Nyheter
Arkiv Skidåkare i Kittelfjäll.

Små inlandskommuner satsar mest på turism

Publicerad 11 januari 2017 (uppdaterad 11 januari 2017)
Grafk Klicka på bilden, som då blir större, för att ta del av grafiken.

Nyheter. Små inlandskommuner lägger mest pengar per invånare för att locka turister. Malå sticker ut bland länets kommuner. Så mycket betalar din kommun.

Det är stora skillnader på hur mycket kommunerna lägger på turistverksamhet. I Jokkmokk var nettokostnaden drygt 600 kronor per invånare 2015, men på många andra ställen var den noll. Det visar siffror från Kolada, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Malå betalar mest per invånare bland länets kommuner med 691 kronor. Åsele hamnar på andra plats med 582 kronor och Dorotea tar tredjeplatsen med 489 kronor.

”Ofta anläggningar”

– De som har riktigt stora kostnader har också många gånger stora intäkter, som Arvidsjaur och Jokkmokk. Oftast handlar det om anläggningar av olika slag, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Siffrorna som presenteras i Kommun- och landstingsdatabasen kommer från SCB:s räkenskapssammandrag för kommunerna, det vill säga det som kommunerna har bokfört som turistverksamhet. I Valdemarsvik, Skinnskatteberg och Bengtsfors var nettokostnaden runt 400 kronor per invånare 2015.

– Vissa kommuner äger hotell eller skidliftar, där huvudsyftet är att locka turister. Det är ett sätt att hålla orten vid liv, säger Annika Wallenskog, till Nyhetsbyrån Siren.

Undangömda kostnader

I 35 kommuner var nettokostnaden noll. Det kan till exempel bero på att kommunerna inte driver egen turistverksamhet, eller att kostnaderna gömmer sig i annan verksamhet. Ett äventyrsbad kan vara till för invånarna, men också locka turister. Minst pengar bland länskommunerna läggs av Vindeln, 34 kronor per invånare, och Umeå, 37 kronor per invånare. Se samtliga kommuner i grafiken här intill.

– Som kommun jobbar man på många olika sätt med turism. Det handlar väldigt mycket om att skapa förutsättningar för de företag som finns inom besöksnäringen på orten, säger Anders Gunnarsson, sakkunnig i näringslivsfrågor på SKL, till Nyhetsbyrån Siren.

Anna Norberg
anna.norberg@siren.se

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilderna från valborgsfirandet

Se bilderna från valborgsfirandet

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen….

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Händelsen inträffade strax efter klockan 21 vid Bolidenvägen och…

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91