Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur & Nöje

Trallpunk i ren buskisstil

Publicerad 6 juni 2010

TRALLPUNK. De lyckliga kompisarna spelade sin trallvänliga punk under fredagskvällen inför en entusiastisk publik på Täfteåfestivalen. FOTO: OLOV ANTONSSON

MUSIK: De lyckliga kompisarna

Täfteåfestivalen
Publik: 500.
Längd: En timme.
Bäst: Publiken.
Sämst: Buskisfaktorn är stundtals mycket hög.

Stockholmsgruppen De lyckliga kompisarna regerade högstadiekorridorer runt om i landet på 1990-talet med sin skojfriska trallpunk. ”Ishockeyfrisyr”, ”Dricka sprit och hålla käften” och ”Egon” är, vare sig man vill eller inte, lika tongivande delar av decenniet som Tomas Brolins snurr-målgest eller Mona Sahlins Toblerone-köp.
När de nu ett tiotal år efter glansdagarna äntrar Täfteåfestivalens scen har de publiken med sig från allra första stund. ”Är det poppis att åka EPA här uppe” frågar sångaren Mart Hällgren, och den festglada skaran framför scenen formligen exploderar i ett unisont ”JAAA”.

Mart Hällgren vet hur man knåpar ihop en trallvänlig melodi och hans band är samspelt och fullt av energi. Jag önskar att jag kunde tycka det var speciellt roligt, eller bra, men skrattet fastnar ganska snabbt i halsgropen. Är ”Dricka sprit och hålla käften” verkligen det anthem som världen behöver mest år 2010? Som Morrissey sjöng: ”That joke isn’t funny anymore”.

De lyckliga kompisarna gör en sak rätt: De vet vad publiken vill höra. Det timslånga setet består nästan uteslutande av snabba, välkända låtar från bandets guldålder. I ”Ishockeyfrisyr” och avslutande ”När Kristoffer spelar flipperspel” vet euforin inga gränser framför scenen. Full pott för den insikten. Musikaliskt är det värre, ofta nära ren buskis. Slutbetyget landar mittemellan.

Totalt 2 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

  • Fredrik 9 juni 2010

    Håller med Jonas. Tror deras finurliga och underfundiga texter har undgått de flesta eftersom de även är uppblandade med en stor dos ironi. Kan tänka mig att 90 % har missförstått eller missat innebörden i en låt som "Dricka sprit och hålla käften" eller t ex "Troll och häxor".

  • Jonas Danielsson 7 juni 2010

    Alltså, allvarligt. DLK har definitivt blivit buskis. Men att peka ut deras mest politiska låt som ett exempel på just det känns aningen taskigt. Dricka sprit är ett anthem man bör höra allt oftare i dessa tider när debatter om Euro och EU fortfarande är i ropet. "Dricka sprit och hålla käften" var precis vad vi fick göra när vi gick med i unionen...tips: lyssna även på verserna...

Kultur & Nöje
Isa går för vinst i Melodifestivalen

Isa går för vinst i Melodifestivalen

Musik. Isa var en av fjolårets stora skrällar i Melodifestivalen. I år ska hon ta nästa steg i tävlingen. 

Västerbotten står sig bra i konkurrensen

Desirée Hansson: Västerbotten står sig bra i konkurrensen

Krönika. Jag är ingen inbiten schlagertjej och tycker det är onödigt att låtsas som något annat. Det gör jobbet att sia om vad som kommer att hända i Melodifestivalen till både en klurig och rolig uppgift. 

Tankeväckande och skrattfyllt med Grotesco

Tankeväckande och skrattfyllt med Grotesco

Recension. En mörbultad Desirée Hansson har sett ”Grotesco på Scala på turné – En näradödenrevy” på besök i Umeå. 

Flera nyanser av kärlek

Flera nyanser av kärlek

Konst. Med utställningen ”Kungariket” på Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi vill Umeåfotografen Elin Berge nyansera bilden av vad kärlek är och kan vara. I centrum står de svenska kungar och thailändska drottningar hon följt under snart ett decennium.

Finstilt med Linea Alba

Finstilt med Linea Alba

Musik. Utan Umeå, inget Linea Alba. Julia Westin flyttade från Hudiksvall för att plugga till logoped, Linn Bobacken lämnade Jönköping för Umeå. Nu gör de båda vännerna finstämd pop i duon Linea Alba. 

Max Martin om Polarpriset: &quotEn ära"

Max Martin om Polarpriset: "En ära"

Musik. Den svenske låtskrivaren och producenten Max Martin och den italienska sopranen Cecilia Bartoli får årets Polarpris. 

Agendas stelhet och debatt-tv:s bullrighet

Henrik Lång: Agendas stelhet och debatt-tv:s bullrighet

Krönika. De flesta debattprogram i svensk television har skämts av den problematik som lätt uppstår när två schematiskt uppdelade läger käbblar högljutt under en mycket begränsad tidsrymd.

Lämnar inga klanger oprövade

Recension. Per Texas Johansson är multiinstrumentalist och kommer till torsdagsstudion med en närmast bottenlös bag of tricks.

Berör med medmänsklighet

Berör med medmänsklighet

Recension. ”Sauls son” som utspelas i dödslägret Auschwitz-Birkenau är som en antites till Hollywoods sentimentala kidnappning av andra världskrigets fasor. Ändå är det omöjligt att inte beröras.

Länge leve vuxenlivet!

Ulrika Nettelblad: Länge leve vuxenlivet!

Krönika. Jag tyckte inte om att växa upp. Det är som med de flesta grejer i livet: det blir inte så häftigt första gången man gör dem. Från att ha sex till att steka pannkakor. 

Internationella dissidenter till Littfest

Internationella dissidenter till Littfest

Bok. Den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko och den libanesiske författaren och akademikern Gilbert Achcar kommer till årets upplaga av Littfest. 

Anni-Frid var minst lika snygg

Elin Axelsson: Anni-Frid var minst lika snygg

Krönika. Min vackra, snabba, kluriga, smarta, kvicka fyraåring tycker att hon är tjock. Kan hon inte få tycka om sig själv ett litet tag till? Snälla?