Ledare

Ledare
av Peter Franke

TT Stefan Löfven (S) gratulerar Mattias Hargin till tredjeplatsen efter tisdagens parallellslalom i världscupen som avgjordes i Hammarbybacken i Stockholm.

”Lägg slantarna på något annat än OS”

Publicerad 4 februari 2017

En kväll i förra veckan: 9 000 entusiastiska åskådare på alpin världscup mitt i Stockholm. Mattias Hargin kom trea i parallellslalomtävlingen i Hammarbyhöjden och grattades efteråt av statsminister Stefan Löfven.

Hammarbyhöjden ska bli OS-backe 2026, om de styrande i Stockholms stadshus får som de vill. Fast då måste höjden först bli 110-210 meter högre med hjälp av utfyllnadsmassor och kompletteras med både bob- och rodelbanor.

Känns längtan till Turin (2006) eller Sotji (2014) särskilt stark efter att de arrangerat vinter-OS?

En utredning i stadshuset visar att staden har förutsättningar att arrangera ett vinter-OS. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) är entusiastisk och menar att det inte skulle kosta särskilt mycket och att närmare två miljarder tv-tittare skulle ge viktig publicitet till Stockholm.

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) tycker att planerna är väldigt spännande. Men ärligt talat – hur mycket goodwill ger ett OS?

Känns längtan till Turin (2006) eller Sotji (2014) särskilt stark efter att de arrangerat vinter-OS? Har bilden av städerna och länderna förbättrats avsevärt? Vladimir Putin investerade 300 miljarder kronor i Sotji, knappast väl använda pengar.

Kommunledningen har stöd den här gången av Riksidrottsförbundet, Parasportförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté. I en entusiastisk artikel på DN Debatt pläderar de för ett svenskt OS präglat av etisk, social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

OS tenderar att bli dyra projekt och lämna en svår baksmälla efter sig

Ja, Sverige kanske kan göra det bättre än många andra, men hur etiskt, socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart är Stockholm om nio år? DN:s Viktor Barth-Kron ställer frågan i en krönika i tidningen och svarar att det vore vettigare att satsa på annat. Till exempel bygga bort den reella bostadsbristen i en allt mer delad stad.

Han menar även att ett OS kommer att kräva enorma resurser av stadsledningens alla delar, som kommer att gå ut över annat. Barth-Kron har helt rätt.

Liberalerna i Stockholm varnar också för att de faktiska kostnaderna på 13,6 miljarder kronor kan ha underskattats och att rosenskimrande OS-drömmar inte får stå i vägen för verkligheten.

Ja, OS tenderar att bli dyra projekt och lämna en svår baksmälla efter sig.
De tre idrottsorganisationerna skriver om ett ”unikt, koncentrerat koncept i en huvudstad”, men det rimmar ganska dåligt med att backhoppningen ska avgöras i Falun (22 mil) och de alpina grenarna i Åre (61 mil bort).

Det finns betydligt mer kostnadseffektiva sätt att stötta idrotten och främja folkhälsan på lokal nivå över hela landet

Lika märkligt klingar det att ett OS i Stockholm skulle vitalisera både idrotten och folkhälsan samt stärka den nationella stoltheten.

Det finns betydligt mer kostnadseffektiva sätt att stötta idrotten och främja folkhälsan på lokal nivå över hela landet. Och inte är det väl mer nationalism vi behöver just nu?

Nej, lägg planerna på hyllan. Sverige borde i stället förespråka en modell där OS, såväl sommar som vinter, roterade mellan sex olika permanenta städer i olika världsdelar. Det vore på riktigt mer etiskt, socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.