Sportkrönika

Krönika
av Robin Lindgren

Genomslag. Sävarsonen Sebastian Aho har gjort ett bra år. Foto: TT

Robin Lindgren: AIK-fansens hiss- och disslista

Publicerad 30 december 2016

Så var vi där igen. Det är dags att göra bokslut för ett år, och fira in ett nytt. Jag kollar tillbaka på 2016 med glädje, där har funnits så mycket för mig som jag för några år sedan knappt vågat drömma om och jag kan med säkerhet skriva att det här är ett år jag kommer minnas.

Ishockeymässigt var 2016 berg och dalar vad gäller Skellefteå AIK och nu har jag listat tio minnen från året som jag tar med mig när vi nu vänder blad.

Fem positiva minnen från 2016:

5 Onsdagen den 27 april var en dag av glädje, efter tre dagars silversorg presenterades då Jocke Lindström och Oscar Möller som klara hemvändare inför kommande säsong. Två spelare som alltid kommer ha en speciell plats i svartgula hjärtan och kanske de bästa plåster på såren som där kunde erbjudas.

4 Växjö kvitterar den sjunde och avgörande semifinalmatchen med 36 sekunder kvar – och bara 29 sekunder in i förlängningen drar kapten Ericsson på sig en fyra minuter lång utvisning för highsticking. Där kändes finalplatsen långt borta, men efter ett urstarkt och uppoffrande spel i boxplay kunde Skellefteå AIK återigen spela med fem utespelare – och då dröjde det inte länge innan trotjänaren Erik Forssells avgörande kom. Ett mål som blåste taket av Skellefteå Kraft Arena, och helt klart den pudelkloka centerns viktigaste mål i karriären.

Skulle jag få välja en spelare, bland alla som 2016 klockat istid i Skellefteå AIK, som utvecklats och imponerat mest så faller mitt val på Sebastian Aho. Det började redan i slutspelet i våras, och när han i september tog vid där han slutade så står det klart för mig att Sävarsonen slagit igenom på allvar. Efter år av tvivelramsor från belackare som pekat ut att en back i Ahos storlek inte kan lyckas har han givit dem alla ett stort långfinger rakt upp i ansiktet. Sebastian är just nu en av seriens främta spelare och kanske den back som är roligast att kolla på, tillsammans med den dominanta Henrik Tömmernes.

2 Det finns ingenting i ishockey som klår att vinna Stanley Cup – och då spelar det tammetusan ingen roll att Oskar Sundqvist inte klockade höga antal minuter i alla matcher. Han kommer ändå alltid finnas med i Penguins historieböcker som en del av det lag som 2016 vann den svåraste av tävlingar. Mäktigt är bara förnamnet.

När Skellefteå AIK plockade hem seriesegern 15/16 blev man också historiska med sina fyra raka seriesegrar – ett facit som kommer att bli oerhört svårt att slå och som i modern tid borde vara omöjligt och om alla minnen fram till detta var svåra att placera, så står detta ohotat på förstaplats.

Fem negativa minnen från 2016:

5 För första gången på över ett decennium har Skellefteå AIK:s J20-lag missat att avancera till J20 SuperElit Top10 (tidigare Top8) – något som givetvis inte är bra. Speciellt inte i en förening som varit, och är, så framgångsrika i sin juniorsatsning. Nu krävs en ordentlig uppryckning, och en krokig resa, för att ens ta sig till slutspelet i vår.

Jag har kollat reprisen flera gånger nu, och intrycket blir allt kraftigare för varje gång. Jag talar så klart om den senaste presskonferensen med Roger Rönnberg i ena hörnet – Bert Robertsson i det andra. För all del så faller Bert rätt lätt för Rogers bete, men att en SHL-tränare beter sig så som en mobbare på skolgården och medvetet försöker få igång något på en presskonferens. Minusbetyg, Roger.

3 Skellefteå AIK har under 2016 haft skador på i stort sett alla nyckelspelare. Mattias Ritola, Janne Pesonen, Jimmie Ericsson, Tim Heed, Joakim Lindström, Oscar Möller, Kyle Cumiskey, Niclas Burström. Listan är lång. Alldeles för lång.

2 Jag kallar den för massflykten 2.0 – en repris av vad som följde efter SM-guldet 2014, då i stort sett samtliga stjärnspelare försvann. I år tappade man i stort sett två förstafemmor, tungt…

1 Andra finalförlusten på lika många år. Givetvis är det den största besvikelsen som alla svartgula tar med sig från 2016.

Sport
Sverige vann EFT

Sverige vann EFT

Innebandy. Efter SM-guldet för en dryg vecka sedan fick Iksus landslagsspelare lyfta ännu en buckla.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Storseger med mersmak för UFC

Storseger med mersmak för UFC

Fotboll. Umeå FC var det klart bättre laget i 70 minuter och Assyriska, som ifjol spelade i superettan, hängde inte med.

&quotFår inte komma  in i mål i alla fall"

"Får inte komma
in i mål i alla fall"

Fotboll. Jens Stigedahl stod för en fin insats i segermatchen hemma mot tidigare superettanlaget Assyriska.

Slut: Överlägset UFC

Fotboll. Sporten liverapporterade från segermatchen.

4 snabba: "Vann boll överallt"

Fotboll. Sportens Emma Klöfver såg UFC segermatch och här kommer hennes snabbanalys.