Under en presskonferens berättade Svenskt näringsliv, branschorganisationer och företag om hur de såg på avtalsrörelsen.
Krister Stenlund
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

"Kommer vi sitta här om ett år igen och höra samma budskap"

Ledare.
Många gånger har jag varit på kurser och seminarier och lyssnat till fackliga företrädare. Givetvis har jag också sett, hört och läst vad arbetsgivarsidan säger.
Jonas Bergström
Publicerad 6 februari kl. 20:00

Men när Folkbladet fick en inbjudan av Svenskt näringsliv att lyssna till representanter för arbetsgivarsidan i Västerbotten tänkte jag ”det kan knappast skada att lyssna till dem”. Eller hur?

Om lönerna bara höjs i procent rakt av för alla, ja då kommer klyftan mellan män och kvinnor och arbetare och tjänstemän bara att fortsätta växa.

Karin Folkesson, Regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten, började med läget i världen. Trump och Brexit har skakat om också Svenskt näringsliv, det som bekymrar mest är frihandelsavtal som riskerar att försvinna. Men därefter övergick Folkesson snabbt till att prata om att lönerna inte kan fortsätta öka.

Samma utgångspunkt användes också i Davos där världens största företag nyss samlades för World Economic Forum.

Men där är slutsatsen en annan: det är de växande klassklyftorna som är förklaringen till Trumps framgångar. Dessutom ser de växande klassklyftor som största hotet mot tillväxten och mot världsekonomin i dag.

Inför denna avtalsrörelsen har LO gemensamt krävt 2,8 procent i löneförhöjningar och en särskild låglönesatsning. Ingen som tjänar under 24000 kr ska få lägre än 672 kr.

Kvinnodominerade yrken har tuffare villkor och lägre löner på svensk arbetsmarknad

Kvinnodominerade yrken har tuffare villkor och lägre löner på svensk arbetsmarknad. Om lönerna bara höjs i procent rakt av för alla, ja då kommer klyftan mellan män och kvinnor och arbetare och tjänstemän bara att fortsätta växa.

Men dessa krav, som ju ligger väl i linje med budskapet från Davos, får arbetsgivarna att se rött. Vi har inte råd, är budskapet från på presskonferensen. På vissa låter det som att deras företag inte kommer finnas kvar om ett år låglönesatsningen blir verklighet.

Teknikföretagen har hotat med att riva upp hela industriavtalet, som alltså är det avtal som reglerar ordningen för de andra avtalen, om IF Metall driver låglönesatsningen.

Teknikföretagen hävdar att ett märke i kronor går emot avtalet. Men ingenstans i industriavtalet står det något om märket ska vara i procent eller i kronor.

Det industriavtalet säger att det är industrin som ska vara ledande, och att det märke (den löneökning) som sätts inom industrin ska gälla för alla avtal.

Andra undrar varför förbund, som skulle kunna få större löneökningar om de gick utanför märket, inte de ska få en större del av de värden de skapar?

Industriavtalet har också varit flitigt diskuterat inom LO. Vissa menar att det leder till att kvinnodominerade branscher missgynnas. Andra undrar varför förbund, som skulle kunna få större löneökningar om de gick utanför märket, inte de ska få en större del av de värden de skapar?

Om Teknikföretagen säger upp industriavtalet, ja då kommer det bli väldigt kaotisk avtalsrörelsen för då är det inte alls klart vad som gäller.

Problemet för arbetsgivarsidan är den med trovärdigheten. Varje år heter det att det är kris och katastrof om de som tjänar minst får löneförhöjning då hotas allting.

Likadant lät det i valrörelsen där de försökte skrämma väljarna med att arbetslösheten skulle öka om sänkningen av krogmomsen slopades om arbetsgivaravgiften för unga höjdes. Nu, med facit i handen, vet vi att det inte blev så.

Sverige fick nyligen beröm av World Economic Forum i deras lista över länders konkurrenskraft

Arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten är rekordlåg.
Och i den internationella konkurrensen, som det talas om på presskonferensen, ligger Sverige mycket bra till. Sverige fick nyligen beröm av World Economic Forum i deras lista över länders konkurrenskraft.

Min känsla är att avtalsrörelsen kommer sluta i att LO får igenom en låglönesatsning och att vi om ett år sitter där på en ny presskonferens med Svenskt näringsliv. Företagen finns kvar men budskapet är återigen det samma: lönerna kan absolut inte höjas för då hotas Sveriges utveckling.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten