Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Umeå under tisdagen och onsdagen. Här besöker han Totalförsvarets skyddscentrum.

”Var och en behövs i kampen mot lögner”

Publicerad 8 februari 2017

Det osäkra läget i vår omvärld, det handlade mycket om när försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på ett möte i Folkets hus i Umeå på tisdagskvällen.

Hultqvist om upprustning av försvaret som pågår, om det nära samarbetet med Finland där det till och med finns gemensamma förband, om möten med Georgiens och de baltiska ländernas försvarsministrar om varför det är bäst för Sverige att stanna utanför Nato.

Att falska fakta sprids av andra stater är inget nytt menar Hultqvist. Under kalla kriget lyssnade han på olika länders sändningar över kortvågsradio där ren propaganda pumpades ut

Men mycket handlade också accelererande förekomsten av alternativa fakta. Eller lögner, som det hette förr.

Hultqvist själv har blivit utsatt för detta. Han påstods skrivit ett brev där ett företag gratulerades till en vapenaffär i Ukraina. Brevet var fejk. Trots att felaktigheten påpekades bara timmar efter publicering har nyheten dykt upp på flera ställen runt om i världen.

Ett annat exempel är debatten om värdlandsavtalet som reglerar vad som gäller när NATO-länder deltar i övningar på svensk mark. Bland annat påstods det att avtalet tvingar Sverige att ta emot kärnvapen. Vilket inte alls stämmer.

Att falska fakta sprids av andra stater är inget nytt menar Hultqvist. Under kalla kriget lyssnade han på olika länders sändningar över kortvågsradio där ren propaganda pumpades ut. I dag sker detta i stället över sociala medier.

Sverige inte är något auktoritärt land, därför kan inte staten ensamt styra upp detta

Men detta kommer inte bara från andra stater utan också från Avpixlat och Sverigedemokraternas miljö på nätet. ”Hur mycket konstigheter, fördomar, hat och problem i samhället har inte det ställt till med?” frågade Hultqvist.

Vad kan då göras åt detta? Sverige inte är något auktoritärt land, därför kan inte staten ensamt styra upp detta. Bara till viss del genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Men Hultqvist menar att folkrörelser, medier, näringsliv och var och en av oss har ett ansvar.

I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Om vi vill ha ett demokratiskt samhälle, då måste denna strid tas.

När det var dags för frågor ställdes allt på sin spets. ”Ja”, började någon som vid snabb gobeläng visade sig tillhöra Kommunistiska partiet, ”du säger att du inte gillar alternativa fakta men är det inte bra med alternativa perspektiv? Var det inte Georgien som startade kriget mot Ryssland? Har inte Ryssland rätt till flottbas i Svarta havet? Och till vissa stormaktsintressen?”

”Vi har olika uppfattningar” svarade Hultqvist lugnt

”Vi har olika uppfattningar” svarade Hultqvist lugnt och sa att stormakter enligt folkrätten inte har rätt till några intressesfärer. Rysslands grannländer har precis. som alla länder, rätt att bestämma sitt eget öde. Att själva avgöra vilka organisationer de vill och inte vill vara medlem i. Utan att bli ockuperade.

Hultqvist är övertygande. Frågan är om det räcker för att nå alla.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.