Arbetslösa förlorar flera tusen kronor

Nyheter.
Arbetsförmedlingen har tagit mer än 4 700 beslut om indragen ersättning för långtidsarbetslösa i Västerbotten efter att de tuffare reglerna infördes förra våren.
Reglerna innebär att arbetslösa har blivit av med tiotusentals kronor.
Adam Öhman
Uppdaterad 15 augusti 2016 kl. 14:53

Den 1 mars ifjol införde Arbetsförmedlingen tuffare regler för arbetslösa som går ett arbetsmarknadsprogram och får aktivitetsstöd.
Det nya reglerna innebär att arbetssökande får formella varningar om de till exempel uteblir från ett möte med myndigheten, missar att lämna in sin aktivitetsrapport eller tackar nej till ett anvisat arbete. Vid upprepade förseelser kan berörda personer bli utan ersättning i upp till 45 dagar, och vid allvarligare fel kan 45 dagars avstängning ske direkt.
Sedan regelsystemet med sanktionstrappan, som det kallas, infördes och fram till och med den 30 juni i år har myndigheten fattat över 4 700 beslut om indragen ersättning i en, fem, tio eller 45 dagar för arbetslösa i länet, enligt siffror som Folkbladet har begärt ut. I statistiken ingår även Arjeplog och Arvidsjaur som tillhör samma enhet.
Hur många dagar en person blir utan ersättning avgörs av hur allvarlig förseelsen anses vara. De allra flesta beslut, 2 091 stycken, har handlat om en dags ersättning. Men hela 875 gånger har långtidsarbetslösa blivit av med ersättning i 45 dagar.
För personer med högsta ersättningen, 910 kronor, motsvarar det 40 950 kronor.

Riktar skarp kritik

– Det är individerna som drabbas. Det är människor som har fått kämpa oerhört hårt under lång tid. Vi ska inte måla upp dem som offer, det handlar inte om det. Men det är människor som kanske skulle ha behov av medicinsk vård många gånger, säger Krister Johansson, vice ordförande för LO-distriktet i norra Sverige.
– Innan man har hamnat i de här åtgärderna har man ofta fått leva på gränsen ekonomiskt, vilket gör att det inte finns något att ta av. Det innebär i förlängningen att vi har mammor och pappor som inte kan sova på nätterna för att de inte har råd att köpa nya vinterskor till sina barn.
LO-distriktet i norra Sverige har tidigare riktat kritik mot systemet och betonat att det är ett uttryck för ett felaktigt fokus. Istället för ett utökat kontrollsystem borde regeringen satsa på mer utbildning, enligt organisationen.

Sänkt ersättning

I enlighet med reglerna får personer som blir utan pengar i 45 dagar och som sedan får tillbaka rätten till ersättning sänkt dagsbelopp till 223 kronor, vilket är den lägsta summan. Det spelar ingen roll hur mycket ersättning personen fick från början.
Carola Andersson, ordförande för IF Metall Södra Västerbotten, berättar att hon avser att ta initiativ till en genomsyn av i vilken omfattning avdelningens medlemmar är påverkade.
– Att till exempel gå från 910 kronor till 223 kronor – hur klarar man av det? Det slår hårt mot individer som redan har det svårt. Det är viktigt att vi som förbund, i likhet med andra fackförbund, stöttar våra medlemmar, säger hon.

Under beredning

Arbetsförmedlingen lämnade förra året in en hemställan till regeringen om att få göra undantag från reglerna om aktivitetsrapportering för vissa grupper.
Myndighetens formella begäran är fortfarande under beredning på arbetsmarknadsdepartementet och regeringen väntas, rent tidsmässigt, kunna ta beslut om eventuella undantag eller förändringar i början av hösten.
– Vi har fått signaler om att aktivitetsrapporteringen i vissa fall inte fyller sin funktion, vilket är problematiskt, säger Björn Johansson, sektionschef på enheten Ersättningar på Arbetsförmedlingen.
Krister Johansson efterlyser dock en bredare genomlysning av systemet.
– Vi ska inte söka enkla svar på svåra frågor. Hur ser rehabiliteringen ut? Hur ser vi på utanförskap? Har vi en inkluderande arbetsmarknad eller har vi en arbetsmarknad som stänger ute människor redan från början? Man behöver ta ett större grepp om dessa frågor, säger han.

Annons
Detta är en nyhetsartikel. Artikeln beskriver det vi känner till just nu och kan komma att uppdateras. Uppgifter ska vara sanna och relevanta.
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten