Ledare

Ledare
av Susanne Sjöstedt

TT Trumps inskärnker kvinnors rätt till fri abort.

”Trumps politik hotar kvinnors liv”

Publicerad 29 januari 2017

Den nya presidenten, som i presidentvalskampanjen menade att kvinnor som gjorde aborter borde straffas på något sätt, lät inte ens tre dagar av presidentskapet passera innan han undertecknade en avsiktsförklaring om att förhindra att amerikanskt bistånd går till utländska organisationer som utför aborter.

Sedan länge är hjälporganisationer förbjudna att använda amerikanskt bistånd för att bistå med aborter. Pengarna kan endast användas för information och råd om preventivmedel.

Hoten mot kvinnors reproduktiva hälsa flyttade sannerligen inte in i Vita huset med den sittande presidenten

Det nya är att man nu hotar dra in biståndet till dessa organisationer om de med hjälp av annan finansiering fortsätter att utföra aborter, ja faktiskt om de överhuvudtaget fortsätter att ens diskutera abort som alternativ för de miljontals kvinnor som söker hjälp.

Men hoten mot kvinnors reproduktiva hälsa flyttade sannerligen inte in i Vita huset med den sittande presidenten.

I USA är abortmotståndet heltäckande, från gräsrotsnivå ända upp till nationella lobbyorganisationer som påverkar landets högsta ledning. Men de som syns bland allmänheten är förmodligen det minst effektiva.

Utanför de amerikanska abortklinikerna står de. Protestanterna med skyltar och bilder på aborterade foster, skrikandes bibelord mot kvinnorna som närmar sig ingången eskorterade av frivilliga som skyddar dem. Deras åsiktsfränder långt borta från abortklinikerna är desto mer framgångsrika.

Målet är att med små, små steg små backa även Sverige från den självklara rätten till abort.

För ett par år sedan firades 40-årsdagen av Högsta domstolens beslut i fallet Roe mot Wade, som gav amerikanska kvinnor konstitutionellt skyddad rätt till abort och som när den infördes var den mest liberala abortlagstiftningen i världen.

I dag är den ingenstans i närheten av sin forna storhet. Lobbygrupperna jobbar politiskt och juridiskt med att kringskära kvinnors rätt till sina egna kroppar. Och de lyckas: fler politiker ifrågasätter om abort verkligen är sjukvård som borde omfattas av sjukförsäkringar. Domstolar har slagit fast att arbetsgivares religiösa övertygelser trumfar anställdas rätt till sjukförsäkring via jobbet som omfattar vissa preventivmedel.

I domstolar över hela landet har man i flera år bråkat om huruvida en delstat ens måste ha en klinik som tillhandahåller aborter eller om man kan kräva att kvinnor ska tvingas resa tiotals mil enkel resa och över delstatsgränser för att få tillgång till en laglig och säker abort som hon garanteras i lagen.

Och dessa lobbygrupper begränsar inte sitt kampanjande till USA. Det avslöjades på tisdagen vad många förstås misstänkt länge; att den kampanj om ”samvetsfrihet” för personal inom vården som drivs genom ett fall där en barnmorska försöker få rätt att säga nej till att utföra en del av en barnmorskas ordinarie arbetsuppgifter men hänvisning till sin tro, är delfinansierad just av en sån där amerikansk lobbygrupp.

Målet är att med små, små steg små backa även Sverige från den självklara rätten till abort.

Att säkerställa kvinnors rätt till självbestämmande över den egna kroppen, att säkerställa hennes reproduktiva autonomi, är den enskilt viktigaste jämställdhetsåtgärden

Vad det kan leda till ser vi i den amerikanska statistiken över aborter. När nya statistik nyligen redovisades var den historisk. Inte sedan Roe mot Wade genomdrevs 1973 har andelen aborter varit färre. Men är det något att glädjas över? Kanske inte.

Det är ju inte så att tillgången till preventivmedel ökat på senare år och samma statistik visar att fyra av tio amerikanska kvinnor i fertil ålder inte har en abortklinik i sitt county (lite grovt ”kommun”).

Den visar att 75 procent av aborterna efterfrågas av fattiga kvinnor med låginkomstjobb. Kvinnor som inte kan ta ledigt från jobbet utan betalning flera dagar, då detta krävs i vissa delstater för att en abort ska beviljas. Kvinnorna tvingas nämligen till en flera dagar lång väntetid mellan läkartiderna för att fundera över om hon VERKLIGEN vill avsluta graviditeten. Så till en ibland väldigt lång resa läggs därmed även dyra hotellnätter.

Svårigheterna att få hjälp med preventivmedel och därmed förhindra oönskad graviditet och till det denna utdragna process för att få aborten beviljad leder dessutom till dyrare, och mer omfattande ingrepp. Endast hälften av aborterna är medicinska – mot över nio av tio i Sverige.

Att säkerställa kvinnors rätt till självbestämmande över den egna kroppen, att säkerställa hennes reproduktiva autonomi, är den enskilt viktigaste jämställdhetsåtgärden. Det handlar om hennes liv, hennes hälsa och hennes framtid.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.