Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

Skärmdump från annons i DN 9/1 Minst 14 företag har mot sin vilja blivit publicerade i en annons som kräver att Alliansen fäller regeringen med SD:s stöd.

”En ynklig ursäkt duger inte mot systematiska lögner”

Publicerad 10 januari 2017 (uppdaterad 10 januari 2017)

Under tisdagen avslöjade Folkbladet att tankesmedjan Den Nya Välfärden i en helsidesannons i DN i måndags felaktigt påstått att 150 småföretagare vill att Alliansen ska fälla regeringen med Sverigedemokraternas stöd.

Fyra företag på listan, varav två småföretag från Västerbottens inland, fanns med mot sin vilja. 

Läs mer: ”Länsföretag påstods vilja fälla regeringen

Nu har Den Nya Välfärden lagt upp en ursäkt på sin hemsida.

Ett misstag.

Några enstaka företag alltså? Nu kan Folkbladet avslöja att fem företag från Västerbotten förekommit som undertecknare i en liknande annons den i DN den 13 januari 2016. Folkbladet har pratat med fyra av dem, inget av dem kände till att de varit med i annonsen. 

Läs mer: ”Säger sig representera småföretagen – trampar på dem

Efter den annonsen protesterade The Body Shop mot att deras namn fanns med. Den Nya Välfärdens enda reaktion verkar ha varit att två dagar senare publicera samma annons i Expressen, där den enda skillnaden var att The Body Shop:s namn plockats bort.

Den Nya Välfärden har alltså satt i system att använda företags namn mot deras vilja för att driva en SD-vänlig agenda.

Men de fyra länsföretagen Folkbladet talat med var alltså inte tillfrågade, vare sig om annonsen i DN eller Expressen. Förmodligen var inte heller de övriga företagen tillfrågade.

Den Nya Välfärden har alltså satt i system att använda företags namn mot deras vilja för att driva en SD-vänlig agenda. 

Också Naprapathögskolan fanns med på listan i måndagens DN-annons. I ett mail skriver VD:n Inger Berg att hon beklagar att “vårt namn utan vår vetskap fingerat i detta sammanhang”.

Läs mer: DNV gjorde exakt samma sak för ett år en

Arbetsgivarorganisationen IN-företagen stod också med på listan utan deras vetskap och mot deras vilja.

Nu har ETC följt upp Folkbladets granskning och ringt till två företag, Affärsfastigheter i Dalarna AB samt Bageriet Sjöstrand och Eriks AB. Inte heller de visste om att deras namn fanns med i annonsen. 

Frågan är hur många företag som är ”några enstaka”? Totalt känner vi nu till 13 företag som, fördelat på två olika annonser, mot sin vilja stått som avsändare för budskapet Sverige ska ha en SD-ledd regering. Och detta kommer växa i takt med att fler privatpersoner och journalister kontakter företagen på listan.

Det är bra att Politism och ETC följer upp Folkbladets granskning. Men de absolut flesta av DN:s läsare känner fortfarande inte till att måndagens annons var felaktigt.

Jag lider verkligen med de småföretag från länet som, mot sin vilja, hamnat i denna blåbruna sörja.

Jag lider verkligen med de småföretag från länet som, mot sin vilja, hamnat i denna blåbruna sörja. De förtjänar en ordentlig ursäkt.

Det rakaste vore såklart om Den Nya Välfärden själva köpte en ny helsidesannons i DN där de klart och tydligt förklarar att dessa företag inte själva godkänt att deras namn fanns med i en annons där agenda var de vill se en SD-stödd regering. 

DN och Expressen har också ett ansvar. De har låtit Den Nya Välfärden köpa plats i deras tidningar för att sprida desinformation. Vad säger DN:s Peter Wolodarski och Expressens:s Thomas Mattsson om detta?

Och nästa gång Den Nya Välfärden, eller någon annan av näringslivets alla tankesmedjor, hör av sig och vill köpa annonsplats bör DN och Expressen tänka efter: kan det verkligen stämma att en liten Ica-butik i Tibro vill fälla regeringen med fascisternas stöd?

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.