Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på folkbladet.nu genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, Folkbladet PLUS.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur & Nöje

Trallpunk i ren buskisstil

Publicerad 6 juni 2010

TRALLPUNK. De lyckliga kompisarna spelade sin trallvänliga punk under fredagskvällen inför en entusiastisk publik på Täfteåfestivalen. FOTO: OLOV ANTONSSON

MUSIK: De lyckliga kompisarna

Täfteåfestivalen
Publik: 500.
Längd: En timme.
Bäst: Publiken.
Sämst: Buskisfaktorn är stundtals mycket hög.

Stockholmsgruppen De lyckliga kompisarna regerade högstadiekorridorer runt om i landet på 1990-talet med sin skojfriska trallpunk. ”Ishockeyfrisyr”, ”Dricka sprit och hålla käften” och ”Egon” är, vare sig man vill eller inte, lika tongivande delar av decenniet som Tomas Brolins snurr-målgest eller Mona Sahlins Toblerone-köp.
När de nu ett tiotal år efter glansdagarna äntrar Täfteåfestivalens scen har de publiken med sig från allra första stund. ”Är det poppis att åka EPA här uppe” frågar sångaren Mart Hällgren, och den festglada skaran framför scenen formligen exploderar i ett unisont ”JAAA”.

Mart Hällgren vet hur man knåpar ihop en trallvänlig melodi och hans band är samspelt och fullt av energi. Jag önskar att jag kunde tycka det var speciellt roligt, eller bra, men skrattet fastnar ganska snabbt i halsgropen. Är ”Dricka sprit och hålla käften” verkligen det anthem som världen behöver mest år 2010? Som Morrissey sjöng: ”That joke isn’t funny anymore”.

De lyckliga kompisarna gör en sak rätt: De vet vad publiken vill höra. Det timslånga setet består nästan uteslutande av snabba, välkända låtar från bandets guldålder. I ”Ishockeyfrisyr” och avslutande ”När Kristoffer spelar flipperspel” vet euforin inga gränser framför scenen. Full pott för den insikten. Musikaliskt är det värre, ofta nära ren buskis. Slutbetyget landar mittemellan.

Totalt 2 kommentarer [lämna kommentar]

  • Jonas Danielsson 7 juni 2010

    Alltså, allvarligt. DLK har definitivt blivit buskis. Men att peka ut deras mest politiska låt som ett exempel på just det känns aningen taskigt. Dricka sprit är ett anthem man bör höra allt oftare i dessa tider när debatter om Euro och EU fortfarande är i ropet. "Dricka sprit och hålla käften" var precis vad vi fick göra när vi gick med i unionen...tips: lyssna även på verserna...

  • Fredrik 9 juni 2010

    Håller med Jonas. Tror deras finurliga och underfundiga texter har undgått de flesta eftersom de även är uppblandade med en stor dos ironi. Kan tänka mig att 90 % har missförstått eller missat innebörden i en låt som "Dricka sprit och hålla käften" eller t ex "Troll och häxor".

Kommentera

600 tecken kvar

mordet i lycksele
&quotSorgen efter Elin är påtaglig"

Anna Lith: "Sorgen efter Elin är påtaglig"

Inlandet. Den kvinna som hittades död i sin bostad i Lycksele var Folkbladets lokalredaktör Elin Falk. En vän och kollega fattas oss. Våra tankar går närmast till Elins anhöriga och vänner.

 

 &quotMin klient kan varken erkänna eller förneka"

Advokaten:
"Min klient kan varken erkänna eller förneka"

Lycksele. - Det är inte inplanerade några nya förhör med min klient i dag. Han mår mycket dåligt och kan varken erkänna eller förneka det han är misstänkt för. 

Misstänkt för flera brott

Misstänkt för flera brott

Nyheter. Den anhållne mannen är misstänkt för fler brott förutom mord. Detta har enligt uppgift skett när en granne till offret försökte stoppa honom.

Vittne: Hela gatan var avspärrad

Inlandet. Ett stort polisuppbåd ryckte ut till den aktuella adressen i centrala Lycksele natten mot söndag. 

Öppen kyrka under kvällen

Öppen kyrka
under kvällen

Lycksele. Kyrkan håller öppet för krishantering.

Anhållen
efter mordet i Lycksele

Inlandet. En man har gripits misstänkt för mord i Lycksele. Offret är en kvinna i 30-årsåldern. 

Piloterna beredda på konkurs

Norwegian: Piloterna beredda på konkurs

Nyheter. Flygbolaget Norwegian håller i dag ett extrainsatt styrelsemöte. En konkurs för dotterbolaget där samtliga skandinaviska piloter är anställda kan bli en av punkterna. 0

Bil krockade med traktor

Storuman. Vid 22-tiden på måndagskvällen kolliderade en personbil på E 12, tre mil utanför Storuman med riktning mot Tärnaby.  0

Kraschade med skotern

Norsjö. Strax före 16 inträffade en skoterolycka vid Bjurträsk, Norsjö. Föraren hade kraschat med skotern inne i skogen. 0

Lyckligt slut vid drunkningstillbud

Inlandet. SOS alarm har larmat om ett drunkningstillbud i närheten av Norsjö.  0

Senaste nytt Mest läst Mest delat