många om och men beslutades det att inte heller Polen skulle skicka regissören till USA.

Källa: The Guardian.

Harland Braun, som företräder Polanski från Los Angeles, säger att Polanski vill kunna röra sig fritt och besöka sin bortgångna fru Sharon Tates grav. Tate mördades av medlemmar i Charles Manson-sekten 1969.

Det har gått prestige i fallet Polanski och USA har flera gånger begärt honom utlämnad. Både Polen och Schweiz har dock nekat att lämna ut honom.

Nu vänder sig Braun till amerikansk domstol för att offentliggöra uppgifter från åklagaren från 1977. Uppgifterna ska, tillsammans med Polens och Schweiz beslut, bevisa att Polanski och rättsväsendet gjort upp och att Polanski inte är skyldig att sitta frihetsberövad.

Den utsatta kvinnan har sedan länge klargjort att hon anser att Polanskis självvalda exil varit straff nog.

För en månad sedan drog han sig ur uppdraget som ordförande för César-juryn, Frankrikes största filmgala. Detta efter att såväl kvinnorättsgrupper som ministrar protesterat och sagt att uppdraget trivialiserar Polanskis brott.

Kultur & Nöje