Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

”Jag tål inte lögnerna och hyckleriet, Björklund”

Publicerad 13 februari 2017 (uppdaterad 13 februari 2017)

Under slutet på förra veckan besökte Sveriges regering Iran. Det finns mycket om diskutera kring detta. Är det fel att besöka ett land som Iran? Eller är det genom närvaro och dialog som vi kan bidra till en utveckling i rätt riktning?

Men om det är inte detta som diskuterats, utan att ministrar bar slöja i Iran.
Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor, gjorde ett inlägg på Twitter där hon jämförde en bild på handelsminister Ann Linde (S) i Iran med när brittiska och tyska politiker mötte iranska och saudiarabiska ledare.

Iran inte är något ”arabland”, något som de flesta lär sig på högstadiet

I Iran är det tyvärr tvång för kvinnor att bära slöja, också för besökande utlänningar. Men varken i New York eller Saudiarabien (där Gulan Avci hämtat sina exempel ifrån) finns någon sådan lag.

Trots lögnerna spred Jan Björklund (L) vidare tweeten. När han fick frågor av Metro försvarade han sig med att säga att bilden ”visar att det går att umgås med ledare från arabvärlden utan att bära slöja”.

Men Iran inte är något ”arabland”, något som de flesta lär sig på högstadiet.

När vi nu rätt ut lögnerna återstår frågan: vad är alternativet? Ska Sverige i fortsättningen bara skicka män (nu bestod delegationen av 12 kvinnor och 3 män) till Iran? Eller ska svenska regeringar inte alls åka till Iran?

Varför gjorde då regeringen, där han var vice statsminister, statsbesök i Iran 2014?

Visst, det kan Jan Björklund tycka. Men varför gjorde då regeringen, där han var vice statsminister, statsbesök i Iran 2014? Och jo, det finns bilder på deltagare i den delegationen i slöja (se bildspelet nedan).

Så vad är Jan Björklunds principer här, det är ok om svensk delegation bär slöja i Iran – men bara under en högerregering?

Hela debatten har blivit skev. Iran är en diktatur där kvinnoförtryck är lag. Men att kvinnor tvingas bära slöja knappast det värsta problemet. Och inte heller är det svenska ministrar som är de största offren för denna lag.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLagen om anställningsskydd ger inget skydd"

"Lagen om anställningsskydd ger inget skydd"

Ledare. Hur skulle det se ut för dig om du plötsligt blev av med halva din inkomst?…

&quotNär blev gammal högerpolitik grön?"

"När blev gammal högerpolitik grön?"

Ledare. Kommer ni ihåg när Grön ungdom föreslog ett skönhetsavdrag? Alltså sänkt skatt…

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Ledare. Författaren och journalisten Göran Rosenberg bjöd som vanligt på en briljant…

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.