Debatt
TT Allt fler har nu ett arbete att gå till.

S-politiken biter på arbetslösheten

Publicerad 11 januari 2017

Den förra regeringen pratade om jobb medans arbetslösheten steg. Denna regeringen investerar och sänker arbetslösheten.
Det skriver Helén Pettersson (S).

Den tidigare moderatledda regeringen hade mycket hög svansföring i jobbfrågan. De talade retoriskt om arbetslinjen och genomförde fem jobbskatteavdrag – men sänkta skatter skapar inte fler jobb. Investeringar i arbetsmarknad och utbildning uteblev. Resultatet blev högre arbetslöshet, lägre a-kassa och minskade pengar till arbetsmiljöarbete.

Nu vänder det. Arbetslösheten faller och sysselsättningsgraden är den högsta i EU. 120 000 fler personer har ett jobb att gå till sedan den nuvarande regeringen tog över. Ungdomsarbetslösheten har inte varit så låg sedan 2003.

Vi vill skapa en trygg, stabil och hållbar arbetsmarknad – det är bara så vi kan bygga ett jämlikt samhälle.

I Sverige är arbetslösheten ojämnt fördelad. Särskilt hög är den för personer utan gymnasieutbildning och personer med kort vistelsetid i Sverige.

Allt för många är fortfarande arbetslösa. Samtidigt finns rekordmånga lediga jobb. Därför är det viktigare att öka möjligheterna till utbildning, fortbildning och vidareutbildning.

  • Regeringen har suttit halva den här mandatperioden och hittills tagit flera viktiga steg för att minska arbetslösheten
  • 10 miljarder årligen till kommuner och landsting som tillsammans med regeringens tidigare välfärdssatsningar motsvarar cirka 30 000 anställda i välfärden.
  • Över 70 000 nya utbildningsplatser i ett nytt kunskapslyft för ökad kompetens och jobb.
  • Investeringar i bostäder, järnvägar och vägar.
  • Jobb, praktik, eller utbildning till arbetslösa unga.
  • Mer pengar till yrkesutbildning.
  • FAS 3 ska ersättas med t.ex. extratjänster i välfärden, beredskapsjobb och yrkesutbildning.
  • Stora satsningar på arbetsmiljöarbetet

Det har gett resultat. Vi socialdemokrater har visat att vår politik biter på arbetslösheten. Vi har skapat mer ordning och reda på arbetsmarknaden genom att t.ex. göra det svårare för arbetsgivarna att ha eviga visstidsanställningar. Samtidigt leder stora satsningar på arbetsmiljöområdet till ett mer hållbart arbetsliv.

Arbetsmarknadsprognoserna är goda men det finns fortfarande många utmaningar. Nu och framöver handlar det om att fler ska ha ett jobb att gå till. Vi vill skapa en trygg, stabil och hållbar arbetsmarknad – det är bara så vi kan bygga ett jämlikt samhälle.

Helén Pettersson (S)
Riksdagsledamot Västerbotten, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Åsikter

Texten är en debattartikel publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
Därför besöker jag Lycksele

Därför besöker jag Lycksele

Debatt. För att knäcka arbetslösheten krävs utbildningsinsatser.
I Västerbotten finns…

Skolan har blivit ett litet klassamhälle

Skolan har blivit ett litet klassamhälle

Debatt. Alliansen bryr sig mer om värna privilegierade än att bryta skolsegregationen….

Svensk skola behöver reformer

Svensk skola behöver reformer

Debatt. För att komma till rätta med skolan krävs ny läroplan, ­betyg i årskurs sex och…

Ett race - två outsiders

Ett race - två outsiders

Debatt. Macron vinner nog presidentvalet. Men utan parti blir det svårt att regera. Det…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.