Ledare
Elin Olsson Luftfartsverket vill flytta flygledare från Umeå till Stockholm, det gör Isak From (S) upprörd.

Isak From: ”Ibland blir man bara förbannad”

Publicerad 10 februari 2017

Riksdagskrönika

Dagen började med ett positivt möte på näringsdepartementet. Mötet handlade om regeringens arbete för att möta upp landsbygdskommitténs betänkande. 75 förslag för Sveriges landsbygder, där en bärande del är utlokalisering av statliga jobb.

Döm om min förvåning och upprördhet när jag senare på dagen får veta att Luftfartsverket planerar att centralisera flygledare från hela landet till Arlanda.

Här har regeringen aviserat att man tänker utlokalisera myndigheter och jobb och så fortsätter centraliseringarna precis som förr, klart jag blev förbannad

Tala om tondöv myndighet. Här har regeringen aviserat att man tänker utlokalisera myndigheter och jobb och så fortsätter centraliseringarna precis som förr, klart jag blev förbannad. I skrivande stund är just den frågan inte avgjord – frågan lever.

Jag har varit i riksdagen i sex och ett halvt år, det har funnits mer än ett tillfälle när det kokat.

Åtskilliga gånger har det varit debatter där jag argumenterat för stängda öron. Alliansens statsråd avfärdade nästan alltid kritik, men ibland hände det faktiskt att jag fick ett halvt erkännande att vi hade rätt. Som med Norrbotniabanan.

Borgerliga statsråd kunde erkänna att bygget var viktigt men att det inte fanns ekonomiskt utrymme. Facit i hand visar att skattesänkningar var viktigare än att bygga landet.

Vår regering har presenterat en infrastrukturproposition som håller ihop landet och bygger på hållbarhet

Vår regering har presenterat en infrastrukturproposition som håller ihop landet och bygger på hållbarhet. Omställningen till ett fossilfritt välfärdsland är viktigt, alla transportslag måste bära sina klimatkostnader.

Något vi saknat tidigare är att betydelsen av godsets framkomlighet inte kunnat räknas med när trafikverket gjort sina bedömningar.

Vi Socialdemokrater ändrar nu detta och ger godset en röst. Industrin och exporten är helt enkel mycket viktig, hela landets konkurrenskraft bygger på att godset kommer fram.

Vi menar att en ny infrastrukturplanering möjliggör såväl en färja mellan Umeå och Vasa, liksom bättre fjällvägar – som borde rustas utifrån hur många som besöker orterna och inte hur många som bor där.

Vi satsar nu också hårt på bredband, innan jul kom det glädjande beskedet att regeringen tillför en ny miljard till bredband för att förbättra möjligheten att bo och jobba även i glesbygd.

Ibland kan man bli frustrerad av att det går för sakta, ibland blir man arg när goda idéer motarbeta

Det är extra roligt att vår S-regering nu lagt tydlig plan för hur hela Norrbotniabanan mellan Umeå-Luleå ska kunna byggas till 2029. Projekteringen av sträckan upp till Skellefteå pågår och byggstart för den korta, men något knepiga sträckan Umeå–Dåva, sker under 2018.

Det jag vill lyfta är att politik gör skillnad. Ibland kan man bli frustrerad av att det går för sakta, ibland blir man arg när goda idéer motarbetas.
Men sammantaget vill jag säga att vi har en regering med en röd tråd för att hålla ihop och utveckla landet.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.