Ledare

Helén Pettersson: ”M:s närmande av SD förändrar allt”

Publicerad 27 januari 2017

Riksdagskrönika

Politik är en rörlig materia. Det har alltid varit så, men kanske rör det sig lite fortare nu än förr. När jag kom in i riksdagen 2006 förlorade Socialdemokraterna regeringsmakten och Persson aviserade på valnatten att han skulle avgå.

Att det sedan stundade några turbulenta år i det socialdemokratiska partiet, det vet vi alla. Men världen förändrades mer än så. Vi kastade oss ut i en ny tid.

När Moderaterna väljer att se Sverige­demokraterna som alla andra partier i riksdagen så förändras allt.

En tid med borgerligt styre som ökade klyftor och åtstramade välfärden till följd av enorma skattesänkningar. En tid då rasismen ökade både i omvärlden och i vårt land, vilket ledde till att SD kom in i riksdagen för att människor såg dem som ett reellt politiskt alternativ.

En tid då normalisering av rasism och rasister skett och sker varje dag. En tid som förlorat sin stabilitet, med upprustning av försvarsmakter i hela världen. En tid när USA väljer en människo­fientlig, murbyggande president.

Och nu, en tid när ett av Sveriges största partier väljer att bjuda upp SD till samarbete och därmed få inflytande över svensk politik. Det är en stor vändning.

När Moderaterna väljer att se Sverige­demokraterna som alla andra partier i riksdagen så förändras allt. När de dessutom gör det utan förankring hos de andra borgerliga partierna så betyder det något ännu mer.

Slå vakt om anständigheten och människovärdet. Det gör vi bäst genom att fortsätta driva igenom politik som minskar klyftorna i samhället

En analys är att moderaterna nu ser makten som viktigare än allt. Viktigare än alliansen, viktigare än anständigheten. Man vill fälla regeringen med hjälp av SD.

Den regering som under sina första år erbjudit oss något vi längtat efter i svensk politik – stabilitet. Arbetslösheten sjunker, ekonomin stabiliseras, bostadsbyggandet ökar, och ungdomars framtidstro har förbättrats avsevärt på några år.

Att oppositionen önskar en annan regering är inte ovanligt. Det är till och med rimligt. Men att man är villig att de facto fälla en regering som genomför den politik de gick till val och vann på – och dessutom når goda resultat för landet – det är något mycket mer ovanligt.

I vårt land är det unikt. Att man vill göra det med hjälp av ett parti som har sina rötter i främlingshat, något som fortfarande är mycket tydligt i den politik de för, är inget annat än skamligt, skrämmande och tragiskt.

Värderingar förflyttas, partier byter fot, och vi måste hantera denna rörliga omvärld varje dag. Enda sättet att göra det är att hålla fokus.

Mitt fokus är tydligt. Det är att slå vakt om anständigheten och människovärdet. Det gör vi bäst genom att fortsätta driva igenom politik som minskar klyftorna i samhället, en politik för jämlikhet.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotSnälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

"Snälla Moderaterna, Sverige är större än Stockholm"

Ledare. ”Regeringens vårbudget är direkt Stockholmsfientlig. Under mandatperioden har…

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Vilken blir nästa neddragning, Vattenfall?

Ledare. Efter Vattenfalls neddragning i Storuman, vilken blir nästa neddragning? Och…

&quotUndernäringen bland äldre är en skam"

"Undernäringen bland äldre är en skam"

Ledare. 40000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare mer än 100 000…

Helén Pettersson: &quotS-kongressen präglades av värme"

Helén Pettersson: "S-kongressen präglades av värme"

Ledare. Riksdagskrönika
Veckan före påsk hade vi vår socialdemokratiska partikongress i…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.