Sportkrönika

Krönika
av Robin Lindgren

Foto: TT Saknar gnistan. Skellefteå AIK spelar inte med samma spelgladje och ­passion som förr.

Robin Lindgren: Den svartgula passionen är borta

Publicerad 7 januari 2017

Sedan premiärhelgen som bjöd på dubbla ”derbyn” har vi väntat, på att Skellefteå AIK ska växla igång och förvandlas till den maskin vi vant oss vid. Vi har väntat på ett svartgult lags vandring från nedre delen av tabellen till den absoluta toppen. ”I nästa match vänder det, nu är de på gång”.

Jag väntar fortfarande. Vi väntar fortfarande.

Med 32 av 52 avgjorda omgångar är vi nu inne i den del av säsongen där tabellen börjar formas på allvar, där lag med ambitioner att inneha hemmaplansfördel växlar upp. Där dittills överpresterande lag börjar synas i sömmarna och sakta falla likt termometern de senaste dagarna.

Skellefteå AIK? De känns just nu inte som något av de lagen. Ambitioner? Visst, men just nu är det knappt realistiskt att tro på en plats bland topp fyra i SHL för norra Västerbottens stolthet. Man är heller inget lag som hittills överpresterat, snarare den absoluta motsatsen. Fan. Jag vet inte ens vad Skellefteå AIK är längre?

För tre säsonger sedan en segermaskin likt inget vi sett i modern tid med en trupp som inget lag någonsin kommer vara nära, året därpå ett betydligt sämre lag på papperet men som trots det tog sig hela vägen till final tack vare ett grundspel och en mentalitet bara Växjö kunde kontra. I fjol ett lag där bristerna började synas, grundspelet att hacka och motståndarlagens antimedicin till Skellefteås sätt att spela syntes i var och varannan match – men då var det den brinnande passionen, glädjen och den höga lägstanivån som trädde fram. Som bar laget till sin fjärde raka final.

I Skellefteå AIK anno 16/17 finner jag knappt någonting av vad som tidigare år fungerat. Där går inte att skönja någon som helst spelglädje i laget, hängskallarna har varit fler än någonsin förut. Passionen, stoltheten och inställningen har i de flesta matcher varit helt frånvarande – och lampan från stjärnorna i truppen har hittills varit slocknad oftare än vad den lyst.

Trots allt elände som hittills i texten lagts fram skiljer det i dags dato bara två poäng till plats fyra och åtta poäng till plats två – Jocke Lindström är bara en poäng ifrån poängligatoppen – och efter två raka förluster kom i torsdags en trepoängare på hemmaplan.

En trepoängare som bärgades i en match där man långa stunder var helt utspelade mot seriens jumbo, ett Rögle BK med fler spelare på frånvarolistan än något annat lag i SHL – en match som förstärkte min känsla av att risken är överhängande att det inte blir ett längre slutspel än en kvartsfinal i vår.

En match där man alltså vann, men som ändå är den match där lagets svagheter lyst igenom klarast så här långt in på säsongen. Det får, bör och ska inte kunna se ut som det gjorde i Skellefteå Kraft Arena för mindre än två dygn sedan.

Det är inte värdigt ett lag med de ambitioner som Skellefteå AIK har.

Fansen förtjänar mer – men kommer det att vända den här säsongen?

Jag vettefan.

Sport
Lövenforward ska opereras

Lövenforward ska opereras

Björklöven. ”Nu vill jag bara få ordning på kroppen”.

Byggmark köper lyxigt penthouse

Byggmark köper lyxigt penthouse

Alpint. Byggmark: ”Jag är så lycklig över att jag lyckats”

Lurad på stora pengar

Lurad på stora pengar

Fotboll. Jesper Blomqvist: ”Jag har blivit blåst”.