Sverigedemokraterna Ted och Kent Ekeroth har undkommit Åkessons nolltolerans för många gånger för att det ska vara en slump.
TT
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

"Åkesson vågar inte agera mot Ekerötterna"

Ledare.
Sverigedemokraten Ekeroth lämnar på eget initiativ alla sina politiska uppdrag som protest mot att hans partis fria tyglar för de rasistiska frilirarna plötsligt känns tajtare.
Susanne Sjöstedt
Publicerad 14 februari kl. 20:00

Nej, det handlar så klart inte om Kent Ekeroth, den brottsmisstänkta riksdagsledamoten med välbetalda politiska uppdrag, utan dennes tvillingbror.

Ted Ekeroth har inte nått lika långt i partikarriären, men gemensamt för de två är att de ofta genom åren öppet kritiserat det svenska debattklimatet där man inte ”får” kritisera invandringen – trots att de båda bevisligen inte gjort mycket annat än att just kritisera invandringen det senaste decenniet.

Ted vill alltså bli invandrare i ett land där folk inte är rädda för att prata om problemen invandringen medför.

Nu överväger Ted Ekeroth att lämna Sverige, skriver han i ett Facebookinlägg. ”Det hade varit väldigt skönt att bo utomlands ett tag, där folk kanske är lite mindre ’krystade’, ängsliga, barnsliga och rädda. Att kunna prata om de problem som invandring medför, utan att folk måste spela indignerade.”

För den som missade ironin: Ted vill alltså bli invandrare i ett land där folk inte är rädda för att prata om problemen invandringen medför.

Nu är varken Ted eller tvillingbrorsan Kent varit speciellt tysta om sin rasism – vilket under alla år som de jobbat partipolitiskt tycks ha försämrat deras möjligheter att göra SD-karriär.

Hösten 2015, bara ett par dagar efter det rasistiskt motiverade dubbelmordet på en skola i Trollhättan – beslutade Sverigedemokraterna utesluta sex medlemmar ur partiet.
Men inte Kent och inte Ted.

Ändå höll Kent Ekeroth mindre än en vecka innan skolattacken i Trollhättan ett tal under en SD-demonstration mot flyktingmottagande i Trelleborg inför bland annat uniformerade nazister (!) där han menade att de samlade sympatisörerna utgjorde en ”motståndsrörelse” och ”en spjutspets för att ta vårt land tillbaka”.

Mer än hälften av de över 90 anlagda bränderna bedömer polisen startades av ”okänd gärningsman”. Var hittade alla dessa mordbrännare adresserna?

Parallellt med detta publicerade Ted, då ordförande för Sverigedemokraterna i Lund, en karta med adresser till planerade flyktingboenden.

Kanske såg du häromveckan statistiken över anlagda bränder på svenska asylboenden under 2016? Mer än hälften av de över 90 anlagda bränderna bedömer polisen startades av ”okänd gärningsman”. Var hittade alla dessa mordbrännare adresserna?

När många uppmanar Jimmie Åkesson att kontrollera sin ”svans” av sympatisörer som begår övergrepp i kommentarsfält, uppviglar till brott och applåderar både bränder i asylboenden och – om än lite mer diskret – dubbelmördare på en skola så handlar det oftast om personer utan direkta kopplingar till SD. Sympatisörer utan förtroendeuppdrag som ändå använder SD-argumentation och retorik för att hävda sin sak.

Men i alla dessa fall har partiledningen i alla år duckat från allt ansvar. De kan inte ta ansvar för vad idioter gör, menar de och pumpar i stället ut konspirationsteorier om att de som kallar sig SD-sympatisörer och gör bort sig på rasistiska hatsajter och snackar skit om flyktingar i sociala medier egentligen är vänsterfolk som bara försöker smutskasta partiet.

Sedan har vi Kent och Ted Ekeroth. De är inte bara SD-sympatisörer utan har företrätt partiet på framträdande poster i många många år som under precis lika lång tid brutit mot den där ”nolltoleransen” som Jimmie Åkesson hittade på för några år sedan.

SD varken vill eller vågar agera mot Ekerötterna

Mot bröderna Ekeroth har inga uteslutningsärenden inletts. Inte ens nu när en av dem står åtalad för ringa misshandel har Åkessons ton mot Ekeroth skärpts speciellt. Partiledaren har nöjt sig med att be Ekeroth ta ännu en betald time out från sina uppdrag, precis som han gjorde för några år sedan efter den famösa järnrörsfilmen.

SD varken vill eller vågar agera mot Ekerötterna, bland annat på grund av Kent Ekeroths kopplingar till hatsajten Avpixlat där han fungerat både som mellanhand för donationer till sajten och haft omfattande redaktionellt inflytande.

Partiet vill uppenbarligen inte göra sig ovän med den del av SD:s väljarbas som tillbringar mycket tid inte bara på Avpixlat utan även på ännu mer extrema hatsajter.

Väljare som inte heller klarar av att leva upp till hitte på-regeln i SD om nolltolerans mot rasism – men vars röster är avgörande för partiets framgångar i nästa val.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten