Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Graffitikonsten breder ut sig på Ersboda

Publicerad 24 juli 2010

Cyberphoto på Ersboda. FOTO: viljo thornberg
ERSBODA Klotter på Cyberphotos fasad på Ersboda.

Ersbodas graffitikonstnärer har under decennier smyckat allt från viadukter till husfasader med sin konst. Nu verkar turen ha kommit till Cyberphoto vars för ögat mjällgula fasad fått sina första konstverk, eller klotter (skadegörelse) som rättssamhället  rubricerar det.

Totalt 27 kommentarer [lämna kommentar]

 • Åke 24 juli 2010

  Att kalla det där kladdet för konst var väl lita att ta i...
  Det finns grafitti som är snygg och välgjord, men det som visas på den bilden är inte grafitti i mina ögon utan bara förstörande kladd.

 • Sune 24 juli 2010

  Nu får det vara slut på daltandet! Sätt in resurser för att få fast klottrarna t.ex kameraövervakning på de platser som är mest utsatta.
  Döm klottrarna till samhällstjänst, att ta bort sitt eget klotter med en tandborste, samt offentlig publicering i media.

 • TAKI 24 juli 2010

  Konsten? Jag kallar det där för klotter.

 • ali_irak 24 juli 2010

  Shit så intressant nyhet.. ser inget annat syfte med denna "nyhet" än att locka fram PK-mobben. Ersboda + klotter är en garanti för heta känslor.

 • Lasse 24 juli 2010

  Vaddå graffitikonsten breder ut sig? Det där är inte graffiti utan klotter. Inte så konstigt att dom flesta tycker att graffiti är ett ofog när media inte kan skilja på vad som är vad!

 • Per 24 juli 2010

  Överallt ser man denna förstörelse, helt meningslös.
  Visst måste det gå att stävja denna förfulning av vår boendemiljö.
  Jag är till 100% övertygad att i de flesta fall finns föräldrar som känner till detta eller starkt misstänker.
  Varför gör ni inget, läser ni aldrig tidningar eller vad.
  Det är vår boendemiljö som blir sunkig.

 • Stefan 24 juli 2010

  precis..å VF har direkt gått i fällan att publicera en bild på klottret...vilket just klottrarna är ute efter..
  Tänk efter, å publicera aldrig bilder på eländet.

 • D.E 24 juli 2010

  Kan inte dessa pubertetsmögel klottra lite där Viljo Thornberg bor istället? Han anser ju det hela vara konst ju så han borde ju uppskatta det hela? Det lär troligen krävas en bussresa för konstnärerna dock. Varken politikerna eller journalisterna som hyllar de nya kulturella inslagen brukar ju bo i närheten av dem...

 • Tröttsamt med klotter men ofta vackert med graffiti 24 juli 2010

  Det är skillnad på klotter och graffiti. Det som visas på bilden anser jag vara klotter - inte graffiti som artikelrubriken skriver (i bildtexten är det dock angivet som "klotter"). Det sitter visserligen i betraktarens ögon var gränsen går. Jag anser att graffiti är en konstform som ofta är både genomtänkt och skickligt utförd och i mina ögon oftast vacker. Tyvärr kommer nästan genast någon klottrare och förstör graffitin genom att sätta dit sina egna kråkfötter med hjälp av en färgsprayburk. Detta är som sagt var min egen, personliga åsikt - alla har vi rätt till den (vår egen åsikt alltså).

 • TC 24 juli 2010

  Så länge som husägaren inte beställt en "målning" på husväggen så är det definitivt skadegörelse oavsett hur "vackert" konstverket än är. Det är omöjligt att dra en gräns mellan klotter o graffiti, o det är ju ofta som rent "skräp", exempelvis färgade band upphängda i träd, anses som seriös konst, o även de skickligaste konstnärer har målat konstverk som vem som helst av oss kunnat måla minst lika bra o som trots det ansetts som seriös konst.

 • SuperNannyn 24 juli 2010

  Så går det när förälrarna skiter
  i sitt ansvar.

 • mojo 24 juli 2010

  @TC, ovanligt vettigt inlägg för att komma från dig. Konstfrågan är meningslös att diskutera, och skadegörelse är det oavsett, ur ett juridiskt perspektiv.

  @Stefan, varför låtsas du som om du vet hur graffitimålare tänker?

  @Lasse, i regel är även sk. klotter graffiti, men här är jag nog beredd att hålla med.

  @Sune, Storstockholms kollektivtrafik är en av världens mest övervakade, likväl hindrar det inte målarna från att måla. Dessutom blir utmaningen större vilket gör systemet mer attraktivt att besöka för utländska målare.

  Om alla snillen slutade spekulera kanske vi skulle kunna lösa det sk problemet på ett bättre sätt.

 • n´Kalle 24 juli 2010

  Skulle behöva nån som är RIKTIGT DUKTIG på graffitty.(ej kladd som på bilden) Tips mottages gärna!Har letat på nätet - utan framgång! Kanske bra att dom har nåt projekt att jobba med-så blir dom inte sugna att måla på första bästa tomma vägg.

 • Amanda 24 juli 2010

  Detta är klotter. Förstår inte varför hyresgäster inte sätter stopp för detta! De som där bor, måste ta ansvar! Alls inte svårt med kvälls och nattvandringar. Speciellt inte svårt om man inte har något arbete. Dessutom om man har ett antal ungdomar i sitt hem.
  Säkerhetsfrågan är mycket låg, nog måste man väl kunna räkna mer än till tio?

 • typiskt 24 juli 2010

  moraltanter att klaga på allt.
  låt ungdomarna ha roligt och klottra lite, det har väl ingen dött av. Folk har däremot dött av att lagryttare använder blinkers och ställer till med missförstånd!
  Klotter är bara fint! varför slösa resurser på att hitta klottrare när man har våltäktsmän och pedofiler ute på våra gator?
  Blir så less.
  Låt ungdomarna göra vad dom vill, det är ingen som bryr sig

 • Ersbodabo 25 juli 2010

  Sätt upp fler kameror både privat och kommunalt. De som åker fast för klottret tycker jag ska få betala varenda krona renoveringsarbetet kostar plus ev rättegångskostnader, har de inga pengar nu så får de ta ett statligt lån utan någon som helst avskrivningstid.

 • n`Kalle 25 juli 2010

  Vad är det du är ute efter? Är det inget jag själv kan hantera kan jag alltid förmedla kontakt med andra. Lämna kort beskrivning och kontaktinfo så hör jag av mig.

 • Mojo, Till: n`Kalle 25 juli 2010

  (blev lite galet sist).

  Vad är det du är ute efter? Är det inget jag själv kan hantera kan jag alltid förmedla kontakt med andra. Lämna kort beskrivning och kontaktinfo så hör jag av mig.

 • Rulle 25 juli 2010

  Det är med media som med polis och rättsväsende och det politiska etablisimanget,dom är rädda för en viss grupp.

 • Klotter är vandalism! 25 juli 2010

  Att kalla kriminellas brott för konst är fruktansvärt. Här handlar det om att lagföra. Straffen för brott måste ökas för att få avsevärd effekt. Offentlig prygel är inte helt fel för brott som kluddande på husväggar plus givetvis kostnaden för sanering och ett bötestraff därtill.

 • mojo 25 juli 2010

  Till föregående talare: Vet att det kan vara svårt för dig att tänka annat än endimensionellt, men konsten existerar inte inom juridikens ramar, och begränsas därför inte heller av ramar. Detta har dessutom bevisats otaliga gånger genom historien, så varför behöver vi ens diskutera saken 2010? Konst är Konst. Den kan vara ful, den kan vara fin. Den kan vara upprörande, den kan vara lugnande. Den kan vara gul, den kan vara blå. Den kan tom. bestå av klotter. (Heck, är det bara rätt person bakom klottret blir det genast värt miljontals kronor och ska bevaras till varje pris!)

 • Klotter är vandalism! 25 juli 2010

  @mojo Förstöra annans egendom är vandalism! Det är ett brott och inget konstigt med det. Om Leonardo da Vinci kluddat på min husvägg skulle jag spöa skiten ur gubben! Konstnärer får måla sin egen egendom, inte andras oavsett hur kända de må bli efter sin död.

 • mojo 26 juli 2010

  Till föregående talare, återigen: Vad är det du inte förstår? Jag ifrågasätter inte att det är ett brott, och du får gärna kalla det vandalism om det får dig må bättre. Jag påpekar bara det faktum att det inte finns någon dikotomi mellan konst å ena sidan och vandalism å andra. Vandalism kan vara konst. Konst kan vara vandalism. Brottsligt är det lika fullt så länge lagen säger det.

 • Klotter är vandalism! 26 juli 2010

  Bra mojo då är vi överens om att vandalerna ska lagföras! "Grisar inom tätbebyggt område är inte en djurhållning som kan accepteras."

 • Nalle 26 juli 2010

  Jag är säker på att det finns föräldrar som mer än en gång känt doften av lösningsmedel från sina gullklimpars kläder, men som inte orkat/vågat ifrågasätta. Men även jag anser det vara en god idé att sätta upp övervakningskameror, gärna kopplade till ett tyst larmsystem som kallar dit polis/väktare utan att förvarna klottrarna. Med dagens datorteknik är det inga problem att genomföra, allt som krävs är att fastighetsägarens rätt ställs före klottrarens integritet, men tyvärr är dagens juridiska system så funtat att brottslingens integritet verkar viktigare än att stävja brottsligheten..

 • Isac 26 juli 2010

  Graffiti och klotter är i min bok samma sak, vad som är snyggt ligger i betraktarens öga. Sen allvarligt? "Hyresgästerna måste agera med nattvandringar?" Tror du på fullaste allvar att folk skulle orka det? Samt att det ändå skulle vara svårt att få tag på klottrarna.

 • C-G Lundell 28 juli 2010

  Det är bara antidemokrater som inte samtycker! Kan nazister klistra upp klistermärken och kalla det för yttrandefrihet så kan klottrare klottra och kalla det för yttrandefrihet!

Kommentera

600 tecken kvar

Mordet i Lycksele

Misstänkte mördaren ska psykundersökas

Inlandet. Den 29-årige man som misstänks för mordet på Elin Falk häktades på sannolika skäl. Han hävdar fortfarande att han inte minns något av händelsen.  0

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Mötte den misstänkte på vägen hem

Mötte den misstänkte
på vägen hem

Lycksele. Elin Falk hade tidigare under kvällen mött den nu misstänkte mördaren, som hon hade haft en relation med. De växlade några ord, men det uppstod ingen konflikt.

Anna Lith: "Sorgen
efter Elin är påtaglig"

Lycksele. Den kvinna som hittades död i sin bostad i Lycksele var Folkbladets lokalredaktör Elin Falk. En vän och kollega fattas oss. Våra tankar går närmast till anhöriga och vänner.

Misstänkt för flera brott

Misstänkt för flera brott

Nyheter. Den anhållne är misstänkt för fler brott än mord. Detta efter att en granne till offret försökte stoppa honom.

Advokaten:
"Min klient kan varken erkänna eller förneka"

Lycksele. - Det är inte inplanerade några nya förhör med min klient i dag. Han mår mycket dåligt och kan varken erkänna eller förneka det han är misstänkt för. 

Länsresenärer drabbade när Norwegians piloter strejkar

Umeå. Norwegians piloter strejkar, något som drabbar resenärer från norr till söder. Folkbladet träffade ett par som fick besked via sms på morgonen. 0

Lyfter inte från Umeå flygplats under dagen

Strejkar: Lyfter inte från
Umeå flygplats under dagen

Uppdaterat. På grund av den pågående pilotstrejken kommer flygbolaget Norwegian att ställa in avgångar. 1

Inte brottsligt att spränga bäverdammen

Inte brottsligt att spränga bäverdammen

Umeå. Åtalet om otillåten miljöverksamhet mot Erik Johansson, som driver Hälje gård, ogillas. Länsstyrelsen får kritik i domen. 0

Ännu får männen mer

Ännu får männen mer

Umeå. Antalet yrkesgrupper i Umeå kommun där männen tjänar mer än kvinnorna är fler än vice versa när det gäller arbeten där båda kön finns representerade.  0

Häckbråk och misshandel - 79-åring döms för rak höger

Skellefteå. Det började med ett bråk om en häck. Det slutar med en dom för misshandel, riktad mot en 79-årig man.  0

Dags att söka sommarjobbet

Dags att söka sommarjobbet

Nyheter. Från och med måndag den 9 mars har ungdomar skrivna i Umeå kommun möjligheten att söka kommunens feriearbeten 0

Event med aha-upplevelser

Umeå. Det är upplagt för aha-upplevelser när Region Västerbotten arrangerar det andra TEDx-eventet i Umeå 23 april.  0

Vad fick grannen för huset?

Vad fick grannen
för huset?

Fastighetsaffärer. Se alla de senaste fastighetsaffärerna från hela länet. 0

Senaste nytt Mest läst Mest delat