Detta är en ledartext publicerad i Folkbladet. På ledarplats framförs socialdemokratiska värderingar. Ledarskribenten svarar för åsikter i artikeln.

Helén Pettersson: "M:s närmande av SD förändrar allt"

Ledare.
Riksdagskrönika Politik är en rörlig materia. Det har alltid varit så, men kanske rör det sig lite fortare nu än förr. När jag kom in i riksdagen 2006 förlorade Socialdemokraterna regeringsmakten och Persson aviserade på valnatten att han skulle avgå.
Folkbladet Redaktion
Publicerad 27 januari kl. 20:00

Att det sedan stundade några turbulenta år i det socialdemokratiska partiet, det vet vi alla. Men världen förändrades mer än så. Vi kastade oss ut i en ny tid.

När Moderaterna väljer att se Sverige­demokraterna som alla andra partier i riksdagen så förändras allt.

En tid med borgerligt styre som ökade klyftor och åtstramade välfärden till följd av enorma skattesänkningar. En tid då rasismen ökade både i omvärlden och i vårt land, vilket ledde till att SD kom in i riksdagen för att människor såg dem som ett reellt politiskt alternativ.

En tid då normalisering av rasism och rasister skett och sker varje dag. En tid som förlorat sin stabilitet, med upprustning av försvarsmakter i hela världen. En tid när USA väljer en människo­fientlig, murbyggande president.

Och nu, en tid när ett av Sveriges största partier väljer att bjuda upp SD till samarbete och därmed få inflytande över svensk politik. Det är en stor vändning.

När Moderaterna väljer att se Sverige­demokraterna som alla andra partier i riksdagen så förändras allt. När de dessutom gör det utan förankring hos de andra borgerliga partierna så betyder det något ännu mer.

Slå vakt om anständigheten och människovärdet. Det gör vi bäst genom att fortsätta driva igenom politik som minskar klyftorna i samhället

En analys är att moderaterna nu ser makten som viktigare än allt. Viktigare än alliansen, viktigare än anständigheten. Man vill fälla regeringen med hjälp av SD.

Den regering som under sina första år erbjudit oss något vi längtat efter i svensk politik – stabilitet. Arbetslösheten sjunker, ekonomin stabiliseras, bostadsbyggandet ökar, och ungdomars framtidstro har förbättrats avsevärt på några år.

Att oppositionen önskar en annan regering är inte ovanligt. Det är till och med rimligt. Men att man är villig att de facto fälla en regering som genomför den politik de gick till val och vann på – och dessutom når goda resultat för landet – det är något mycket mer ovanligt.

I vårt land är det unikt. Att man vill göra det med hjälp av ett parti som har sina rötter i främlingshat, något som fortfarande är mycket tydligt i den politik de för, är inget annat än skamligt, skrämmande och tragiskt.

Värderingar förflyttas, partier byter fot, och vi måste hantera denna rörliga omvärld varje dag. Enda sättet att göra det är att hålla fokus.

Mitt fokus är tydligt. Det är att slå vakt om anständigheten och människovärdet. Det gör vi bäst genom att fortsätta driva igenom politik som minskar klyftorna i samhället, en politik för jämlikhet.

Annons
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten