Ansvarig. Det är dags för justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons att lyssna på nya rapporter, och på gräsrötterna som jobbar med ensamkommande från Afghanistan. FOTO: TT/Arkiv
Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

Ge barnen amnesti

Ledare.
I helgen när den granskande journalisten Niklas Orrenius valde att publicera delar av ett läsarbrev i sin nyhetskrönika (DN 4/2-2017) var det inte på grund av någon kul kuriosa, utan för att just den här läsaren visste mer än Orrenius, den prisbelönte journalisten.
Maja Nordström
Publicerad 5 februari kl. 23:11

Läsarbrevet var från Johan Chytraeus, en ambassadsekreterare som under åren 2012–2016 varit stationerad i Kabul, Afghanistan.

Under den tiden hade Chytraeus varje tisdag skickat hem en rapport om det föränderliga läget i Afghanistan till Sida.

Man kan ju anta att de rapporterna har bidragit med underlag till Sidas bedömningar och får anses som trovärdiga som grund för Sidas biståndsutbetalningar, och således skulle kunna vara det även för andra myndigheter.

Afghanistan är ett land i kris, enligt Chytraeus. Han berättar att regeringen tappat kontroll över 10 procent av landet, och att ytterligare 33 procent utgör en krigszon mellan armén, talibangrupper och Daesh. Regeringen har för varje år förlorat mer och mer territorium med följden att fler och flera civila dör.

De politiker och tjänstemän som mot bättre vetande hävdar att Afghanistan är säkert gör sig skyldiga till precis samma sak Trump och hans stab anklagas för

”Den afghanska regeringen kan i praktiken inte garantera säkerheten någonstans i landet.”.

Ändå anses det säkert av svenska myndigheter att skicka tillbaka människor dit, medan Chytraeus själv inte fick röra sig på gatan utan livvakter och bepansrade bilar.

Det går att bo i vissa delar av Syrien också, men dit är det ingen som ska skickas tillbaka. Det här visar på något djupt problematiskt i svenskt myndighetsförfarande. Rättsosäkerhet, diskriminering och brott mot barnkonventionen som förbises. Vi vill inte se att ”alternativa fakta” normaliseras i Sverige, men de politiker och tjänstemän som mot bättre vetande hävdar att Afghanistan är säkert gör sig skyldiga till precis samma sak Trump och hans stab anklagas för – att förvränga verkligheten så att det passar dem själva.

Enligt migrationsverket är Afghanistan inte ett land i krig. Det är ett land där du från och med dagen du fyller 18 förväntas kunna skapa dig ditt eget nätverk för att som det heter, återetablera dig – om du är hazar. Inte om du skulle vara född och uppväxt i kanske Skåne, Stockholm eller Umeå. Ingen, ingen, skulle i dagsläget skicka sitt ”barn” till Kabul. Ungdomar firar sin 18-årsdag som om livet snart ska börja. Men för den som söker asyl betyder bara 18-årsdagen att du anses vara redo att kämpa för ditt liv i en region där Daesh, talibaner och knarkhandlare styr reglerna.

”Det enklaste sättet att snabbt klara sitt uppehälle är att gå med som kanonmat i regeringsstyrkorna eller i en väpnad talibangrupp”(Chytraeus)

Hur kan något så här viktigt fortfarande få sväva i luften? Hur kan det vara så att migrationsverkets processer tillåts vara så bristfälliga när det faktiskt handlar om liv?

Här behövs ett politiskt agerande från migrationsminister Morgan Johansson, annars kommer historien döma honom hårt.

Enligt migrationsverkets egen rapport som släpptes nyligen visas att så många som 50 procent av migrationsverkets beslut baseras på bristfällig information. Och just där blottas rättsosäkerheten. De unga som söker asyl här står inför sitt livs viktigaste domstol, men får inte ens en säker process. Vilket hån det är, inte bara mot de unga, utan också mot det svenska systemet! Migrationsverket själva ska satsa på kompetensutveckling och fortsätta jobba med kvalitetsfrågor, men frågan är om det räcker?

Vilka drabbar detta mer än barnen? Jo alla som jobbar med dem, lärare, gode män, kontaktpersoner, fritidsledare, psykologer, kuratorer, fotbollstränare, familjehem – alla de som ser samma sak och som känner maktlösheten. Här behövs ett politiskt agerande från migrationsminister Morgan Johansson, annars kommer historien döma honom hårt.

Inte bara i form av orättfärdigheterna som utförs mot barn, men också i form av en kris för skola och omsorg – sjukskrivningar, apati och politiskt förakt följer av den här typen av blint överseende när barn far illa. Agera, nu! Kräv en översyn av migrationsverkets landsinformation, samt processen kring intervjuer, tolkar samt en plan för hur barnens trygghet ska sättas i första hand.

Johan Chytraeus egen slutsats är ”att migrationsverket spelar rysk roulette med de asylsökande om man fortsätter att utvisa dem trots att graverande fakta ligger på bordet”. Det är dags att lyssna, agera, och fram tills vi kan lita på systemet bör vi ge barnen amnesti.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten