Debatt
TT Protester för en human migrationspolitik i Stockholm.

”Då måste jag ta mitt liv” svarade han

Publicerad 2 februari 2017

UD avråder svenskar från att resa till Afghanistan, men ändå barn och unga vuxna tvångsutvisas dit. Vilket får fruktansvärda konsekvenser.
Det skriver Carina Persson.

Svaret kom utan betänketid när min vän, 18 år, fick frågan av handläggaren på Migrationsverket.

En respektfull och saklig handläggare ställde frågan ”Vad har du för tankar om att du troligtvis kommer att behöva återvända hem till Afghanistan?”.
Med hängande huvud och svag röst svarade han ”då jag måste ta mitt liv”.

Med hängande huvud och svag röst svarade han ”då jag måste ta mitt liv”.

Förvaltningsrätten hade givit avslag på hans överklagan. Det lilla hopp han orkat bära på sedan första avslaget blev en fis i rymden på bara en sekund.

Några timmar senare når mig beskedet om att en annan ensamkommande ung pojke i vår närhet, under den långa väntan asylprocessen inneburit, har valt att själv avsluta sitt liv – troligt för att befria sig från den smärta som intagit den plats i honom där hoppet och drömmarna för en tid sedan fanns. Den utdragna asylprocessen förgör.

Andra barn och unga vuxna som redan har fått avslag har inte orkat bära tanken på att återvända till ett land i krig, förföljelse och förnedring. Till ett land där folkgruppen Hazarer inte har något människovärde alls.

De ungdomarna har i stället valt att gömma sig, prostituera sig och leva i fattigdom och utanförskap i ett Sverige som bara för ett par år sedan pratade om Solidaritet och Öppna hjärtan.

Hur många unga människor som numera är ärenden inom psykiatrin, på grund av att alla deras drömmar raserats kan vi inte läsa om – ännu.

Hazarefolket har i åratal blivit torterade, våldtagna och dödade av olika terrorgrupper.

Att behandla människor som om ”alla människor är nästan lika mycket värda – kanske” kan liksom vapen uppenbarligen också släcka liv. Vi människor speglar oss i andras ögon och formas i mötet med varandra, vilket innebär att vi alla har ett ansvar.

Vem gör konsekvensanalysen om vad dessa individers lidande kan leda till, för Sverige och för världen? Vad konsekvensen blir för de Afghanska pojkar och unga män vi nekar ett värdigt liv ser vi redan.

Hazarefolket har i åratal blivit torterade, våldtagna och dödade av olika terrorgrupper. Att Sveriges nyligen skrivna avtal, om hur det skall bli omhändertagna när de tvingas återvända till sitt land, skall vara fungerande anser jag vara en utopi.

Som om landet Afghanistan helt plötsligt skulle välja att värdera Hazarer som människor värda de pengar landet nu får av oss för att ta emot dem på ett värdigt sätt.

UD avråder oss svenskar för att resa till Afghanistan ens under kortare tid, men barn och unga vuxna från den mest utsatta folkgruppen i landet skickar vi tillbaka.

Det som händer nu är inte solidaritet.

Året 2017 ser ut att bli året då mångas förhoppningar om trygghet och ett värdigt liv raseras. Den utdragna asylprocessen som för många startade i slutet av 2015 har blivit påtagligt inhuman. Trovärdigheten ifrågasätts och avslagsbesluten börjar hagla.

Barnkonventionens artiklar får fler och fler filter i form av strängare signalpolitik. 2015 pratade våra politiker om solidaritet. Det som händer nu är inte solidaritet.

Carina Persson

Åsikter

Texten är en debattartikel publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Ett race - två outsiders

Ett race - två outsiders

Debatt. Macron vinner nog presidentvalet. Men utan parti blir det svårt att regera. Det…

Stoppa undernäringen bland äldre

Stoppa undernäringen bland äldre

Debatt. Åtgärder krävs för att stoppa undernäringen i äldreomsorgen.
Det skriver Jöran…

V i Vännäs är frånvarande sen 2015

Debatt. När Vänsterpartiet i Vännäs skriver om budgetprocessen och gör olika påståenden…

Våra sår ska behandlas lika

Våra sår ska behandlas lika

Debatt. Vården ska ges efter behov, men handlar allt mer om klass. Därför tillförs nu…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.