Nyheter

Allt färre i Västerbottens län satsar pengar på spel

Publicerad 5 januari 2017 (uppdaterad 5 januari 2017)
Foto: TT

Antalet västerbottningarna som satsar pengar på spel minskar, liksom i hela landet. Spelandet i länet har minskat med tio procentenheter sedan 2007.
   Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

För tio år sedan sade 69 procent av västerbottningarna mellan 16 och 84  år att de någon gång under de senaste tolv månaderna har köpt lotter eller satsat pengar på spel. Den siffran är idag 59 procent, enligt nationella folkhälsoenkäten 2007-2016 som publiceras av Folkhälsomyndigheten.

Spelandet minskar i hela landet. Idag är det 60 procent som säger att det spelat om pengar de senaste tolv månaderna jämfört med 69 procent 2007.Spelandet minskar mest i Gotland och Västernorrlands län med 15 respektive 12 procentenheter. Andelen som spelar minst noteras i Stockholms län med 51 procent.

Rejäl minskning

– Andelen personer som spelar har minskat rejält sedan slutet av 90-talet, men andelen som har negativa konsekvenser av sitt spelande ligger relativt stabilt, säger Marie Risbeck, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Marie Risbeck är chef för enheten för spelprevention och ANDT-uppföljning på Folkhälsomyndigheten som bland annat arbetar för att motverka spel-, alkohol- och drogmissbruk.

Omsättningen för spel är fortfarande lika stor så var och en som spelar lägger alltså mer pengar på sitt spelande.

Hon menar att det, trots den tydliga minskningen av spelandet, handlar om samma summor pengar som tidigare.

– Omsättningen för spel är fortfarande lika stor så var och en som spelar lägger alltså mer pengar på sitt spelande, säger hon till nyhetsbyrån Siren.

Vid årsskiftet trädde en ny lotterilag i kraft. Där tydliggörs att det endast är spelbolag som ägs av staten eller spelbolag där staten har det rättsligt bestämmande inflytandet som kan beviljas tillstånd. Den innebär också hårdare krav för marknadsföring av spel och lotterier.

– Folkhälsomyndigheten är väldigt positiva till att den nya lagen genomförs. Men vi väntar också på att den nya spellicensutredningen ska komma med ett nytt lagförslag som kan leda till ytterligare förändringar, säger Marie Risbeck till Siren.

Vi ser att spelandet bland 16-17-åringar har minskat.

Hon anser också att de tidigare åtstramningarna av regler kring till exempel 18-årsgräns på spel har visat bra resultat.
– Vi ser att spelandet bland 16- och 17-åringar har minskat vilket tyder på att spelbolagens och lagstiftarens ambitioner med åldersgränser har haft en positiv effekt.

Statistiken om spelvanorna bygger på svar från Folkhälsomyndighetens tio senaste nationella folkhälsoenkäter som genomförts bland personer mellan 16 och 84 år. Siffrorna gäller andelen personer som köpt en lott eller satsat pengar på spel någon gång det senaste året.

Norrbottens och Dalarnas län har den största andelen personer som spelar, enligt den senaste enkäten. Där har 69 procent uppgett att de spelat det senaste året. Därefter kommer Kalmar och Värmlands län på 68 procent. I Stockholm är andelen spelande personer allra lägst. Där har 51 procent uppgett att de spelat någon gång det senaste året.

 

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bilderna från valborgsfirandet

Se bilderna från valborgsfirandet

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen….

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Händelsen inträffade strax efter klockan 21 vid Bolidenvägen och…

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Margot Wallström besöker Vilhelmina

Inlandet. Margot Wallström (S) gästar 16 maj Vilhelmina.
– Det är storslaget, säger…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91