Magdalena Andersson måste gå från ord till handling och beskatta de rika.
TT
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

"Ingen direktör är värd 54 arbetarlöner"

Ledare.
Tänk om du kunde börja året med att arbeta måndag, tisdag, onsdag och sedan gå hem på torsdag vid lunch och inte behöva jobba en enda dag till under året – och ändå tjäna som genomsnittet?
Jonas Bergström
Publicerad 16 februari kl. 15:46

Det är verkligheten för 50 personer i Sverige. Och nej, det är inte personal inom hemtjänsten som skyndar mellan hembesöken, inte heller är det sjuksköterskor på akutavdelning som räddar liv på daglig basis, eller inte lärarna som lär barn att läsa och räkna.

De tjänar 19 miljoner per år, vilket motsvarar vad 54 industriarbetare tjänar i genomsnitt.

Det är en elit bestående av direktörer i de sju största branscherna. De tjänar 19 miljoner per år, vilket motsvarar vad 54 industriarbetare tjänar i genomsnitt.

Under en lång tid har LO-ekonomerna följt den ekonomiska elitens inkomstutveckling och jämfört den med hur arbetares löner utvecklas. Aldrig någonsin tidigare har klyftan varit så stor som nu.

Mellan 1950 och 1980 minskade klyftan mellan arbetare och direktörer stadigt. Från 26 till 9 industriarbetarlöner, vilket fortfarande är väldigt stor skillnad. Varför skulle en direktörer var värd nio gånger så mycket som dem som utför arbetet och skapar värdet?

charvd arbetare t

Att klyftorna minskade var en konsekvens av framgångsrikt fackligt arbete som gav höjda reallöner och offensiva S-regeringar som vågade omfördelade resurser.

Sedan 1980 har klyftan växt, det tog fart på 90-talet och gick upp och ner i takt med finanskriser. Sedan början av 2000-talet har klyftan växt från 30 industriarbetarlöner och till 54.

Det går att fundera över vad man gör om man tjänar 54 arbetarlöner? Plötsligt en värld där saker och ting knappt kostar något.

Detta är en utveckling som är ohållbar, klassklyftor sliter sönder och delar upp vårt samhälle. Om dessa direktörer skulle se de stora perspektiven skulle också de, precis som direktörerna på World Economic Forum, förstå att denna utvecklingen hotar ekonomin i stort och i förläggningen även deras vinster.

Det finns inte någon hejd. Går det att försvara att en direktör tjänar som 50 arbetare går det att försvara att en direktörer tjänar som 100 arbetare.

Men det finns inte någon hejd. Går det att försvara att en direktör tjänar som 50 arbetare går det att försvara att en direktörer tjänar som 100 arbetare. Detta är ingen situation som reder sig själv.

Det ironiska är att samma direktörer som tjänar 54 gånger mer än en arbetare snart kommer upprepa gång efter gång att de absolut inte har råd med någon låglönesatsning.

Inför avtalsrörelsen har nämligen LO gemensamt krävt en låglönesatsning för alla som tjänar under 24000 kr. Detta för att minska klassklyftorna och även klyftorna mellan män och kvinnor.

Men att arbetare, framför allt arbetarkvinnor, skulle höja sina löner markant är för helt otänkbart för dessa direktörer.

Magdalena Andersson (S) inledde året med att säga att minskade klyftor en av regeringens viktigaste prioriteringarna för 2017. Nu är det dags att visa det.

Men LO-förbunden har ingen möjlighet föra något åt direktörernas inkomster. Facken kan inte ensamma råda bot på de växande klassklyftorna

Det krävs, precis som mellan 1950 och 1980 när klassklyftorna minskade, att arbetarrörelsens andra ben, Socialdemokraterna, använder sin regeringsställning offensivt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) inledde året med att säga att minskade klyftor en av regeringens viktigaste prioriteringarna för 2017.

Nu är det dags att visa det. Låt de rikaste vara med och bidra mer. Inför fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt och varför inte en särskild skatt på rikas lyxiga båtar, bilar och privatplan som dessutom förstör klimatet?

Varför inte skatteväxling från verkställande direktörer till att förbättra villkoren för dem som verkställer allt i välfärden?

Varför inte skatteväxling från verkställande direktörer till att förbättra villkoren för dem som verkställer allt i välfärden? Även dessa direktörer kommer en dag vara gamla och skröpliga och behöva tas hand om av anhöriga och proffsen i välfärden.

Vi är människor, vi behöver varandra. Däremot behöver ingen direktör tjäna 54 gånger mer än en arbetare.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten