Sport

Lapland Ultras segrare var nöjd

Publicerad 5 juli 2010

SEGRAREN. Finländaren Tero Hyppölä kammade hem segern i Lapland Ultra, ett tio milslopp som han avverkade på strax över åtti timmar.
– Mitt mål var att komma under åtta timmar, jag nådde inte ända fram men är ändå väldigt nöjd, säger en förhållandevis pigg Hyppölä. 

ADAK 100 kilometer grus och asfaltsväg. Mygg, renar och ljummen midnattssol.
Det var vad som väntade löparna i den tolfte upplagan av ultramaratonloppet Lapland Ultra som avgjordes i Adak under helgen. Den som klarade uppgiften bäst var finländaren Tero Hyppölä.

Klockan tio på fredagskvällen gick startskottet för cirka 70 elitlöpare som då hade 100 kilometer väg kantad av Västerbottnisk inlandsidyll framför sig.
Under loppets gång skulle de passera motionärer, som startat fyra timmar tidigare, stafettlöpare samt cirka 20 mat- och vätskekontroller.
”Första milen jobbig”
Strax efter klockan sex på morgonen, ackompanjerad av fågelkvitter, bröt den första löparen målsnöret.
– Det här känns väldigt bra. Första milen var väldigt jobbig, men jag pressade på och efter det gick det väldigt bra. Mitt mål var att komma under åtta timmar, jag nådde inte ända fram men är ändå väldigt nöjd. Jag trodde inte att jag skulle vinna, säger Tero Hyppölä var sluttid blev 08.08.38.
 Anledningen till Hyppöläs oro var Anders Thunberg, Sandviks IK, som för fem år sedan stod som slutsegrare i Lapland Ultra.
Thunberg började loppet väldigt starkt och låg vid en punkt i loppet tio minuter före Tero Hyppölä.
Men efter 70 kilometer började orken tryta för Thunberg och 16 kilometer senare fick han också se sig omsprungen. Det blev tillslut en sluttid på 08.26.57 och en hedrande andraplats.
– Jag är nöjd. Jag öppnade väldigt hårt men jag orkade inte hela vägen. Han var helt enkelt för stark, säger Anders Thunberg.
Lag gissade sluttid
Nytt för i år var att stafetten inte längre skulle avgöras på snabbaste tid, utan lagen skulle före loppet gissa sin sluttid och det lag som kom närmast den utsatta tiden skulle vinna.
En annan nyhet var att maratonsträckan i år hade blivit godkänd av Svenska Friidrottsförbundet, något som man trodde på förhand skulle öka intresset. Men så blev inte fallet. På maraton, halvmaraton och stafetten slutade deltagarantalet på tre i varje kategori.
”Alla var nöjda”
Däremot så hade deltagarantalet på 100 kilometerssträckan ökat med cirka 30 personer.
– Vårt ultramaraton är stommen vi står på. De andra sträckorna är mest för att fylla ut lördagen så att långsamma löpare och motionärer på den längsta sträckan får gå i mål när det fortfarande är fullt med liv och rörelse. Årets tävlingar gick faktiskt fruktansvärt bra, alla var nöjda och vi kände stor uppskattning från löparna, säger tävlingsledare Sören Persson.
Visst var det en succé. Alla löpare som korsade mållinjen, oavsett om de hade varit ute i spåret i fyra, åtta eller 20 timmar, var väldigt glada och nöjda med arrangemanget. Men visst tog loppet på krafterna. Silvermedaljören Anders Thunberg sa det bäst:
– Nog kommer jag säkert tillbaka och tävlar igen. Men om du frågar mig direkt efter målgång kan jag säga att nu är jag så trött att jag helst vill lägga skorna på hyllan och börja spela schack istället.

lapland_ultra_utmattning.jpg

HÅRT. Ett tiomilslopp kan suga musten ur vem som helst.

Sport
Och årets idrottsman är...

Live: Och årets idrottsman är...

Alpint. VK sänder live från Umeå idrottsgala – följ idrottsfesten här!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Northugs hån  mot Umeåstjärnan

Northugs hån
mot Umeåstjärnan

Längdskidor. Petter Northug hann knappt anlända till Lahtis innan han börjar piska upp stämningen mot Sverige.

Rose: &quotGick i tankar att skita i inomhussäsonten"

Rose: "Gick i tankar att skita i inomhussäsonten"

FRIIDROTT Odain Roses definitiva fokus ligger på utomhussäsongen. Trots det fick han en biljett till inne-EM.

Meraf Bahta tvekar om EM-distans

FRIIDROTT Formstarka Meraf Bahta har inte bestämt sig för vilken distans hon ska springa på inne-EM i Belgrad i nästa vecka. Här är hela EM-truppen.