Nyheter

Graffitikonsten breder ut sig på Ersboda

Publicerad 24 juli 2010

Cyberphoto på Ersboda. FOTO: viljo thornberg
ERSBODA Klotter på Cyberphotos fasad på Ersboda.

Ersbodas graffitikonstnärer har under decennier smyckat allt från viadukter till husfasader med sin konst. Nu verkar turen ha kommit till Cyberphoto vars för ögat mjällgula fasad fått sina första konstverk, eller klotter (skadegörelse) som rättssamhället  rubricerar det.

Totalt 27 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • C-G Lundell 28 juli 2010

  Det är bara antidemokrater som inte samtycker! Kan nazister klistra upp klistermärken och kalla det för yttrandefrihet så kan klottrare klottra och kalla det för yttrandefrihet!

 • Isac 26 juli 2010

  Graffiti och klotter är i min bok samma sak, vad som är snyggt ligger i betraktarens öga. Sen allvarligt? "Hyresgästerna måste agera med nattvandringar?" Tror du på fullaste allvar att folk skulle orka det? Samt att det ändå skulle vara svårt att få tag på klottrarna.

 • Nalle 26 juli 2010

  Jag är säker på att det finns föräldrar som mer än en gång känt doften av lösningsmedel från sina gullklimpars kläder, men som inte orkat/vågat ifrågasätta. Men även jag anser det vara en god idé att sätta upp övervakningskameror, gärna kopplade till ett tyst larmsystem som kallar dit polis/väktare utan att förvarna klottrarna. Med dagens datorteknik är det inga problem att genomföra, allt som krävs är att fastighetsägarens rätt ställs före klottrarens integritet, men tyvärr är dagens juridiska system så funtat att brottslingens integritet verkar viktigare än att stävja brottsligheten..

 • Klotter är vandalism! 26 juli 2010

  Bra mojo då är vi överens om att vandalerna ska lagföras! "Grisar inom tätbebyggt område är inte en djurhållning som kan accepteras."

 • mojo 26 juli 2010

  Till föregående talare, återigen: Vad är det du inte förstår? Jag ifrågasätter inte att det är ett brott, och du får gärna kalla det vandalism om det får dig må bättre. Jag påpekar bara det faktum att det inte finns någon dikotomi mellan konst å ena sidan och vandalism å andra. Vandalism kan vara konst. Konst kan vara vandalism. Brottsligt är det lika fullt så länge lagen säger det.

 • Klotter är vandalism! 25 juli 2010

  @mojo Förstöra annans egendom är vandalism! Det är ett brott och inget konstigt med det. Om Leonardo da Vinci kluddat på min husvägg skulle jag spöa skiten ur gubben! Konstnärer får måla sin egen egendom, inte andras oavsett hur kända de må bli efter sin död.

 • mojo 25 juli 2010

  Till föregående talare: Vet att det kan vara svårt för dig att tänka annat än endimensionellt, men konsten existerar inte inom juridikens ramar, och begränsas därför inte heller av ramar. Detta har dessutom bevisats otaliga gånger genom historien, så varför behöver vi ens diskutera saken 2010? Konst är Konst. Den kan vara ful, den kan vara fin. Den kan vara upprörande, den kan vara lugnande. Den kan vara gul, den kan vara blå. Den kan tom. bestå av klotter. (Heck, är det bara rätt person bakom klottret blir det genast värt miljontals kronor och ska bevaras till varje pris!)

 • Klotter är vandalism! 25 juli 2010

  Att kalla kriminellas brott för konst är fruktansvärt. Här handlar det om att lagföra. Straffen för brott måste ökas för att få avsevärd effekt. Offentlig prygel är inte helt fel för brott som kluddande på husväggar plus givetvis kostnaden för sanering och ett bötestraff därtill.

 • Rulle 25 juli 2010

  Det är med media som med polis och rättsväsende och det politiska etablisimanget,dom är rädda för en viss grupp.

 • Mojo, Till: n`Kalle 25 juli 2010

  (blev lite galet sist).

  Vad är det du är ute efter? Är det inget jag själv kan hantera kan jag alltid förmedla kontakt med andra. Lämna kort beskrivning och kontaktinfo så hör jag av mig.

 • n`Kalle 25 juli 2010

  Vad är det du är ute efter? Är det inget jag själv kan hantera kan jag alltid förmedla kontakt med andra. Lämna kort beskrivning och kontaktinfo så hör jag av mig.

 • Ersbodabo 25 juli 2010

  Sätt upp fler kameror både privat och kommunalt. De som åker fast för klottret tycker jag ska få betala varenda krona renoveringsarbetet kostar plus ev rättegångskostnader, har de inga pengar nu så får de ta ett statligt lån utan någon som helst avskrivningstid.

 • typiskt 24 juli 2010

  moraltanter att klaga på allt.
  låt ungdomarna ha roligt och klottra lite, det har väl ingen dött av. Folk har däremot dött av att lagryttare använder blinkers och ställer till med missförstånd!
  Klotter är bara fint! varför slösa resurser på att hitta klottrare när man har våltäktsmän och pedofiler ute på våra gator?
  Blir så less.
  Låt ungdomarna göra vad dom vill, det är ingen som bryr sig

 • Amanda 24 juli 2010

  Detta är klotter. Förstår inte varför hyresgäster inte sätter stopp för detta! De som där bor, måste ta ansvar! Alls inte svårt med kvälls och nattvandringar. Speciellt inte svårt om man inte har något arbete. Dessutom om man har ett antal ungdomar i sitt hem.
  Säkerhetsfrågan är mycket låg, nog måste man väl kunna räkna mer än till tio?

 • n´Kalle 24 juli 2010

  Skulle behöva nån som är RIKTIGT DUKTIG på graffitty.(ej kladd som på bilden) Tips mottages gärna!Har letat på nätet - utan framgång! Kanske bra att dom har nåt projekt att jobba med-så blir dom inte sugna att måla på första bästa tomma vägg.

 • mojo 24 juli 2010

  @TC, ovanligt vettigt inlägg för att komma från dig. Konstfrågan är meningslös att diskutera, och skadegörelse är det oavsett, ur ett juridiskt perspektiv.

  @Stefan, varför låtsas du som om du vet hur graffitimålare tänker?

  @Lasse, i regel är även sk. klotter graffiti, men här är jag nog beredd att hålla med.

  @Sune, Storstockholms kollektivtrafik är en av världens mest övervakade, likväl hindrar det inte målarna från att måla. Dessutom blir utmaningen större vilket gör systemet mer attraktivt att besöka för utländska målare.

  Om alla snillen slutade spekulera kanske vi skulle kunna lösa det sk problemet på ett bättre sätt.

 • SuperNannyn 24 juli 2010

  Så går det när förälrarna skiter
  i sitt ansvar.

 • TC 24 juli 2010

  Så länge som husägaren inte beställt en "målning" på husväggen så är det definitivt skadegörelse oavsett hur "vackert" konstverket än är. Det är omöjligt att dra en gräns mellan klotter o graffiti, o det är ju ofta som rent "skräp", exempelvis färgade band upphängda i träd, anses som seriös konst, o även de skickligaste konstnärer har målat konstverk som vem som helst av oss kunnat måla minst lika bra o som trots det ansetts som seriös konst.

 • Tröttsamt med klotter men ofta vackert med graffiti 24 juli 2010

  Det är skillnad på klotter och graffiti. Det som visas på bilden anser jag vara klotter - inte graffiti som artikelrubriken skriver (i bildtexten är det dock angivet som "klotter"). Det sitter visserligen i betraktarens ögon var gränsen går. Jag anser att graffiti är en konstform som ofta är både genomtänkt och skickligt utförd och i mina ögon oftast vacker. Tyvärr kommer nästan genast någon klottrare och förstör graffitin genom att sätta dit sina egna kråkfötter med hjälp av en färgsprayburk. Detta är som sagt var min egen, personliga åsikt - alla har vi rätt till den (vår egen åsikt alltså).

 • D.E 24 juli 2010

  Kan inte dessa pubertetsmögel klottra lite där Viljo Thornberg bor istället? Han anser ju det hela vara konst ju så han borde ju uppskatta det hela? Det lär troligen krävas en bussresa för konstnärerna dock. Varken politikerna eller journalisterna som hyllar de nya kulturella inslagen brukar ju bo i närheten av dem...

 • Stefan 24 juli 2010

  precis..å VF har direkt gått i fällan att publicera en bild på klottret...vilket just klottrarna är ute efter..
  Tänk efter, å publicera aldrig bilder på eländet.

 • Per 24 juli 2010

  Överallt ser man denna förstörelse, helt meningslös.
  Visst måste det gå att stävja denna förfulning av vår boendemiljö.
  Jag är till 100% övertygad att i de flesta fall finns föräldrar som känner till detta eller starkt misstänker.
  Varför gör ni inget, läser ni aldrig tidningar eller vad.
  Det är vår boendemiljö som blir sunkig.

 • Lasse 24 juli 2010

  Vaddå graffitikonsten breder ut sig? Det där är inte graffiti utan klotter. Inte så konstigt att dom flesta tycker att graffiti är ett ofog när media inte kan skilja på vad som är vad!

 • ali_irak 24 juli 2010

  Shit så intressant nyhet.. ser inget annat syfte med denna "nyhet" än att locka fram PK-mobben. Ersboda + klotter är en garanti för heta känslor.

 • TAKI 24 juli 2010

  Konsten? Jag kallar det där för klotter.

 • Sune 24 juli 2010

  Nu får det vara slut på daltandet! Sätt in resurser för att få fast klottrarna t.ex kameraövervakning på de platser som är mest utsatta.
  Döm klottrarna till samhällstjänst, att ta bort sitt eget klotter med en tandborste, samt offentlig publicering i media.

 • Åke 24 juli 2010

  Att kalla det där kladdet för konst var väl lita att ta i...
  Det finns grafitti som är snygg och välgjord, men det som visas på den bilden är inte grafitti i mina ögon utan bara förstörande kladd.

Rökutveckling från personbil

Inlandet. Räddningstjänsten fick i natt rycka ut till Prästbolsvägen i Lycksele där det…

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern som flög över centrum gjorde. Den…

Körde skoter i förbudsområde

Inlandet. Polisen har upprättat en anmälan efter att en skoter kört i ett förbudsområde i…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals personer deltar i kippavandring

Hundratals personer deltar i kippavandring

Nyheter. Flera hundra personer är på plats för att delta i en kippavandring i…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91