Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

AnnaKarin Drugge Att hyvla sina anställdas arbetstid, på vilket sätt stämmer det överens med Coop:s syfte.

”Har kooperationen blivit en vanlig krämarrörelse?”

Publicerad 13 februari 2017 (uppdaterad 13 februari 2017)

Vad är syftet med Coop? Det kan vi fråga oss efter en uppmärksammad dom om ”hyvling” som nu fått Kommunal i Umeå att skriva ett öppet brev.

Kooperativa Förbundet (KF) bildades under en tid där patronen på bruksorten ofta ägde allt: fabriken, bostäderna och lanthandeln. Det gav patronen en fullständig makt som satte arbetare i en livegen situation.

Tanken med kooperationen var att medlemmarna själva ägde butikerna och genom sitt ägande kunde se till att det fanns bra mat till vettiga priser och att vinsterna gick tillbaka till medlemmarna och inte till patronen eller någon annan.

”Låtom oss tydligt och klart se att den rörelse vi arbetar uti icke är någon vanlig krämarrörelse”

Så här hette det i verksamhetsberättelsen när KF bildades ”Låtom oss tydligt och klart se att den rörelse vi arbetar uti icke är någon vanlig krämarrörelse, utan ett ekonomiskt system vars främsta mål måste vara en lyckligare mänsklighet”.

Vår tid är en annan än den tid då KF bildades, men tanken bakom KF är den samma. I Kooperativa Förbundets stadgar står det att syftet är att ”att skapa ekonomisk nytta och samtidigt göra det möjligt för medlemmarna att i sin konsumtion bidra till en hållbar utveckling för människor och miljö”. KF är majoritetsägare i Coop Butiker & Stormarknader.

Hösten 2014 gick Coop-Forum i Örebro dåligt och de bestämde sig för att skära i sina personalkostnader. I stället för att använda sig av Lagen om anställningsskydd och förhandla med facket blev de anställda ”omplacerade” med samma arbetsuppgifter fast med färre timmar.

Ni kan själva fundera på vad som skulle hända med er ekonomi om ni plötsligt tvingades gå ner åtta timmar i arbetstid.

De anställda kände sig tvingade att skriva på det nya avtalet, och skrev därför på under protest. Annars hade de blivit utan arbete. Det nya avtalet gav dem mellan 3 och 8,25 timmar färre i veckan.

Denna hyvling av arbetstid fick givetvis direkt negativa konsekvenser för de anställda. Ni kan själva fundera på vad som skulle hända med er ekonomi om ni plötsligt tvingades gå ner åtta timmar i arbetstid.

Nu har det också lett till negativa konsekvenser för hela arbetsmarknaden. Ärendet har drivits hela vägen upp till Arbetsdomstolen som den 30 november dömde till Kooperationens arbetsgivarorganisation KFO:s fördel.

På vilket sätt stämmer detta agerande överens med Kooperativa Förbundets historia, stadgar och syfte – dess själ?

Beslutet öppnar upp för att också andra arbetsgivare kan gå runt de skydd och de rättigheter, som arbetare kämpat sig till, genom att kalla uppsägningar för ”omplaceringar” med samma arbetsuppgifter fast med färre timmar. Därför är det bra att Kommunal Umeå agerar.

På vilket sätt stämmer detta agerande överens med Kooperativa Förbundets historia, stadgar och syfte – dess själ?

KF måste visa att det är något annat än en vanlig krämarrörelse.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.