Hovrätten dömer för mordförsök på Skogsbrynet

Hovrätten river upp domen kring knivdådet på Skogsbrynet och dömer mannen för mordförsök.

Umeå tingsrätt dömde honom för grov misshandel, som bedömdes vara synnerligen grov.

Åklagaren var missnöjd med domen och överklagade. Det gjorde även mannen som blev skuren. Den dömde mannen överklagade för övrigt också.

Hovrätten dömer mannen för mordförsök och straffar mannen med fyra års fängelse. Han dömdes av tingsrätten till tre års fängelse. I och med att rubriceringen skärps får offret en större summa pengar i skadestånd. Han tilldöms 125 000 kronor för kränkning jämfört med 100 000 kronor i tingsrätten.

Den nu dömde mannen utdelade fem knivstick varav fyra träffade offret i bröstet, han fick livshotande skador.

Upprinnelsen till bråket tycks ha varit tjafs om en hamburgare. Gärningsmannen hävdar att han agerade i nödvärn men hovrätten accepterar inte den invändningen. Situationen var inte så allvarlig att han hade rätt att använda kniv.

Åtta år blir fyra

Hovrätten bedömer till skillnad från tingsrätten att knivmannen förstod vilka konsekvenserna kan bli om man knivsticker en annan person i bröstet.

Tingsrätten menade bland annat att 18-åringen på grund av sin ålder (sin låga ålder, enligt tingsrätten) kanske inte fullt ut förstod hur allvarliga skadorna kan bli. Hovrätten resonerar annorlunda och ser inga omständigheter som innebär att 18-åringen kan ha haft svårt att förstå.

18-åringen har sagt att han stack kniven slumpmässigt. Mot detta talar, enligt hovrätten, att fyra stick var koncentrerade i trakten av hjärtat. Hovrätten landar sammanfattningsvis i slutsatsen att 18-åringen var likgiltig inför möjligheten att offret skulle kunna dö.

Det finns enligt hovrätten inga förmildrande omständigheter som skulle kunna resultera i den lindrigare brottsrubriceringen dråpförsök. Han döms därmed för mordförsök.

En äldre person skulle ha straffats med åtta års fängelse. På grund av gärningsmannens låga ålder halveras tiden till fyra år.