Ledare
TT Vårt demokrati bygger på representativitet. Därför är det ett problem när avståndet mellan medborgare och politiker ökar.

”Därför börjar vi med riksdagskrönikor”

Publicerad 27 januari 2017

Vi lever i en tid där avståndet mellan politiker och medborgare tycks öka. I det avståndet växer och ett allmänt politikerförakt som vissa politiker, ironiskt nog, försöker att kapitalisera på.

Att avståndet mellan politiker och medborgare växer är inte bara ett problem för politikerna, det är ett problem för vår demokrati.

När avståndet växer mellan medborgare och de som representerar medborgarna i riksdagen hotas därför hela vårt demokratiska system.

Vårt demokratiska system är en representativ demokrati. Vi har tack och lov inte, som i Schweiz, folkomröstningar var och varannan vecka om det ena och det andra.

Vi röstar på partier och väljer representanter från vårt län som vi ger förtroendet att fatta beslut i riskdagen åt oss.

När avståndet växer mellan medborgare och de som representerar medborgarna i riksdagen hotas därför hela vårt demokratiska system.

Här har partierna och politikerna ett stort ansvar. De måste arbeta mer med att värva flera medlemmar och att stärka sina egna partiorganisationer. Men också med att vara närmare medborgarna också mellan valen.

Därför kommer denna socialdemokratiska ledarsida att varannan lördag under våren ha en krönika från en socialdemokratisk riksdagsledamot från länet.

Det är ett litet bidrag tills att minska avståndet mellan er läsare och riksdagsledamöterna.

Tanken är inte att dessa krönikor ska vara debattartiklar, utan mer personliga reflektioner från riksdagsledamöterna utifrån deras politiska arbete.

Jag tror och hoppas att ni läsare ska uppskatta dessa krönikor. 

&quotHur jag slutade skämmas för att jag pallar frukt"

"Hur jag slutade skämmas för att jag pallar frukt"

Ledare. Jag har en sak att erkänna: jag pallar frukt. Nästan varje dag.
Det började i…

"Hej Benjamin Ivansson, vem är du?"

Ledare. Vem är du?
– Mitt namn är Benjamin Ivansson och jag är 23 år gammal. Jag är…

&quotMilitären kör över hela Umeås behov"

"Militären kör över hela Umeås behov"

Ledare. Umeå kommun har vuxit oavbrutet i över 40 år. Ingenting tyder på att tillväxten…

&quotVi ska inte mäta skallar"

"Vi ska inte mäta skallar"

Ledare. Vill vi att Sverige återigen ska ha en politik där vi mäter ben för att kunna…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.