Trav

Nu ska det bli stil på stallbacken

Publicerad 5 februari 2010

UMEÅ. 2009 färdigställdes en helt ny tävlingsoval på Umåker. I år satsar banan miljonbelopp på att utveckla Umåkers stallbacke. Bland annat har beslut tagits för att bygga ett nytt modernt stall med plats för 20 boxplatser.
– Vi har en stark framtidstro och vill utrusta Umåker för det. Det är en investering på 2-2,5 miljoner och detta är det första stallet i den framtida satsningen på att utveckla Umåkers stallbacke och göra plats för framtida nya tränare eller hårdsatsande hästägare, säger Tomas Åström ordförande för Västerbottens Travsällskap.
Tomas Åström berättar för VF att man har fattat ett antal beslut, där syftet på sikt är att skapa bättre villkor för tränare och hästägare. Projektet går under arbetsnamnet ”Framtidens stallbacke”.
Ordföranden säger att det är ganska fullt på stallbacken i dagsläget, och för att få plats med nya tränare och hästägare så tänker man bygga fler stall. För att möta det ökande hästantalet så kommer man att arrendera mark av Umeå kommun. Marken kommer att användas till att göra hagar av.
U-format stall
Det första beslutet är att riva ett gammalt stall, för att kunna bygga ett nytt modernt stall med plats för 20 boxar.
– Det är ett U-format stall, ungefär som en hästsko fast fyrkant. Det är tio boxar i varje utgående länga, med lite selningskammar och annat. Därimellan har du personalutrymme, kontor och liknande. Tanken med det här att du ska kunna vara flexibel i hur du använder det, säger Åström.
Vill locka nya tränare
Umåker hoppas att en framtida ny tränare skulle vilja hyra stallet. Ordföranden säger att man jobbar på att försöka locka till sig fler tränare till banan.
– Ingenting är klart, men vi har samtal med fyra stycken, berättar Åström.
Det andra beslutet innebär att man tänker stycka av och sälja tre befintliga stall med tomter i syfte att frigöra kapital. Kapital som ska möjliggöra framtida satsningar. En annan anledning till försäljningen är enligt Åström att man vill få mer rörelse på stallbacken. Han säger också att denna försäljning kan komma att inledas i juni.
Fem V75-segrar
Ett annat mål som Umåker har under 2010, är att skapa större sportsliga framgångar.
– Målet är att öka prispengarna som Umåkerhästarna sprungit in jämfört med ifjol. Vi tror att vi kommer att ta fem V75-segrar under 2010. Det är ett tufft mål med tanke på att vi hade noll segrar under 2009, men vi tror på oss själva, avslutar Åström.

Sport
”De var bättre”

”De var bättre”

Innebandy. En tapper upphämtning i sista perioden räckte inte och Dalens säsong är över. ”Just nu är man leds och förbannad”.

Isacson: Saknade "plan b"

Innebandy. Sista perioden var desperat och bra – men annars är det svårt att hitta saker i Dalens säsong att hylla, skriver Sportens krönikör.

Slut: Dalen
är utslaget

Innebandy. Sporten rapporterade från Dalens förlust.

Analys: Mycket att fundera på

Innebandy. Sportens reporter svarar på fyra snabba frågor.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Upplev festen

Stort bildspel: Upplev festen

Längdskidor. Det var folkfest under lördagen då damernas tremil och herrarnas femmil avgjordes. Kolla in Sportens bildspel här!

Makalöst Svanebo

Makalöst Svanebo

Längdskidor. Med milen kvar låg Anders Svanebo över minuten efter Marcus Hellner. Då lade han in en högre växel.

Galen avslutning i femmilen

Längdskidor. Om det blev en säker och väntad seger i tremilen var det spännande hela vägen in i mål i femmilen.

Lyckseleåkaren imponerade

Lyckseleåkaren imponerade

Längdskidor. Andra femmilen och den första som senior – då slog Marcus Fredriksson till.