Sportkrönika

Krönika
av Robin Lindgren

Foto: TT Saknar gnistan. Skellefteå AIK spelar inte med samma spelgladje och ­passion som förr.

Robin Lindgren: Den svartgula passionen är borta

Publicerad 7 januari 2017

Sedan premiärhelgen som bjöd på dubbla ”derbyn” har vi väntat, på att Skellefteå AIK ska växla igång och förvandlas till den maskin vi vant oss vid. Vi har väntat på ett svartgult lags vandring från nedre delen av tabellen till den absoluta toppen. ”I nästa match vänder det, nu är de på gång”.

Jag väntar fortfarande. Vi väntar fortfarande.

Med 32 av 52 avgjorda omgångar är vi nu inne i den del av säsongen där tabellen börjar formas på allvar, där lag med ambitioner att inneha hemmaplansfördel växlar upp. Där dittills överpresterande lag börjar synas i sömmarna och sakta falla likt termometern de senaste dagarna.

Skellefteå AIK? De känns just nu inte som något av de lagen. Ambitioner? Visst, men just nu är det knappt realistiskt att tro på en plats bland topp fyra i SHL för norra Västerbottens stolthet. Man är heller inget lag som hittills överpresterat, snarare den absoluta motsatsen. Fan. Jag vet inte ens vad Skellefteå AIK är längre?

För tre säsonger sedan en segermaskin likt inget vi sett i modern tid med en trupp som inget lag någonsin kommer vara nära, året därpå ett betydligt sämre lag på papperet men som trots det tog sig hela vägen till final tack vare ett grundspel och en mentalitet bara Växjö kunde kontra. I fjol ett lag där bristerna började synas, grundspelet att hacka och motståndarlagens antimedicin till Skellefteås sätt att spela syntes i var och varannan match – men då var det den brinnande passionen, glädjen och den höga lägstanivån som trädde fram. Som bar laget till sin fjärde raka final.

I Skellefteå AIK anno 16/17 finner jag knappt någonting av vad som tidigare år fungerat. Där går inte att skönja någon som helst spelglädje i laget, hängskallarna har varit fler än någonsin förut. Passionen, stoltheten och inställningen har i de flesta matcher varit helt frånvarande – och lampan från stjärnorna i truppen har hittills varit slocknad oftare än vad den lyst.

Trots allt elände som hittills i texten lagts fram skiljer det i dags dato bara två poäng till plats fyra och åtta poäng till plats två – Jocke Lindström är bara en poäng ifrån poängligatoppen – och efter två raka förluster kom i torsdags en trepoängare på hemmaplan.

En trepoängare som bärgades i en match där man långa stunder var helt utspelade mot seriens jumbo, ett Rögle BK med fler spelare på frånvarolistan än något annat lag i SHL – en match som förstärkte min känsla av att risken är överhängande att det inte blir ett längre slutspel än en kvartsfinal i vår.

En match där man alltså vann, men som ändå är den match där lagets svagheter lyst igenom klarast så här långt in på säsongen. Det får, bör och ska inte kunna se ut som det gjorde i Skellefteå Kraft Arena för mindre än två dygn sedan.

Det är inte värdigt ett lag med de ambitioner som Skellefteå AIK har.

Fansen förtjänar mer – men kommer det att vända den här säsongen?

Jag vettefan.

Sport
&quotHelt enkelt inte nog"

Pettersson: "Helt enkelt inte nog"

BJÖRKLÖVEN 2-1 ledning på bortaplan. Den chansen skulle Björklöven ha tagit. 

Andersson: &quot2-2 blev väldigt avgörande"

Andersson: "2-2 blev väldigt avgörande"

Björklöven. Stefan Andersson gjorde både mål och assist mot Pantern på måndagen, men det räckte bara till en poäng och läget är nu rejält prekärt för Björklöven.

Fagervall: &quotBra prestation - dåligt resultat"

Fagervall: "Bra prestation - dåligt resultat"

Björklöven.  En poäng var inte nog tyckte Joakim Fagervall efter matchen. Hör honom här.

Höjdpunkter från Pantern-Björklöven

Höjdpunkter från Pantern-Björklöven

Björklöven. Björklöven fick med sig en poäng, men föll i förlängningen borta mot Pantern. Se höjdpunkterna från matchen här.

Slut: Björklöven föll mot Pantern

Björklöven. Sporten rapporterade direkt från kvällens tuffa match.

4 snabba: "På fint spelhumör"

Björklöven. Jakob Arvidsson svarar på fyra snabba frågor. 

&quotKommer ta det med Björklöven"

"Kommer ta det med Björklöven"

Björklöven. Styrelsemedlemmen Lennart Holmlunds tuffa angrepp får nu hård kritik.

&quotDet krävs för att vara med"

"Det krävs för att vara med"

Björklöven. I Nedsläpp analyseras det kvarvarande spelschemat och Joakim Fagervall kommenterar kvällens match.

"Ganska tight försvarsspel"

Björklöven. Hemmalagets tränare uttalar sig inför kvällens match.

Så startar Björklöven

Björklöven. Löven har presenterat sitt lag till kvällens match.