Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

Per Landfors Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) besökte Umeå under måndagen.

”Detta är bara början, säger finansministern”

Publicerad 30 januari 2017

Under måndagen klev finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) av nattåget från Stockholm.

Med sig hade de nyheten att regeringen satsar ytterligare 20 miljoner på Norrtåg för att säkerställa täta avgångstider. Detta är viktigt för hela Västerbotten och för möjligheten att ta tåget i stället för bilen.

”Vi har gjort flera saker för att öka jämlikhet men det är bara början” säger Andersson

När jag fick chansen att ställa några frågor passade jag på att fråga om något annat. Magdalena Andersson inledde året med att säga att minskade klassklyftor är en av de viktigaste prioriteringarna för regeringen under 2017.

Att tala om minskade klassklyftor har blivit populärt. När storföretagen samlades i Davos nyligen talade till och med de om behovet att minska klassklyftorna.

”Vi har gjort flera saker för att öka jämlikhet men det är bara början” säger Andersson och räknar upp de 10 välfärdsmiljarderna, åtgärder för fler i arbete, sänkt skatt för pensionärer och höjd skatt för de med de allra högsta inkomsterna.

Regeringen tycks ha funnit ett nytt mod

På frågan om vi kan förvänta oss ytterligare åtgärder för ökad omfördelning under 2017 säger hon ”det hoppas jag verkligen” och Per Bolund (MP) lägger till att regeringen också kommer ta fram nytt ekonomiskt ramverk där effekten på jämlikhet och miljö kommer att mätas.

Det finns fortfarande ett glapp mellan det regering säger och gör när det kommer till klassklyftorna. De tar till kraftfulla uttryck som att landets slits isär men åtgärderna, för att komma till rätta med de senaste 20 årens dramatiska utveckling, är ganska milda.

Men Anderssons ord ger hopp om att avståndet mellan ord och handling kan slutas. Regeringen tycks ha funnit ett nytt mod att attackera klassklyftorna och den politik som går ut på att öka dem ytterligare.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

&quotLöfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

"Löfven spelar bridge och sänker pensionärsskatten"

Ledare. Vad gjorde då Stefan Löfven (S) medans högerns företrädare bråkade öppet i…

&quotVad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

"Vad är skillnaden mellan Lööf och Kinberg Batra?"

Ledare. ”Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus”. Så sa Annie Lööf (C)…

&quotFörskolekris eller guld och gröna skogar?"

"Förskolekris eller guld och gröna skogar?"

Ledare. Är det kris i förskolan i Umeå? Eller är allt guld och gröna skogar?
Efter en…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.