Ledare

Ledare
av Jonas Bergström

TT Tankesmedjan Den Nya Välfärden vill att Alliansen ska fälla regeringen med Sverigedemokraternas stöd.

”Säger sig representera småföretag – trampar på dem”

Publicerad 10 januari 2017 (uppdaterad 10 januari 2017)

“Nu, Alliansen, är det dags att ta makten”. Den rubriken mötte alla läsare på sidan tre i måndagens Dagens Nyheter. Det var en annons från tankesmedjan Den Nya Välfärden och den så kallade Företagarombudsmannen.

“Vi talar med ungefär 6 000 småföretagare i månaden, så vi vet vad de tycker. De tycker på det hela taget likadant allihop” skriver de. Vad menar då tankesmedjan att dessa 6000 företagare tycker?

Varför vill Ica Supermarket i Tibro fälla regeringen med fascisternas stöd?

Jo att “Sveriges nuvarande regering är svag och olämplig. Den bör ersättas av Alliansen”. “Alliansen bör bita huvudet av skammen och tåla Sverigedemokraternas stöd”.

Läs mer: Företag påstods vilja fälla regeringen – visste inget själva

De vill kasta landet in i en regeringskris. Alliansen ska fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp. Och det nu. Omedelbart.

Hur skulle det se ut? En alliansregering som stödjer sig på ett fascistiskt parti som har sagt att de kommer fälla varje regeringen som inte dansar efter deras pipa. Vad är det om inte en “svag och olämplig” regering?

Annonsen är undertecknad av cirka 150 företag. För det första: om denna tankesmedja säger sig representera 6000 småföretagare som alla tycker lika, varför har bara 150 företag skrivit under?

För det andra: varför vill Ica Supermarket i Tibro fälla regeringen med fascisternas stöd? Det visar sig snabbt att de inte vill det. Norr-Don i Norsjö och Ringcentralen i Storuman finns också med på listan. Men när Folkbladet ringer visar det sig att inte heller de står bakom budskapet och de inte har skrivit under artikeln.

Ingen köper en helsidesannons i DN av misstag. Särskilt inte med tanke på att den enklaste helsidesannonsen kostar 338000 kr

Textalk, som ni som lyssnar på Folkbladets taltidning är bekanta med, finns med på listan. De skriver på sin blogg att de ”felaktigt hamnat som undertecknare”. Deras enda koppling till tankesmedjan verkar vara att de prenumererar på deras nyhetsbrev.

Så alla företag som prenumererar på Den Nya Välfärdens nyhetsbrev riskerar att bli publicerade på sidan tre i Sveriges största dagstidning med ett budskapet att regeringen ska fällas med Sverigedemokraternas stöd?

I ett mejl till Textalk skriver Den Nya Välfärden VD Jan Falk att det är ”ett misstag som vi helt tar på oss och som ej kommer att upprepas”.

Ett misstag? Ingen köper en helsidesannons i DN av misstag. Särskilt inte med tanke på att en helsidesannons kostar 338 000 kr enligt DN:s hemsida.

Företagarombudsmannen säger sig representera små företag. I själva verket trampar de på dem.

Dessutom är det inte första gången det sker. Den 13 januari 2016 publicerade Den Nya Välfärden en annons i DN med samma budskap. Den gången fanns The Body Shop med som undertecknare. Detta utan att de skrivit under.

Så minst 5 företag har alltså felaktigt stått som undertecknare. Om Folkbladet skulle ta sig tiden att ringa upp alla som skrivit under Den Nya Välfärdens annonser, hur många skulle då ens veta om att de stått med som undertecknare?

Företagarombudsmannen säger sig representera små företag. I själva verket trampar de på dem. De ger intrycket av att 6000 småföretagare tycker att regeringen ska fällas med fascisternas stöd. Och de låter 2,5 procent av dessa småföretag stå som undertecknare. Det Den Nya Välfärden sysslar med är inget annat än desinformation.

Ringcentralen i Storuman är ett litet familjeföretag som sysslar med bildäck. De har aldrig kunnat drömma om att finnas med på sidan tre i Sveriges största dagstidning. Nu hamnade de där helt ofrivilligt.

Det känns inte seriöst, det känns inte bra, det gör det ju inte – Peter Thulesson

“Det känns inte seriöst, det känns inte bra, det gör det ju inte” säger ägaren Peter Thulesson till Folkbladet. “Man vill ju egentligen inte bli förknippad med SD”.

Så nästan gång Den Nya Välfärden eller den så kallade Företagarombudsmannen säger sig representera småföretagare: lita inte på dem.

Nu borde Den Nya Välfärden bita huvudet av skammen och köpa en nya helsidesannons i DN och be om ursäkt. Jan Falk borde förklara att han som VD visserligen vill kasta landet in i en regeringskris med hjälp av fascisterna, men att det inte har något med små familjeföretag i Västerbottens inland att göra.

Åsikter

Texten är en ledare publicerad i Folkbladet. Vill du vara med i debatten? Skicka dina åsikter till debatt@folkbladet.nu eller använd vårt enkla formulär. Tänk på att hålla texten kort för större chans att bli publicerad.
&quotLönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

"Lönesänkarpartiet Liberalerna föreslår lägre löner"

Ledare. Stavas din framtidsvision också lägre löner? Då tycker jag verkligen att du ska…

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

"Äntligen kan facket kräva lika lön för alla"

Ledare. I dag avgjordes det i riksdagen. Lex-lavall lagen rivs upp! Det hela började…

&quotMacron störtar inte det gamla i gruset"

"Macron störtar inte det gamla i gruset"

Ledare. Front National (FN) är det mest etablerade av de högerextrema och rasistiska…

"&quotPersonalen vet bäst" sa V och struntade i personalen"

"'Personalen vet bäst' sa V och struntade i personalen"

Ledare. ”En bra dag för alla anställda i Umeå kommun”. Så inledde Anders…

Delta i debatten!

Formulär: Delta i debatten!

Åsikter. Vill du publicera dig i tidningen Folkbladet och på folkbladet.nu? Använd gärna vårt insändarformulär eller skicka ett vanligt mejl till insandare@folkbladet.nu.

Debattartiklar skickar du till debatt@folkbladet.nu

Av utrymmesmässiga skäl publiceras inte alla texter. Maxlängd för insändare är 2000 tecken. För debattartiklar är maxlängden 3000 tecken. Båda längder är inklusive blanksteg. Redaktionen gör ett urval av vilka som tas in. Vi tar oss även rätten att göra språkliga korrigeringar i det insända materialet.