Ledare
TT Vårt demokrati bygger på representativitet. Därför är det ett problem när avståndet mellan medborgare och politiker ökar.

”Därför börjar vi med riksdagskrönikor”

Publicerad 27 januari 2017

Vi lever i en tid där avståndet mellan politiker och medborgare tycks öka. I det avståndet växer och ett allmänt politikerförakt som vissa politiker, ironiskt nog, försöker att kapitalisera på.

Att avståndet mellan politiker och medborgare växer är inte bara ett problem för politikerna, det är ett problem för vår demokrati.

När avståndet växer mellan medborgare och de som representerar medborgarna i riksdagen hotas därför hela vårt demokratiska system.

Vårt demokratiska system är en representativ demokrati. Vi har tack och lov inte, som i Schweiz, folkomröstningar var och varannan vecka om det ena och det andra.

Vi röstar på partier och väljer representanter från vårt län som vi ger förtroendet att fatta beslut i riskdagen åt oss.

När avståndet växer mellan medborgare och de som representerar medborgarna i riksdagen hotas därför hela vårt demokratiska system.

Här har partierna och politikerna ett stort ansvar. De måste arbeta mer med att värva flera medlemmar och att stärka sina egna partiorganisationer. Men också med att vara närmare medborgarna också mellan valen.

Därför kommer denna socialdemokratiska ledarsida att varannan lördag under våren ha en krönika från en socialdemokratisk riksdagsledamot från länet.

Det är ett litet bidrag tills att minska avståndet mellan er läsare och riksdagsledamöterna.

Tanken är inte att dessa krönikor ska vara debattartiklar, utan mer personliga reflektioner från riksdagsledamöterna utifrån deras politiska arbete.

Jag tror och hoppas att ni läsare ska uppskatta dessa krönikor. 

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLagen om anställningsskydd ger inget skydd"

"Lagen om anställningsskydd ger inget skydd"

Ledare. Hur skulle det se ut för dig om du plötsligt blev av med halva din inkomst?…

&quotNär blev gammal högerpolitik grön?"

"När blev gammal högerpolitik grön?"

Ledare. Kommer ni ihåg när Grön ungdom föreslog ett skönhetsavdrag? Alltså sänkt skatt…

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Peter Franke: Stoppa det onda utvärderingsmonstret

Ledare. Författaren och journalisten Göran Rosenberg bjöd som vanligt på en briljant…

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Peter Franke: Hon är otydlighetens mästare

Ledare. I går kom DN/Ipsos som visar att Anna Kinberg Batras parti har förlorat var…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.