Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

Per Landfors Om Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) ska lyckas med att minska klassklyftorna måste de beskatta kapital.

”Regeringen måste beskatta kapital”

Publicerad 31 januari 2017

Att klassklyftorna ökat dramatiskt i världen och i Sverige, det vet vi. Och att klassklyftorna ökat så mycket att även storkapitalet börja tycka att det är det största hotet mot världsekonomin och mot tillväxten har vi också skrivit om på denna ledarsida.

Men varför ökar klassklyftorna så i Sverige, och vad går det att göra åt det?

Hela 90 procent av kapitalinkomsterna återfinns hos den rikaste tiondelen.

De flesta av oss tänker nog den rikaste tiondelen av befolkningen är rikare eftersom de har högre lön. Men färska siffror från SCB visar att för den rikaste tiondelen står kapitalinkomster, så som handel med aktier och bostäder, för nästan hälften av den totala inkomsten.

Under åren 2005 till 2015 har inkomsterna från kapital hos befolkningen ökat från 3 till 15 procent av den totala inkomsten. Men hela 90 procent av kapitalinkomsterna återfinns hos den rikaste tiondelen.

Enligt SCB är det just dessa ökade kapitalinkomster som är den främsta orsaken till att klyftorna ökar.

Men det är inte bara de rikaste som blev rikare under 2005 till 2015. Andelen med låg ekonomisk standard, det vill säga de med en inkomst som är lägre än 60 procent medianinkomsten, har ökat med 15 procent på 10 år.

Om regeringen väljer att vara passiv och se på medans den rikaste tiondelen ökar sin kapitalinkomster, ja då kommer klyftorna öka.

Det ska löna sig att arbeta, sa högerregeringen och sänkte skatten för de rikaste samtidigt som de urholkade våra gemensamma försäkringssystem såsom arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring. Det gav inga jobb men var ett effektivt recept för att öka klyftorna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att jämlikhet är en av regeringens viktigaste prioriteringar för 2017. Och i måndags på besök i Umeå sa hon att hon ”verkligen hoppas” på fler åtgärder för att omfördela från rika till övriga under 2017.

Andersson nämnde hur regeringen helt slopat inkomstskattesänkningen för de rikaste. Detta har haft visst effekt, andra siffror från SCB. Men resultatet är långt ifrån tillfredsställande. Förändrade inkomstskatter rör ju bara halva inkomsten för den rikaste tiondelen.

Det är uppenbart att regeringen också måste beskatta kapitalinkomsterna. Regeringen gör klokt i att då plocka den lägst hängande frukten.

  • Fastighetsskatt är en extremt effektiv skatt och som därför älskas av nationalekonomer även långt till höger. Den går givetvis att utforma en på ett sådant sätt att de rikaste får bidra mest.
  • Sverige är ett av få länder i EU som inte beskattar arv och gåvor. Detta gör att ojämlikheten ärvs i generationer. Regeringen kan införas en kvarlåtenskapsskatt där själva dödsboet beskattas innan något fördelas vidare till arvingarna. Och se till att arvet endast beskattas när båda makarna har dött.
  • Både RUT- och RUT-avdragen är bidrag som går mest till de rikaste. I själva verket ett bidrag från Dorotea som till Danderyd. De får gärna bygga pooler i Danderyd, men varför ska alla andra vara med och betala för dem och subventionera att någon annan rengör de,
  • Ränteavdragen kostar 30 miljarder varje år. 85 procent av ränteavdragen går till den rikare hälften av befolkningen. Den rikaste tiondelen får 20 gånger mer i subventionen än den tiondelen med lägst inkomster.

Bara genom att avskaffa RUT, ROT och ränteavdrag skulle regeringen ha 50 miljarder mer att bygga bostäder, anställa fler i sjukvården eller stärka upp äldrevården med. Vilket skulle komma hela samhället till del.

Om regeringen väljer att vara passiv och se på medans den rikaste tiondelen ökar sin kapitalinkomster, ja då kommer klyftorna öka.

Det skulle inte bara sätta regeringens trovärdighet på spel, det skulle också göra att hoppet om att politiken kan förändra stukas i kanten.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.