Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Böcker

Berättelser från förr sätter Umeå i ett nytt ljus

Publicerad 16 juni 2010

BOK
Frida Åslund
”Fridas nya värld”
Atrium

UMEÅ MED OMNEJD har fått en helt ny dimension för mig efter att jag läste den här boken. De gamla husen har kommit att få en känslomässig koppling mellan nutid och historia på ett sätt som en torrare historiebok aldrig skulle lyckas åstadkomma. Att läsa boken är som att sitta och lyssna på när en god gammal dam berättar om hur det var förr i tiden, när hon minns det så väl att hon själv lever sig in i berättelsen. Och det är just vad boken är – Frida Åslunds egna barndomsminnen. Den litterära karaktären Frida är lätt att identifiera sig med och sympatisera med, hon känns som en vän och hennes närvaro finns nu med som en del av Umeås karaktär. Även de andra karaktärerna i hennes omgivning känns nära, och miljön beskrivs så väl att det känns som om jag bara behöver runda rätt hörn för att vara tillbaka i Umeå så som staden såg ut i slutet av 1800-talet.
Illustrationerna har en naiv klang som ibland känns lite väl tafatt, men när de är som bäst påminner de om Ilon Viklands teckningar till Madicken.
Björn Olssons historiska kapitel mot slutet av boken är ett fint komplement till Fridas text.
De absolut sista sidorna är fyllda med arkivbilder på Umeå före och efter branden 1888, vilket ger ett mervärde till boken.

EXTRA ROLIGT ÄR det att få se familjefotot på Frida och hennes syskon från julen 1891. Tyvärr är bildtexterna stapplande skrivna. Det är ibland svårt att avgöra vilket fotografi eller vilken del av ett fotografi som texten avser.
Men det jag främst saknar i boken är en kort ordlista. Till exempel inleds första kapitlet med att Frida åker i ”sån”, vilket är förvirrande då jag inte vet vad ”en så” är.
Åslunds eget språk, det språk som själva berättelsen har, sjunger på ett mycket behagligt sätt. Det gör att jag vill rekommendera boken som högläsningsbok. Den är perfekt för alla barn som vill veta hur det var förr och till alla vuxna som vill lära känna, och kanske även minnas, Umeå och dess omnejd bättre.

Totalt 3 kommentarer [lämna kommentar]

  • Västerbottens Folkblad | Fridas nya värld 16 juni 2010

    [...] recension av Frida Åslunds “Fridas nya värld” har kommit upp på nätet. Läs, läs [...]

  • Henry 16 juni 2010

    Jag vet vad en "så"är, eller sån som du skrev

  • Sanna Ulfsparre 17 juni 2010

    Åh, berätta!

Kommentera

600 tecken kvar

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Finlandsfärjan som läskig skräckroman

Böcker. Det är svårt att skriva om en roman som bygger på en del överraskningsmoment – för att läsaren ska få ut så mycket som möjligt av den…

Stark debut med hög igenkänning för barn och vuxna

Böcker. Travar med teckningar, stensamlingar både inne och ute, pinnmonster, skattkartor i näver, dadlar från semesterresan och gamla…

"Det är det här jag vill göra"

Böcker. I morgon gör Elbe Wallin författarpremiär med barnboken ”Elis ryggsäck”.
– Jag har velat göra en bilderbok väldigt länge,… 0

Förutsägbar skildring av fotbollens baksidor

Förutsägbar skildring av fotbollens baksidor

Böcker.  
Författaren Annica Wennström från Holmsund har med stor framgång använt sig av Västerbotten som scen för flera av sina berättelser,… 0

Det handlar om känsla och hjärta

Nils Widing: Det handlar om känsla och hjärta

Krönika. Blues handlar inte om hur snabbt det spelas, hur många toner en gitarrist hinner med på några sekunder utan om inlevelse, skriver Folkbladets Nils Widing.

Framtiden är befriad

Jonas Danielsson: Framtiden är befriad

Krönika. Om science fiction-genren är en kulturanalytisk förstärkning av nutiden så är det omöjligt att missa vad som sjuder under ytan: Revolution!

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.