Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Böcker

Berättelser från förr sätter Umeå i ett nytt ljus

Publicerad 16 juni 2010

BOK
Frida Åslund
”Fridas nya värld”
Atrium

UMEÅ MED OMNEJD har fått en helt ny dimension för mig efter att jag läste den här boken. De gamla husen har kommit att få en känslomässig koppling mellan nutid och historia på ett sätt som en torrare historiebok aldrig skulle lyckas åstadkomma. Att läsa boken är som att sitta och lyssna på när en god gammal dam berättar om hur det var förr i tiden, när hon minns det så väl att hon själv lever sig in i berättelsen. Och det är just vad boken är – Frida Åslunds egna barndomsminnen. Den litterära karaktären Frida är lätt att identifiera sig med och sympatisera med, hon känns som en vän och hennes närvaro finns nu med som en del av Umeås karaktär. Även de andra karaktärerna i hennes omgivning känns nära, och miljön beskrivs så väl att det känns som om jag bara behöver runda rätt hörn för att vara tillbaka i Umeå så som staden såg ut i slutet av 1800-talet.
Illustrationerna har en naiv klang som ibland känns lite väl tafatt, men när de är som bäst påminner de om Ilon Viklands teckningar till Madicken.
Björn Olssons historiska kapitel mot slutet av boken är ett fint komplement till Fridas text.
De absolut sista sidorna är fyllda med arkivbilder på Umeå före och efter branden 1888, vilket ger ett mervärde till boken.

EXTRA ROLIGT ÄR det att få se familjefotot på Frida och hennes syskon från julen 1891. Tyvärr är bildtexterna stapplande skrivna. Det är ibland svårt att avgöra vilket fotografi eller vilken del av ett fotografi som texten avser.
Men det jag främst saknar i boken är en kort ordlista. Till exempel inleds första kapitlet med att Frida åker i ”sån”, vilket är förvirrande då jag inte vet vad ”en så” är.
Åslunds eget språk, det språk som själva berättelsen har, sjunger på ett mycket behagligt sätt. Det gör att jag vill rekommendera boken som högläsningsbok. Den är perfekt för alla barn som vill veta hur det var förr och till alla vuxna som vill lära känna, och kanske även minnas, Umeå och dess omnejd bättre.

Totalt 3 kommentarer [lämna kommentar]

  • Västerbottens Folkblad | Fridas nya värld 16 juni 2010

    [...] recension av Frida Åslunds “Fridas nya värld” har kommit upp på nätet. Läs, läs [...]

  • Henry 16 juni 2010

    Jag vet vad en "så"är, eller sån som du skrev

  • Sanna Ulfsparre 17 juni 2010

    Åh, berätta!

Kommentera

600 tecken kvar

Ronald Reagan bakom rollen

Ronald Reagan bakom rollen

Böcker. Karin Henrikssons biografi över Ronald Reagan är en märklig upplevelse. Märklig för att den lyckas presentera den leende Hollywoodfarbrorn… 0

Nu vill hon skrämmas

Nu vill hon skrämmas

Böcker. Barnboksförfattaren Anna Holmström Degerman har skrivit sin allra första spökhistoria.
– Jag har en extremt livlig fantasi, berättar… 0

Lars Molin - folkkär dramatiker i nytt ljus

Böcker. Jag minns honom, Lars Molin, från kaserngården på I 21 i Sollefteå.
En bland oss andra, vilsna nyinryckta, våren 1961.
Ingenting särskilt… 0

Alakoski skriver sorgesång

Alakoski skriver sorgesång

Böcker. Skildringar av rus och missbruk omges ofta av mystik, flätas samman med genialitet eller oförklarlig skaparkraft.
Traditionen löper från… 0

Åldersfascismen brer ut sig i samhället

Yvonne Rittvall: Åldersfascismen brer ut sig i samhället

Krönika. ”Det är inte åren som räknas, utan innehållet i en människa. Man kan vara gammal när man är 20″, sa operasångerskan Kjerstin Dellert en gång när vi pratade ålder i hennes loge på Operan.  0

Fatta tar kampen till scenen

Fatta tar kampen till scenen

Scen. De har kampanjat på sociala medier, med musikvideor och offentliga protester. Nu tar föreningen Fatta, med Ida Östensson och Cleo från Umeå i spetsen, upp kampen mot sexuellt våld och för samtycke på dansscenen.  0

Ronald Reagan bakom rollen

Ronald Reagan bakom rollen

Recension. ”Reagan – en kontroversiell ikon” är inget försvarstal för den nyliberale politikern. Heller inget föraktfullt svartmålande, tycker Jonas Danielsson som läst. 0

Få ville fira med jazz i källaren

Recension. Fira valborg i en källare? Nej, det lockar inte många och då är det ändå sångerskan Isabella Lundgren som är dragplåster i Jazzstudion.  0

Veckans skivrecensioner

Nytt. Den här veckan recenseras bland annat Blurs nya skiva ”The magic whip”. 0

Veckans evenemang

På gång. Sugen på att hitta på något kul? Här hittar du länets kultur- och nöjesevenemang. 0