Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur & Nöje

Trallpunk i ren buskisstil

Publicerad 6 juni 2010

TRALLPUNK. De lyckliga kompisarna spelade sin trallvänliga punk under fredagskvällen inför en entusiastisk publik på Täfteåfestivalen. FOTO: OLOV ANTONSSON

MUSIK: De lyckliga kompisarna

Täfteåfestivalen
Publik: 500.
Längd: En timme.
Bäst: Publiken.
Sämst: Buskisfaktorn är stundtals mycket hög.

Stockholmsgruppen De lyckliga kompisarna regerade högstadiekorridorer runt om i landet på 1990-talet med sin skojfriska trallpunk. ”Ishockeyfrisyr”, ”Dricka sprit och hålla käften” och ”Egon” är, vare sig man vill eller inte, lika tongivande delar av decenniet som Tomas Brolins snurr-målgest eller Mona Sahlins Toblerone-köp.
När de nu ett tiotal år efter glansdagarna äntrar Täfteåfestivalens scen har de publiken med sig från allra första stund. ”Är det poppis att åka EPA här uppe” frågar sångaren Mart Hällgren, och den festglada skaran framför scenen formligen exploderar i ett unisont ”JAAA”.

Mart Hällgren vet hur man knåpar ihop en trallvänlig melodi och hans band är samspelt och fullt av energi. Jag önskar att jag kunde tycka det var speciellt roligt, eller bra, men skrattet fastnar ganska snabbt i halsgropen. Är ”Dricka sprit och hålla käften” verkligen det anthem som världen behöver mest år 2010? Som Morrissey sjöng: ”That joke isn’t funny anymore”.

De lyckliga kompisarna gör en sak rätt: De vet vad publiken vill höra. Det timslånga setet består nästan uteslutande av snabba, välkända låtar från bandets guldålder. I ”Ishockeyfrisyr” och avslutande ”När Kristoffer spelar flipperspel” vet euforin inga gränser framför scenen. Full pott för den insikten. Musikaliskt är det värre, ofta nära ren buskis. Slutbetyget landar mittemellan.

Totalt 2 kommentarer [lämna kommentar]

  • Jonas Danielsson 7 juni 2010

    Alltså, allvarligt. DLK har definitivt blivit buskis. Men att peka ut deras mest politiska låt som ett exempel på just det känns aningen taskigt. Dricka sprit är ett anthem man bör höra allt oftare i dessa tider när debatter om Euro och EU fortfarande är i ropet. "Dricka sprit och hålla käften" var precis vad vi fick göra när vi gick med i unionen...tips: lyssna även på verserna...

  • Fredrik 9 juni 2010

    Håller med Jonas. Tror deras finurliga och underfundiga texter har undgått de flesta eftersom de även är uppblandade med en stor dos ironi. Kan tänka mig att 90 % har missförstått eller missat innebörden i en låt som "Dricka sprit och hålla käften" eller t ex "Troll och häxor".

Kommentera

600 tecken kvar

Kultur & Nöje
Annika Norlin vill få folk att agera

Annika Norlin vill få folk att agera

Musik. I helgen blir Annika Norlin den första artisten att inta Malmö Lives konserthus för att arrangera en hel helg under namnet ”I huvudet på…”.

Henning Mankell död

Henning Mankell död

Kultur & Nöje. Författaren Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal, skriver hans förlag på sin hemsida. 

&quotDet var en skiva jag bara behövde få ur mig"

"Det var en skiva jag bara behövde få ur mig"

Kultur & Nöje. Med fyra album, snart tio år som artist och ett motto att låta musiken tala för sig själv har Kristian Matsson gjort sig ett namn i hela världen. I kväll spelar The Tallest Man on Earth i Umeå.

FOKUS PÅ FOTO
Fåglar som naturpoesi

Fåglar som naturpoesi

Fokus på foto. Fångar upp vår fascination för fåglar på ett förträffligt sätt gör författaren Tomas Bannerhed och naturfotografen Brutus Östling i nya boken ”Starens tid”. 0

Det handlar om känsla och hjärta

Nils Widing: Det handlar om känsla och hjärta

Krönika. Blues handlar inte om hur snabbt det spelas, hur många toner en gitarrist hinner med på några sekunder utan om inlevelse, skriver Folkbladets Nils Widing.

Framtiden är befriad

Jonas Danielsson: Framtiden är befriad

Krönika. Om science fiction-genren är en kulturanalytisk förstärkning av nutiden så är det omöjligt att missa vad som sjuder under ytan: Revolution!

Vad händer i veckan?

Vad händer i veckan?

Evenemang. Sugen på att hitta på något kul i veckan? Folkbladet har listat alla evenemang i länet under veckan.