Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT Moderaterna har tappat 5,8 procentenheter eller cirka 400000 väljare bara på några veckor.

”400000 moderata skäl att inte närma sig SD”

Publicerad 9 februari 2017 (uppdaterad 9 februari 2017)

Applåder. Det var det som mötte Anna Kinberg Batra när hon berättade för Moderaternas riksdagsgrupp att hon skulle göra utspel om att M ville fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraternas.

När väljarna nu får chansen att säga vad de tycker är tonerna något annorlunda.

5,8 procentenheter. Så mycket tappar Moderaterna i Demoskops/Expressens senaste mätning. Från 24,3 till 18,5 procent. Också i SIFO/SVD tappar Moderaterna till 19,8 procent.

För varje uttalande Anna Kinberg Batra har gjort har hon behövt tre för att förklara sig.

Och, nästan ännu värre för Kinberg Batra, är att hon inte längre ses som den självklara ledaren för Alliansen.

Aftonbladet/Inzio har ställt frågan vem som bäst representerar Alliansen. Där tappar Kinberg Batra från 49 till 26 procent. Annie Lööf ökar från 11 till 36. Fler väljare tycker alltså att Lööf är Alliansens ledare än Kinberg Batra.

Undersökningarna har gjorts efter dess att Kinberg Batra gav beskedet att hon vill fälla regeringen med stöd av SD och redan nu vill inleda förhandlingar med SD.

Sedan dess har det varit fram och tillbaka. För varje uttalande Anna Kinberg Batra har gjort har hon behövt tre för att förklara sig. Varken Alliansen eller hennes egna partikamrater tycks förstå vad hon menar och hur hon tänker sig.

Vi ska inte glömma bort vad Sverigedemokraterna är för ett parti. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

Bara för att M-ledningen överger sina principer och söker makt med SD så betyder det inte att moderata väljare övergett sina principer.

Det är tryggt att veta att bara för att M-ledningen överger sina principer och nu söker makt med SD så betyder det inte att moderata väljare övergett sina principer. Istället överger de nu M.

Vad ska M göra nu? ”Vi tänker vara väldigt tydliga” så säger Thomas Tobé, moderaternas partisekreterare. Problemet är att om den som är tydlig inte behöver man inte säga att man är tydlig.

Anna Kinberg Batras ledarskap har inneburit ett hoppande fram och tillbaka mellan hållningar och principer.

Först förhandlande hon fram Decemberöverenskommelsen skulle gälla fram till 2022. Men 20 minuter efter att KD ändrat uppfattning meddelade Kinberg Batra att överenskommelsen inte gäller längre.

Bara den senaste tiden har Anna Kinberg Batra sagt att:

Förtroende är det enda en politiker har. Utan förtroende finns ingenting.
Tanken bakom att närma sig SD borde rimligen varit att också vinna väljare och vinna makt.

I stället har Anna Kinberg Batra förlorat sin ställning som självklar ledare inom Alliansen, hon har förlorat förtroende bland Alliansens väljare, blivit ifrågasatt i sitt eget parti och tappat 400 000 M-väljare.

Det visar på ett parti som totalt missbedömt folket och sina egna väljare

Det största problemet för Moderaterna är inte Anna Kinberg Batra utan de där applåderna som mötte henne när hon berättade för riksdagsgruppen att de skulle närma sig SD.

Det visar på ett parti som totalt missbedömt folket och sina egna väljare som visst inte alls längtade efter varken regeringskris eller att ett rasistiskt bjuds in i värmen. 

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.