Trump: Tror att det var Ryssland

Donald Trump tror att Ryssland låg bakom dataintrång under presidentvalskampanjen i USA.

På sin första presskonferens – som hålls i Trump Tower i New York – fick Donald Trump frågan om han tror att Moskva låg bakom intrång under valkampanjen.

— Jag tror att det var Ryssland, men jag tror att vi också blev hackade av andra länder, svarar Trump

Trump fick också frågan om han i fredags fick information om att Ryssland har skadlig information om honom.

— De här dragningarna är hemliga, svarar han.

Samtidigt säger han att det som Buzzfeed och CNN rapporterat är ”falska nyheter”, som inte stämmer. Han säger också att det är bra för USA om han själv har bra relationer med Rysslands president Vladimir Putin.

— När jag lämnar landet är jag extremt försiktig, och jag är omgiven av livvakter, säger Trump på frågan om han gjort något utomlands som gör att Ryssland kan utpressa honom.

”Har inga intressekonflikter”

Trump fortsätter med att säga att han inte har några kontakter med Ryssland över huvudtaget, och att han därför inte är i en känslig position.

— Jag har inga intressekonflikter som president, fortsätter Trump.

Presskonferensen inleddes med en attack mot sajten Buzzfeed och tv-bolaget CNN för den senaste rapporteringen om Trumps kontakter med Ryssland och en av Trumps medarbetare kallade den för ”ledsam och patetisk”.

Mycket är oklart i fallet, men Trump och hans företrädare Barack Obama försågs i förra veckan med ett tillägg till en rapport om den ryska inblandningen, rapporterar CNN. I tillägget fanns uppgifter om att ryska säkerhetskällor säger sig ha information om såväl Trumps finanser som personliga liv som kan vara skadlig för honom. Buzzfeed har publicerat en mängd dokument som uppges utgöra grunden till den sammanfattning som Trump och Obama fick.

Uppgifterna förnekas från Kreml. Talespersonen Dmitrij Peskov beskriver dem som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

”Största jobbproducent Gud skapat”

På presskonferens lovar också Trump fler arbeten till amerikanerna.

— Jag kommer att vara den största jobbproducent som Gud någonsin skapat, säger den blivande presidenten.

Enligt honom är det ”stora nyheter” på gång.

— Stora nyheter kommer de närmaste veckorna om fabriker som ska byggas i landet, säger Donald Trump vid sin första presskonferens efter att han vann presidentvalet den 8 november i fjol.

Han säger att många bilföretag vill satsa i USA, och han vill att samma sak ska ske med läkemedelsföretagen.

Enligt Trump ska även läget för landets krigsveteraner förbättras.

— Våra veteraner har behandlats fruktansvärt.