Ledare

Ledare
av Peter Franke

TT Linnéa Claesson är en av landets bästa handbollsspelare. Hon tar också kampen mot sexuella trakasserier.

”Män som uppför sig som svin är inte djur”

Publicerad 12 februari 2017

25-åriga Linnéa Claeson är en av Sveriges bästa handbollsspelare. Hon har vunnit VM-guld med U18- och U20-landslagen och spelat tre raka SM-finaler i Skuru IK.

Första gången hon utsattes för sexuella trakasserier var hon bara tioelva år, bodde i Karlstad och spelade handboll i ett av Helltons flicklag. Då kom budskapen via Lunarstorm och MSN.

Hon tog inte bara emot de skamliga förslagen och snoppbilderna från snuskgubbarna i alla åldrar. Linnéa Claeson kontrade.

Nu är hon en offentlig person, en kändis i handbolls-Sverige. Trakasserierna har eskalerat, nu utsätts hon varje dag på nätet.
– De kan vara av olika allvarlighetsgrad, vissa är direkta våldshot eller penisbilder, medan andra skriver ”hej” varje dag i tre år. Båda är obehagliga, säger Linnéa till lovestory.nu.

Men hon tog inte bara emot de skamliga förslagen och snoppbilderna från snuskgubbarna i alla åldrar. Linnéa Claeson kontrade för två år sedan med att starta Instagramkontot Assholesonline där hon publicerade och kommenterade inläggen hon fått.

Kontot har 76 000 följare och fler lär det bli efter att tidningar och tv uppmärksammat hennes utmärkta initiativ. Med sylvass skärpa och avslappnad humor bemöter hon dessa män.

Ni ska veta att ni har många, många män på er sida i kampen mot sexuella trakasserier

När de får mothugg tar de till det stora artilleriet och de sexuella inviterna byts ut mot klassiskt kvinnohat.

Hon kallas ”äckelfitta” och de redogör för hur hon ska ”straffknullas”, våldtas och dödas. Det är kriminellt, och så lågt och uselt att jag skäms över att vara man.

Linnéa Claeson är dessvärre långtifrån ensam att utsättas för denna manliga idioti och aggressivitet. OS-guldmedaljören från Rio Jenny Rissveds valde att stänga ner sin blogg efter alla verbala sexövergrepp hon utsattes för.

Alltifrån svenska lågstadiekillar till nyvalda presidenter deltar i trakasserierna mot flickor och kvinnor. De bär på en skev kvinnosyn och Linnéa Claeson efterlyser en dialog om samtycke och sexuella trakasserier på alla samhällsnivåer.

Män är inte djur, även om en del av oss dessvärre uppför sig som svin.

– Vi måste kasta ljus över att detta pågår, prata om det och debattera det i samhällets lagstiftning. Vi måste prata med ungdomar, rikta oss mot dem.

Många föräldrar och lärare hör av sig och säger att vi måste uppfostra schysta medborgare, befästa våra grundläggande värderingar och lära oss att behandla varandra bra.

Nu lägger vi mer tid på att lära oss alla älvar i Småland, än att prata om etik, samtycke och sexualisering, säger Linnéa Claeson.

Heder åt Linnéa, Jenny och alla andra kloka och modiga kvinnor som öppet berättar om det ni utsätts för. Bara när problemet blir synligt går det att göra något åt det.

Och ni ska veta att ni har många, många män på er sida i kampen mot sexuella trakasserier och för ett mer jämställt samhälle.

Män är inte djur, även om en del av oss dessvärre uppför sig som svin. Tillsammans får vi försöka ändra på det.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

&quotLöfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

"Löfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

Ledare. Vad gjorde då Stefan Löfven (S) medans högerns företrädare bråkade öppet i…

&quotVad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

"Vad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

Ledare. ”Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus”. Så sa Annie Lööf (C)…

&quotFörskolekris eller guld och gröna skogar?"

"Förskolekris eller guld och gröna skogar?"

Ledare. Är det kris i förskolan i Umeå? Eller är allt guld och gröna skogar?
Efter en…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.