Ledare

Ledare
av Susanne Sjöstedt

TT Sverigedemokraternas Martin Kinnunen rasar mot SMHI och menar att de ägnar sig åt propaganda om klimatet.

”Vem kan vädret bäst, SD eller SMHI?”

Publicerad 11 januari 2017

”Jag är orolig för att jag inte ska kunna lära min son att åka skridskor baklänges denna vinter. Vi har klarat av att åka framåt, men baklänges tar tid, tålamod … och is. Dammen där jag tillbringat så många vintereftermiddagar som barn har inte varit igenfrusen på flera år och att åka skridskor inomhus är inte detsamma. Det är en liten personlig påminnelse om vår allt varmare planet, men en smärtsam sådan.”

Amerikanska sajten Buzzfeed frågade i samband med årsskiftet tio forskare om vad de var mest rädda för 2017. Ovan är det personliga svaret från Hope Jahren, professor i geobiologi vid Universitetet i Oslo.

Sverigedemokraterna tror inte riktigt på klimatförändringarna

Ja, sett till de enorma konsekvenser som klimatförändringarna redan lett till på sina håll är det kanske en pytteliten grej att kanske aldrig igen kunna åka skridskor på en näraliggande damm.

Men en som många av oss kanske kan greppa lite bättre än de nästan drakoniska larmrapporterna om exempelvis livshotande vattenhöjningar och dödligt katastrofväder i andra delar av världen.

Men Sverigedemokraterna tror inte riktigt på klimatförändringarna. Och de tror definitivt inte på mänsklighetens skuld i den. De gör tvärtom gemensam sak med den tillträdande amerikanska presidenten och vägrar tro att det är så illa som klimatforskningen visar.
Därför är det väl egentligen bara logiskt att partiet nu attackerar SMHI för att bedriva opinionsbildning och sprida ”propaganda”.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson, menar att expertmyndigheten som bland annat gör klimatanalyser som används vid samhällsplanering, gör dessa analyser samtidigt som ”det finns stora osäkerheter om klimateffekterna på global nivå” som han säger till SvD.

Klimathotet är varken myt eller vetenskapligt ifrågasatt

– Man måste tala om att det är extremt stora osäkerheter i prognoserna. Vi vet att det finns en växthuseffekt, men det är mycket som annat som också påverkar, säger Martin Kinnunen till tidningen Altinget (efterföljaren till nu nedlagda Riksdag & Departement).

Men några större osäkerheter handlar det faktiskt inte om. Klimathotet är varken myt eller vetenskapligt ifrågasatt. Lekmannen Kinnunens googlande på klimatskeptiska internetsajter väger rätt lätt vid sidan av riktig miljöforskning.

Dessutom gör SMHI bara det jobb de har fått av regeringen i vilket ingår att berätta om effekterna av den gående uppvärmningen av planeten och konsekvenserna det exempelvis får för havsnivåerna i framtiden, något som i sin tur påverkar kommuners detaljplaner.

SD blundar och håller för öronen

Det är helt enkelt oklokt att exempelvis bygga hus som med dagens klimatutveckling riskerar ha en ofrivillig pool i källaren inom bara några decennier.

– Allt vi går ut med är grundat i våra vetenskapliga beräkningar. Det är inget vi snyter fram, kommenterar SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt syrligt till Altinget.

Men SD blundar och håller för öronen. Missnöjda med myndighetens arbete vill de kapa anslaget med 11 miljoner och ”renodla” uppdraget.
Finns det möjligen några fler expertmyndigheter vid sidan av SMHI partiet vill tysta för att de inte gillar deras slutsatser?

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.