Nyhetskrönika

Krönika
av Rolf Jakobsson

på resande fot. Året är 1990 och det myllrar fortfarande av passagerare på plattformen vid järnvägsstationen i Vännäs. Till höger har natttåget söderifrån stannat till och till vänster har anslutningståget från Umeå just ankommit till stationen.

Rolf Jakobsson: Det fanns en tid då tågen stannade till

Publicerad 31 december 2016

På bilden ovan från 1990 har Lapplandspilen stannat till på höger sida om perrongen i Vännäs på sin väg norrut. Passagerare kliver av och skyndar iväg mot utgången. Några kanske kliver på anslutningståget till Umeå, som väntar mittemot på spår två. På perrongen ligger en linnesäck som slängts ned av SJ:s sovvagnsbäddare på Lapplandspilen.

Så här såg det ut varje morgon för 25 år sedan strax före klockan elva på förmiddagen. Ett myller av människor med resväskor och ryggsäckar på stationen, antingen på väg bort någonstans eller på väg hem efter en tids bortovaro.

Runt den här tiden fanns fortfarande ”fjärren” kvar i Vännäs, biljetter såldes från luckan i vänthallen, Axel regerade på resgodset och lediga SJ-anställda tog en pratstund över en kopp kaffe vid Lilla Hembageriet ett stenkast bort.

All denna aktivitet står i bjärt kontrast till dagens folktomma station och bangård. År av centralisering, bolagisering, privatisering, effektivisering, outsourcing – och inte minst Botnia­banan har tagit ut sin rätt. Visst, ­Vännäs är fortfarande utgångspunkt för en hel del tågpersonal vid olika bolag, och pendeln till Umeå och Lycksele ankommer regelbundet varje dag. Men det är långt ifrån fornstora dagar.

Jag minns själv den där tiden med en stänk av nostalgi. I början på sommaren 1980 fick jag ett tillfälligt jobb som sovvagnsbäddare på nattågen som på den tiden gick mellan Malmö och upp till Narvik. I motsats till många av mina arbetskamrater var jag inte född i någon SJ-familj, men tack vare lite tur och en kompis SJ-anställda mamma kunde jag också kliva ombord.

Det är jag tacksam för. Jobbet som sovvagsbäddare är en erfarenhet som jag inte skulle vilja vara utan. Vi sovvagnsbäddare både bäddade och bäddade upp sovvagnar och liggvagnar från Ånge i söder till Boden i norr på dåvarande Lapplandspilen.

I dag tror jag inte att detta udda yrke i dess åkande form existerar längre. Jobbet var ofta tungt, dammigt, svettigt och inte sällan smutsigt. Man skulle med hjälp av flera häftiga ryck fälla ut sängarna från kupéväggen. Därefter skulle de bäddas efter alla konstens regler. WL 1:orna från 1960-talet var okej att jobba med. Värre var det med stolpvagnarna från 1930-talet som sattes in under påsk- och jultrafik. Man fick stå på alla fyra och verkligen kröka rygg för att kunna pussla ihop dessa ­ålderstigna sovplatser.

I arbetet ingick också att städa toaletter och tömma papperskorgar. Tack SJ särskilt för dessa sistnämnda arbetsuppgifter. Inget är så danande för det fortsatta yrkeslivet som att i sin ungdom ha fått lite skit under naglarna. Jobbet var trots allt roligt och omväxlande. Jag var alltid på väg någonstans, och det tilltalar mig än idag.

Jag gjorde mitt sista bäddpass vid SJ på våren 1986, men jag kommer förmodligen alltid att känna dunket från rälsskarvarna under fötterna.
Vännäs har kanske också förlorat lite av sin själ i takt med järnvägens tillbakagång på orten. Men som tur är har Vännäs alltid varit mer än sin största arbetsplats. Vännäs är summan av sina dugliga invånare, oavsett yrke.

Två fall av misshandel

Nyheter. Polisen har på kort tid fått rycka ut till Rouge i Umeå där man haft två fall av misshandel. 

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Så firade Umeåborna valborgsafton

Bildspel: Så firade Umeåborna valborgsafton

Nyheter. ”Vintern rasar” sjöng kören. Men temperaturen visade på motsatsen. Oavsett det kyliga vädret verkar det ändå som att valborgsfirandet i Umeå blev en rätt…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
3-0-seger med mersmak

3-0-seger med mersmak

Fotboll. Det var egentligen inget snack om saken. Umeå FC var det klart bättre laget i 70 minuter och Assyriska, som ifjol spelade i superettan, hängde inte med. 3-0-segern var rättvis och hade kunnat bli ännu …

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Larsan” har slutat på Bakfickan: &quotOrkar inte"

”Larsan” har slutat på Bakfickan: "Orkar inte"

Nyheter. Lars-Eric ”Larsan” Åhlén har gått i pension. På riktigt. 

Två till sjukhus efter krock

Två till sjukhus efter krock

Nyheter. Två personbilar och sammanlagt tre personer är inblandade i olyckan som tycks vara en sidokollision. Räddningstjänst och två ambulanser tar hand om de drabbade berättar SOS- …

Umeå FC vann stort

Slut: Umeå FC vann stort

Fotboll. Umeå FC möter idag Assyriska i den tredje omgången – följ matchen direkt här med start klockan 15.00!

Mest läst idag