Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

Jonas Bergström: Demokratin är större än Almedalen

Publicerad 10 februari 2017

Vad är demokrati? Under ett möte i Grängesberg i Dalarna meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han väljer bort Almedalsveckan i sommar.

”Jag tänker ägna hela Almedalsveckan åt att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men som lik väl borde få sina röster hörda i politiken” skrev han på sin Facebooksida.

Det häftiga är inte sömniga panelsamtal i en klosterruin, utan när människor går samman.

Almedalen börjadei all sin enkelhet när Olof Palme ställde sig på ett lastbilsflak år 1968. Känslan när man går runt i Visby under Almedalsveckan nu är att demokratin har drunknat i marknaden.

Det är branschorganisationer, arbetsgivare och lobbyister som köper sig utrymme som syns. De som vill hitta de politiska partierna får leta.

Men det finns vissa som ser Almedalsveckan som helig. Jessica Schwedin skriver på Makthavare, en hemsida som tycks se politik som en livsstil snarare än som ett verktyg för förändring, att Löfvens beslut att välja bort Almedalen innebar ”ett svek för svensk demokrati”. Samt att det ger uttryck för ”en väldigt tråkig syn på demokrati”.

Jaså, ett svek? Klyftan mellan politiker och medborgare växer. Att statsministern i det läget besöker platser, som annars befinner sig i medias periferi, för att lyssna till pensionärer och de som jobbar när vi andra har semester är inte det ett svek mot demokrati. Tvärtom. Det ÄR demokrati.

Demokratin i vårt land utgår från folket. Därför måste den byggas underifrån. Och därför gör Löfven vår demokrati en tjänst genom att visa att han bryr sig och är beredd att lyssna även på de som är förbannade och besvikna.

Om det när något som är svek mot demokratin är det att förminska den till en cirkus, med topplistor om vem på väg upp och vem som är snyggast, stora mängder alkohol och DJ-battles.

Och vad är det som är tråkigt? Det är möjligt att det inte känns lika spännande och häftigt för Makthavare med ett möte på ABF i Vännäs som med ett panelsamtal med en massa hotshots.

Men det häftiga är inte sömniga panelsamtal i en klosterruin, utan när människor går samman för att lösa problem i deras vardag.

Och för den som vill vara en del av det får leta någon annanstans än i Visby vecka 27.

Därför gör Stefan Löfven helt rätt i att välja bort Almedalen. Hoppas att Socialdemokraterna följer upp med att, i denna anda, vitalisera sin egen folkrörelse.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.