Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT, Region Uppsala För lokala S-politiker gjorde i veckan ett försök att få Löfven att backa om vinster i välfärden.

”Nej, S bör inte backa om vinsterna – tvärt om”

Publicerad 3 februari 2017 (uppdaterad 6 februari 2017)

Tycker du att det är fel att våra skattepengar försvinner iväg i vinster? Då är du förmodligen en gammal kommunist.

Det menar Börje Wennberg (S), landstingsråd i Uppsala län. Tillsammans med några andra S-toppar går han emot välfärdsutredningens förslag om att begränsa vinster i välfärden i Dagens industri.

Wennberg får lite problem med folket eftersom tre fjärdedelar tycker att vinsterna ska bort

Wennberg får lite problem med folket eftersom tre fjärdedelar tycker att vinsterna ska bort. Även en majoritet av de borgerliga väljarna.

Han låtsas som att regeringen vill lägga ned alla privata företag och säger att de måste vara pragmatiska. Men välfärdsutredningens förslag innebär att de företag som finns i välfärden kan drivas vidare och till och med göra viss vinst. Lite väl pragmatiskt om ni frågar mig.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm, menar att det är svårt att införa ett vinsttak eftersom ”vi pratar om stora multinationella företag”.
Wanngård har givetvis rätt i att multinationella företag har stora muskler.

Men att just de verkar i välfärden, inte för att de brinner för lära barn att läsa utan för att göra vinst, skulle det vara ett argument för en S-ledd regering att inte ens försöka göra något?

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, menar att riksdagen består av en högermajoritet och att S måste anpassa sig efter det. Samt att svaret på att M närmar sig SD inte är en tydlig vänsterlinje.

Att samla alla partier i mitten är livsfarligt. Det skulle spela SD rakt i händerna. Demokratin mår bra av tydliga konflikter.

Men detta är en helt avgörande fråga för att få ordning och reda i välfärden. Avkastningen för välfärdsföretagen är i snitt 47 procent på det operativa kapitalet, siffror som andra företag i tjänstesektorn bara kan drömma om. Därför måste regeringen gå fram med ordentliga förslag.

Om högern vägrar begränsa vinsterna, ja då har de 74 procent av folket mot sig. Vilket vore ett mardrömsscenario för både Kinberg Batra och Jimmie Åkesson i nästa val.

Och att samla alla partier i mitten är livsfarligt. Det skulle spela SD rakt i händerna. Demokratin mår bra av tydliga konflikter.

Erika Ullberg (S), oppositionsråd i Stockholms läns landsting, menar välfärdsutredningens förslag skulle strida mot S kongressbeslut som att det ska finnas mångfald i välfärden.

Precis som utredningen slår fast hotas just mångfalden av vinstintressena. Stora koncerner köper upp små företag och kooperativ. Allt likriktas.

Men precis som utredningen slår fast hotas just mångfalden av vinstintressena. Stora koncerner köper upp småföretag och kooperativ. Allt likriktas.

Stefan Löfven (S) är tydlig. Så här svarade han på en fråga från Jan Björklund (L) i riksdagen: ”Skolor drar ner på lärare, varför då? För att man vill ha vinst som man kan skicka ut i vinstutdelning. Jag tycker inte att det är rätt”.

Samma svar funkar gott till dessa lokala S-toppar.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.