Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT Hans Rosling gick bort under tisdagen.

”Tack för all folkbildning, Hans Rosling”

Publicerad 8 februari 2017

Professor Hans Rosling gick bort under tisdagen. Den sorg och saknad som så många gett uttryck för sedan dess vittnar om att han berört väldigt många.

Rosling gjorde sig inte bara känd för sina akademiska meriter utan också genom att med enkla knep bryta sönder våra fördomar om världen med hjälp av fakta, statistik och grafik.

Rosling vägrade dela upp världen i svart och vitt, vi och dem. Istället ville han med hjälp av fakta och statistik visa på nyanserna.

En vän som är lärare på en högstadieskola i Borås berättade att hennes elever under onsdagen hade sagt att Hans Rosling var deras idol.
Rosling har gjort stora folkbildande insatser som bevisligen har öppnat intresset för omvärlden för många

Och detta gäller inte bara i Sverige, hans youtubevideos och databas Gapminder ses och används varje dag av människor världen över.

Rosling vägrade dela upp världen i svart och vitt, vi och dem. Istället ville han med hjälp av fakta och statistik visa på nyanserna.

Många minns när han under direktsändning läxade dansk reporter bland annat om läget i Nigeria. Genom att lägga upp sin sko på bordet och peka på ton illustrerade han att endast en del av Nigeria var i krig. Journalisten fick sin världsbild ordentligt omskakat.

Låt Hans Roslings minne inspirera oss alla att orka nyansera och lära oss mer om världen.

Kort efter att beskedet om hans bortgång spred rasistiska sidor ett fabricerat citat, som lagts upp av en moderat lokalpolitiker från Stockholm, där Rosling påstås tycka att Sverige ska sluta ta emot flyktingar.

Det är tragiskt. Det smärtar också att nämna det i denna text. men det ställer verkligen detta med fakta och lögner på spets. Det finns miljöer som helt enkelt använder lögnen som sitt verktyg. Och som inte heller har någon som helst respekt, inte ens för anhöriga som nu sörjer.

Låt Hans Roslings minne inspirera oss alla att orka nyansera och lära oss mer om världen.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.