Ledare

Ledare
av Susanne Sjöstedt

Rolf Jakobsson Socialförsäkringsminister

”Dags att göra sjukförsäkringen friskare, Annika Strandhäll”

Publicerad 11 februari 2017

Man blir inte friskare av att bli fattig. Denna självklarhet känns helt bisarr att behöva upprepa om och om igen, men förbluffande många människor (sannolikt de som själva aldrig drabbats av annat än snabbt övergående snuvor) verkar tro att man kan leva så gott på sjukpenning att de ser det som ett fullgott alternativ till en arbetsinkomst.

Långtidssjukskrivna svenskar har genomlidit ett rent helvete i många år. Välfärdsstaten som så självklart är uppbyggd för att ge mest stöd till de som behöver den när de behöver den har vänt dem ryggen. Sjuk får man vara – men bara ett tag för sen försvinner allt stöd.

Det är ett löfte som på samma gång väcker hopp i många desillusionerade – och ett löfte som förpliktigar.

Bortförklaringen skulle vara att vi inte har råd att ta hand om sjuka. Struntprat förstås. Socialförsäkringssystemet går ordentligt med plus redan i dag.

Göran Perssons sosseregering löste för över tio år sedan höga långtidssjukskrivningssiffror med förtidspensionering.

Den moderatledda regeringen som tog vid lovade att ”inte gömma sjuka” i statistiken – men införde en reform som i stället slängde ut dem ur sjukförsäkringssystemet när den bortre tidsgränsen uppnåtts, oavsett hur sjuka de fortfarande var.

Nej, inte heller detta minskade antalet sjuka utan bara antalet sjuka som fick ersättning. Så klart.

Nu lovar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) att göra något åt det. Och det är ett löfte som på samma gång väcker hopp i många desillusionerade – och ett löfte som förpliktigar. Alla har hört det. Nu gäller det att leverera.

Försäkringskassans nya rutiner för att bevilja sjukpenning fått i det närmaste samma konsekvenser som de tidigare utförsäkringarna

När socialförsäkringsministern gästade debattprogrammet Agenda i söndags förklarade hon att det var ”okej” att de långtidssjukskrivna ökat i antal och nu ligger på samma nivå som innan Alliansregeringen genomdrev utförsäkringarna.

– Anledningen till att det sjönk till de nivåerna är ju för att människor blev utförsäkrade och inte tilläts vara sjukskrivna. Och det är klart att då sjunker antalet ner på 1 500 långtidssjukrivna i ett land på 10 miljoner invånare. Alla inser att det är helt orimliga siffror. När vi då tar bort den bortre tidsgränsen så är det klart att då syns de sjukfallen som borgarna försökte gömma.

”Om man är sjuk så ska man vara i sjukförsäkringen”, betonade ministern.

Men det betyder också att hon måste ta snabbt tag i den absurda situationen där Försäkringskassans nya rutiner för att bevilja sjukpenning fått i det närmaste samma konsekvenser som de tidigare utförsäkringarna.

Ingen blir friskare av att inte veta hur man ska klara hyran

Sedan november kräver varje nytt läkarintyg även under en långtidssjukskrivning där ingenting i sak har ändrats, en ny ansökan om sjukpenning. Och under tiden Försäkringskassan bedömer om intyget ska godkännas – ofta flera månader – utbetalas ingen ersättning.

Bara den långa väntan i sjukpenningslimbo skapar en ovärdig osäkerhet – och underkänns intyget flera månader senare kommer ju inte heller en enda krona retroaktivt.

Ingen blir friskare av att inte veta hur man ska klara hyran. Det vet Strandhäll, så vi räknar med att hon gör något snabbt för att sätta stopp för det.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

&quotLöfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

"Löfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

Ledare. Vad gjorde då Stefan Löfven (S) medans högerns företrädare bråkade öppet i…

&quotVad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

"Vad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

Ledare. ”Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus”. Så sa Annie Lööf (C)…

&quotFörskolekris eller guld och gröna skogar?"

"Förskolekris eller guld och gröna skogar?"

Ledare. Är det kris i förskolan i Umeå? Eller är allt guld och gröna skogar?
Efter en…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.