Nyheter

Ordet neger ger dagsböter

Publicerad 21 december 2009

SKELLEFTEÅ 18-åringen kallade en annan man för ”neger”.
Nu döms han till dagsböter.

Händelsen inträffade 28 mars på Max hamburgerrestaurang i Skellefteå.
En 18-årig yngling från Skellefteåtrakten hade varit på fest, men har i polisförhör uppgett att han inte hade druckit så mycket alkohol att han var påverkad. När han hade beställt mat fick han en knuff i ryggen av någon så att hans dricka rann ut. Han blev arg och vräkte ur sig några ord till en person bredvid. Han kan inte minnas ordagrant vad han sade, men han erkänner att han ”sade något med neger”.
Den man som 18-åringen uttalade orden till gick ut till en polis som stod utanför Max och berättade vad som hade hänt. Mannen, som ursprungligen kommer från ett afrikanskt land, säger att han inte kunde acceptera den respektlöshet han bemöttes av.
Ärendet har nu avgjorts i Skellefteå tingsrätt.
Rätten anser att 18-åringen gjort sig skyldig till förolämnpning. Han döms nu till 40 dagsböter av 50 kronor, det vill säga totalt 2 000 kronor.

Totalt 170 kommentarer (Det går inte längre att kommentera på den här artikeln)

 • Mats 11 januari 2010

  Leopold: är du din farfar? Det finns nog människor vars farföräldrar var med i andra världskriget. Tror du att de går omkring och skjuter på folk?

  - Lappen: hade han blivit bättre bemött hade han kanske bett om ursäkt?

  - Jörgen: Det är 2010 nu. Skaffa en ny bok. Får en överviktig skylla sig själv om han/hon blir kallad tjockis?

  - vixxe: Varför öht använda n-ordet? Jmf med tunnhårig/flintis och överviktig/fetto. Det finns bättre ord att använda. Om man nu vill. Men det är väldigt många som helt enkelt inte vill.

 • vixxe 11 januari 2010

  Har läst igenom de kommentarer som hittills kommit in.

  Orkar inte debattera vidare, men vill tillägga att det är skillnad på att kalla en riktigt mörk människa för ne*er och för ni**er.
  Ne*er har inte varit ett negativt ord, men på senare tid har det blivit "fult".

  Ni**** däremot är något som alltid haft en negativ bild ändå sen slavhandeln (mestadels i Amerika) vilket därmed ger ordet en mening av förtryck.

  Ordet Ne*** har inget med förtryck att göra, utan det är hur man själv uppfattar det.

  Hursomhelst anser jag i detta fall att det var rätt att det blev böter.
  Det pga hur han framförde det, det var genom att förolämpa. Ynglingen klarade helt enkelt inte av att behärska sig.

  Det kan låta som att jag har en dubbelmoral vad gäller uttalande av ordet Ne***, jag menar enbart att det finns tillfällen då man inte säger vilket ord som helst.


  Inget av detta hade dock hänt om ynglingen INTE tappat tålamodet och därmed inte uttalat sig spydigt.

 • Jörgen Sällergård 11 januari 2010

  När förbjöds ordet? i min ordbok hemma står neger med, -en mörkhyad man med bred näsa och tjocka läppar. Visst den är från 1946 men det måste ju förbjudits någongång. Annars e ju böterna helt felaktiga vilket de är oavsett.. folk blir kränkta på mycket värre sett dagligen utan några böter tildöms.Sen får han ju faktiskt skylla sig själv.

 • Lappen 11 januari 2010

  Att knuffas i kön är dåligt man bör be om ursäkt och inte anmäla den man knuffar.

 • Leopold von Slaggstråhle 11 januari 2010

  Min farfar kallade dom hottentotter kort och gott

 • C-G Lundell 10 januari 2010

  jag blir konfunderad när jag varje morgon kommer in till denna artikel och ser att någon med nationell inriktning varit inne som ett litet troll under natten och skrivit inlägg... Inlägg som över huvud taget inte har med artikeln att göra..? Man måste ställa sig frågan varför..!

 • Mats 10 januari 2010

  Sweden-man: folk med nationella alias är ofta nationella, dvs har låg självkänsla och söker därför identitet hos vikingar och andra stereotyper. De läser aldrig böcker utan gissar mest om allt och alla och baserar sin världsbild på fördomar. Dessa fördomar måste de till varje pris ventilera. Pratas det om blommor kommer de in på svenska blommor och hur invandrande blommor utrotar de svenska blommorna. Ett påstående som: "Men, den svenska blomman du pratar om kommer ju ursprungligen från Sydamerika?" är i deras ögon osvenskt, kommunistiskt eller en konspiration av vänstermedia (som ägs av högern!).
  Vad har ditt inlägg med artikeln att göra? Förutom den sista två raderna där du kommer med en konspirationsteori?

 • Ej rasist eller kommunist 9 januari 2010

  Rasism betyder att man bara älskar sin egna egna ras och att ordet neger får bägaren att rinna över.

 • C-G Lundell 9 januari 2010

  Mor: Du har nog helt och hållet missförstått denna artikel eller så har du helt enkelt inte läst den? Var någonstans i texten ovan diskuteras arbetslösheten i landet? Eller flyktingpolitik? Artikeln handlar om oförskämda ord och dåligt språkbruk? Lycka till att diskutera flyktingpolitik på någon annan sida.

 • Mats 8 januari 2010

  Märkligt: Din fråga har ställts otaliga gånger och besvarats lika många gånger. Varför inte läsa tråden innan du upprepar samma gamla tröttsamheter? "Får man?" "Nej." "Får man?" "Nej." "Varför får man inte...?" "För att..." "Varför får man inte...?" "Därför att..." "Får man?" "Nej!" Om det så står "flintis/hora/tjockis" etc i 1000 album så är det fortfarande respektlöst och olämpligt att kalla tunnhåriga/tjejer/överviktiga för nåt annat. Varför inte strunta helt i deras deras utseende och/eller kön och se att de är människor och inget annat?

  - C-G: visst är det märkligt med endels oerhört starka önskan att få kalla svarta/färgade/afrikaner för "n*gger"?

 • C-G Lundell 8 januari 2010

  Märkligt: Nej det är absolut lika olämpligt att kalla svenskar vid öknamn. Sen måste jag fråga dig varför du VILL kalla dina medmänniskor för annat än de heter? DET är ännu mer olämpligt vill jag påstå? Varför vill du gå en sån lång väl som att skriva ner texten från en sång och sen kopiera det och sprida det? Det gör absolut att man börjar ifrågasätta din agenda..????

 • Märkligt 8 januari 2010

  Får man kalla en svensk kvinna för ”svennehora”?
  Får man kalla en svensk man för ”svenne”?
  Får man kalla en människa för ”nigger”? Får två svarta människor kalla varandra för ”nigger”? Får en svensk 19-åring sjunga en rap-text, högt och tydligt i en offentlig miljö, där ordet ”neger” används? Om jag kopierar av texten från en rap-musiker som använder ordet ”nigger” och delar ut det till människor i min omgivning, kan jag bli bötfälld då?

 • C-G Lundell 8 januari 2010

  Kicken: Det är bra att du säger att du tycker illa om det, det gillar vi! Du skall vara med när det börjar diskuteras främlingsfientlighet här på VF. Man förundras över hur vissa tänker och fungerar. Vilka värderingar som ligger till grund för deras uttalanden. Håll ögonen öppna och var med hela resan nästa gång! Det berikar och förvånar!

 • C-G Lundell 7 januari 2010

  Var menar Paris att det är "vida" accepterat att använda n*ordet? "Gemene man" håller nog inte med dig är jag rädd... *asg*

 • Mats 6 januari 2010

  Paris H: VAR är det "så vida accepterat"? I Snoops album? DU kanske vill svara på (ännu) en fråga Tommy vägrat svara på: "Skall vi anpassa lagen efter amerikanska rappares vokabulär?" Jag har skrivit det förr (men jag har skrivit mycket utan att få nån respons): "Jag skämtar inte om en tunnhårigs hårväxt. Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om respekt. Sitt hår får HAN skämta om. Om han själv vill. Är det verkligen så svårt att förstå?" Vill du kalla en tunnhårig flintis pga av ditt rättvisepatos? Ursäkta, men det låter inte klokt.

 • Paris H 6 januari 2010

  C-G Lundell: Det var ju du som skrev att du inte tycker att det är något att diskutera :) Andra tycker att det är något värt diskutera, så jag hoppas ingen tvingat dig att sitta här och "slösa" tid?

  Mats: Ja, jag förstår att det kan upplevas som icke respektfullt att använda n-ordet, samtidigt som jag inte förstår varför det är så vida accepterat på andra håll. JAG tycker det ska vara lika för alla, that's it.

 • Mats 6 januari 2010

  C-G: Tommys inlägg är ju kvar, men han har ju inte sagt så mycket mer än: "Jamen, rappare får ju säga n-ord?" och "det svenska finns inte" (vad den nu betyder). Eller är det nån som ogillar alla hans svar och plockat bort dem?

 • C-G Lundell 6 januari 2010

  Det är också skön att se att "gemene man" inte verkar tycka annat än vad vi tycker eftersom vissa personers illa formulerade inlägg tas bort efter protester..? Jag njuter hejdlöst haha

 • C-G Lundell 6 januari 2010

  Mats och Leopold: Nej man är odemokratisk och svenskfientlig!

 • Mats 6 januari 2010

  Leopold: man är väl dum som hoppas och tror att folk borde kunna uppföra sig.

 • Leopold von Slaggstråhle 6 januari 2010

  Mats och C-G: He lönsch int' förklar' för folk som int' begrip'

  'nuff said

 • Mats 5 januari 2010

  C-G: det är sannerligen lite sektvarning över det hela...

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Mats: ... I den STORA konspirationens namn *asg*

 • Mats 5 januari 2010

  C-G: skivan går runt och runt på samma spår. Det blir tyst ett tag, sen börjar den om igen. Samma spår med sin välbekanta och dåligt avstämda martyrsång. Allt detta för rätten att få vara oförskämd och respektlös...

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Mats: Det mest tröttsamma är att olika personer slänger ur sig samma saker hela tiden... saker vi redan kommenterat och frågat om.. UTAN ATT FÅ SVAR... men som du sagt tidigare så är det ju rätt avslöjande, vilket de vet om också... det blir ju tyst när man inte längre klarar av att argumentera och diskutera... det är ju samma sak som att kapitulera...

 • Mats 5 januari 2010

  Viking: du tycker det är löjligt att det blev en anmälning. Det är dock inte du som blivit kallad "n*ger". Det finns säkert fler "löjliga" saker inom tex mobbing. En mobbare tycker inte han/hon gör fel utan skjuter över ansvaret för sina ord på andra. Som är "för känsliga". Visst kan man ta en försöka ta en diskussion, men vad är det som säger att han som anmälde inte gjort det förr, utan verkan? Är det löjligt av tjejer att de inte tål att bli kallade "hora"?
  Jag har skrivit det längre ner (till nån som då kallade sig jjojo) och kan citera mig själv: "tror du moderater/folkpartister/centerpartister/kristdemokrater/vänsterpartister/miljöpartister samtycker till ett fritt användande av n-ord? Tror du att de beskriver färgen på sina gardiner med n-ordet?" Jag tror inte jag får nåt svar på frågan denna gång heller...

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Mats: Jag förstår heller inte..? Det räcker väl mer eller mindre att fråga en mörkhyad om denne uppskattar att bli kalla för n'ordet? Svaret är såklart NEJ, vad är det som är så svårt att förstå i det?

 • Mats 5 januari 2010

  C-G: Vissa tröttnar aldrig på att skriva saker utan att vilja delta i diskussionen (och stå för vad de tycker) för att sen ta på sig dåligt passande martyrkläder och försvinna i tystnad (som om det sagda/skrivna glöms). Ta vikingen här tex: vad vill han säga? Att det är okej att poliser uppträder dåligt eller att alla ska få uppträda dåligt för att enstaka poliser uppträder dåligt? Eller att ordet "n*ger" inte alls är kränkande, trots att en jurist säger: "Det är naturligtvis olämpligt. Ordet neger är inte så positivt värdeladdat"?

 • gb 5 januari 2010

  Det mest intressanta i den här historien är hur mycket det skiljer sig mellan rättsväsendets syn på vad som är rätt och fel och gemene mans syn på rätt och fel. Rättsamhället bygger på att folket och lagen har ungefär samma uppfattning om vad som ska gälla. Det här liknar piratdomarna, saknar folklig förankring, och kan i slutändan leda till att folket helt tappar förtroendet för våra domstolar.

 • mats 5 januari 2010

  Han borde nog sagt "AFROSVENSK"

 • Tommy 5 januari 2010

  Då kan med andra ord alla andra som läser här i tråden själva skrolla ner och läsa innantill vad jag har skrivit och på så vis göra en bedömning om jag har argumenterat för att man ska få kalla en människa för "neger". Beträffande påståendet att jag aldrig har besvarat frågor kan ju vara och en göra sin egen bedömning genom att läsa i andra trådar här på VK:
  http://www.folkbladet.nu/?p=149958
  http://www.folkbladet.nu/?p=160306
  (Kommentarer ligger i tidsordning nerifrån och uppåt)

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Vissa trötnar aldrig på att ge ett sken av sig själv som argumentvoumörer. Man märker det klart och tydligt när det börjar hetta till i diskussionerna. Man äger alltid det man säger och skriver, och det är upp till beskådaren att ta in fakta och därefter skapa en uppfattning om det skriva ordet (tolkning i de fall författaren är otydlig). Att välja att inte svara människor som avslöjar en mörk sanning, med orden oförskämd säger mer om människan än om det han skriver, det avslöjar en karaktär!

 • Mats 5 januari 2010

  Tommy: du har inte svarat på några frågor, oavsett ton. Så är det bara. Jag önskar att du ville debattera, men tyvärr vill du inte.

 • Mats 5 januari 2010

  Tommy: De "veckor" du svarade på frågor måste jag ha varit borta. Och svaren du då gav skrev du inte här på VF. Du hänvisar till Snoop då han har ett olämpligt språkbruk. Jag frågade: "Skall vi anpassa lagen efter Amerikanska rappares vokabulär?" Inget svar. Du har faktiskt inte sagt så mycket (det alltid lika obegripliga "Det svenska finns inte" kom såklart på min direkta fråga om vad som var svenskt) förutom antytt en avundssjuka på Snoops vokabulär ("De får ju kalla varandra för..."). Vad vill du säga egentligen, Tommy? Var ligger ditt engagemang i denna fråga?

 • Tommy 5 januari 2010

  Korrigering: "Att jag svarar på frågor under flera veckor, men sedan tröttnar på den oförskämda tonen hos mina debattmotståndare är INTE samma sak som att jag ALDRIG svarar på frågor - så även där kommer det falska anklagelser" - ska det stå.

 • Tommy 5 januari 2010

  C-G: Det är inte längre en fråga utan en anklagelse. Du påstår att jag har skrivit man ska ha rätten att få kalla en människa för "neger". Peka nu ut exakt var jag har skrivit det. Att hitta på saker jag påstås ha skrivit är inte inponerande. Jag påstås ha skrivit att jag vill förbjuda rap-musik också. Det är ett påstående som inte säger något om mig, eftersom jag aldrig har skrivit det. Det säger mer om den person som fritt hittar på vad jag har skrivit. Att jag svarar på frågor under flera veckor, men sedan tröttnar på den oförskämda tonen hos mina debattmotståndare är samma sak som att jag ALDRIG svarar på frågor - så även där kommer det falska anklagelser. Nu vill jag veta, C-G: exakt var har jag skrivit man ska ha rätten att kalla en människa för "neger"?

 • Mats 5 januari 2010

  Paris H: är du också av samma åsikt att användande av n-ord inte är respektfullt?

 • Paris H 5 januari 2010

  Mats: jag är av exakt samma åsikt som dig där: det handlar om ett respektfullt bemötande.Och där ingår även ord som "hora" och "svennehora", vem än det är som uttalar orden.

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Paris: Jag förstår att det blev för svårt för dig att försvara dina tankar och ideer. Förnöjsamt att du talar om respekt och tollerans när du i andra andetaget ber mig ordagrant att "gå ut och skotta snö". Åter tillbaka till verkligheten dock. Kanske är det inte Mats som behvöer komma ut... såsom jag läser det som skrivs här så har han en betydligt bättre bild av samhället än vad du har. Vidare så undrar jag varför du kallar mig diktatorisk bara för att jag ger argument och hänvisningar som du inte kan svara på?

 • Mats 5 januari 2010

  Paris H: ingen sund människa, svensk eller ickesvensk, skulle ha den oerhört dåliga smaken att göra en hitlerhälsning. Är det yttrandefrihet att göra den? Jo, det är jävligt korkat att säga "hora" eller "neger". Det har jag hävdat hela tiden. Du ursäktar dock användandet av ordet "n*ger" eftersom det finns på latin (och i gamla läroböcker) vilket är både intressant och avslöjande.
  Jag lever i verkligheten och bemöter alla, oavsett deras utseende och härkomst, lika. Och blir bemött på samma sätt tillbaka. Artigt och respektfullt. Du och Tommy lever i eran alternativa (för den "politiskt korrekta" ger inte de svar ni vill ha) verklighet, där svenskar "utrotas" (där har du ett citat, Tommy) och diskrimineras.

 • Mats 5 januari 2010

  Paris H: Då är du inte speciellt insatt i genusproblematiken utan mest intresserad av den "nationella" vinkeln. Fråga en tjej vad hon anser om ordet "hora".
  Det finns gott om utmärkta kommentarer längre ner som inte alls håller med Lars A's inlägg. "Pizzafejs/tjockis/fetto/flintis, vet du vad klockan är?". Är det okej att kalla/beskriva nån utifrån deras utseende? Nej, det tycker inte jag. Tycker du? En person från Nigeria är en nigerian, en från Kongo kongoles, en från Sydafrika sydafrikan osv. Det står också längre ner om du bemödar dig att läsa. Du vill bunta ihop dem med det nedvärderande order "n*grer". Antar jag, eftersom du använder exakt samma retorik som dem som vill använda n-orden. Nä, vet jag vad städarna de heter så kallar jag dem vid deras namn. Jag säger inte: "städare" eller "lastbilschaufför" till människor, även om de är det. Även det handlar om ett respektfullt bemötande. "Geddit"?

 • Paris H 5 januari 2010

  C-G Lundell: Vad är det för diktatorisk idé du har där... om du inte vill diskutera, varför sitter du här och trycker då? Gå ut och skotta snö istället.

  Mats: "Jag har aldrig blivit kallad “svenne” och jag har aldrig hört nån invandrare/färgad kalla sig själv “n*gger”. /.../Två tunnhåriga kan skämta om sig själva." Och bara judar får göra Hitlerhälsningar till varandra...? Var drar du gränsen? Det är lika jävligt vem det än är som säger "hora" eller "neger"! Tjej eller mörkhyad. "Geddit?"
  Om du aldrig hört invandrare kalla varandra "n*gger" eller svenska kvinnor blivit kallade "svennehora" är det kanske dags för dig att ta ett kliv ut i verkligheten.

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Paris H: Jag tycker att vår integrationsminister har ett bättre perspektiv än det du hänvisar till, kan det bero på att hon är mörkhyad tror du? http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab - "Nyamko Sabuni (fp): Ordet syftar på en lägre stående människa" Som du skrev till mig... Kan du förstå?

 • Mats 5 januari 2010

  Paris H: det är inte lika. Jag skämtar inte om en tunnhårigs hårväxt. Det handlar inte om yttrandefrihet, det handlar om respekt. Sitt hår får HAN skämta om. Om han själv vill. Är det verkligen så svårt att förstå?

 • Paris H 5 januari 2010

  Mats: Jo, "svenne" i detta sammanhang är precis lika dåligt.
  Sedan betyder order "neger" svart, precis som "black", "noir" eller "musta". Jag tycker Lars A hade en utmärkt kommentar en bra bit ned och tar mig friheten att citera honom: "Ordet neger härstammar från latinets niger som betyder svart. Ordet återfinns även i andra romanska språk i formen negro. Hur ställer du dig till länder som heter just Niger och Nigeria? /.../ Brukar du gå omkring och kalla städare för “renhållningstekniker”? "

 • Mats 5 januari 2010

  Tommy: eftersom du aldrig svarat på en enda fråga så spelar det ju ingen roll vilken ton frågorna ställ med. Är det att svara på frågor att säga: "jag undanber mig att svara, eftersom tonen inte passar"? Du debatterar inte. Du skriver (faktiskt rätt obegripliga saker emellanåt) och svarar inte på uppenbara följdfrågor. Jag har svarat på många av dina men inte bemötts av samma respekt tillbaka. Så släpp martyrkortet.
  Tror du Kurdo Baksi kan säga ett ont ord om nazismen? Det tror jag. Kan "nationalisten Tommy" säga det? Inte ett enda. Vi använder inte vår retorik för att imponera. Vi vill veta vad du tycker. Vad har du kommit med för argument? "Svenskar finns inte"!? Och vad ville du säga med ditt inlägg om tatueraren? Jag frågade, men fick inget svar. Du har i denna tråd undrat om det är okej att kalla människor med afrikanskt ursprung "n*gger". Vi har svarat: nej. Vi har också sagt att "n*ger" inte heller uppskattas. Hora är ett dumt ord, spagge likaså.

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Paris: Det får inte användas så vad är det då att diskutera? Du är en barnslig människa med en mellanstadieelevs rättvisepatos! Håller förövrigt med Mats "Det är ett ord killar använder för att nedvärdera tjejer och ta makten ifrån dem. Om du vore tjej skulle du förstå det."

 • Paris H 5 januari 2010

  C-G Lundell: Du känner inte mig, jag skulle aldrig gå omkring och kalla folk n*ger och jag har många vänner från olika delar av världen. MEN jag anser att det skall vara lika för alla. Antingen får ordet användas - eller inte alls.

 • Mats 5 januari 2010

  Paris H: Du väljer alltså att agera FÖR yttrandefrihet när nån bötfälls för att ha sagt "n*ger"? Jo, det ÄR förjävligt att tjejer och kvinnor kallas hora. Det är en genusgrej. Vad det är för prefix är inte speciellt intressant. "Svenne" är inte sämre än "feta", "korkade" eller nåt annat. Det är ett ord killar använder för att nervärdera tjejer och ta makten ifrån dem. Om du vore tjej skulle du förstå det.
  Kanske har invandrare lärt sig av svenska "yttrandefrihetskämpar" att det är okej att kalla nån utifrån deras födelseplats? De har garanterar hört n-ord fler gånger än du hört "svenne". Jag har aldrig blivit kallad "svenne" och jag har aldrig hört nån invandrare/färgad kalla sig själv "n*gger". Men, även Snoop gör det så ska jag ge detta exempel: tjejer kallar andra tjejer hora. "Hur ska de ha det? Är inte alla lika? Varför ska inte jag få kalla dem hora?" FÖR ATT DET ÄR KORKAT. Två tunnhåriga kan skämta om sig själva. Det är deras "privilegium". Inte mitt. "Geddit"?

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Paris H: Varför vill du kalla människor vid öknamn när de redan har ett namn? Hur gammal är du egentligen? Småbarn diskuterar såsom du gör, inte vuxna människor! Jag är Svensk, jag äter amerikanska hamburgare, Italienska pizzor, Dricker rysk Vodka, Jag kör en fransk bil, men inte faan går jag omkring på stan och kallar folk för neger för det?

 • Paris H 5 januari 2010

  Tommy: Hear, hear...

  Konstigt att i resten av Norden dras man inte med liknande problem, inte i lika stor utsträckning i alla fall.

 • Tommy 5 januari 2010

  Vera och C-G: Ja, nationalisten Tommy är här. Lika mycket nationalist som debattören Kurdo Baksi. "Oförmåga att besvara frågor"? Knappast. Jag har tydligt deklarerat att jag inte har någon som helst anledning att ens bemöta människor som enbart är oförskämda i sin argumentation. Jag behöver inte stärka mina argument med otrevliga formuleringar, t ex att kalla en vuxen människa för ett barn. Det är retorik som inte imponerar på mig. Jag har heller inte skrivit att man ska ha rätten att kalla någon för "neger". Peka ut EXAKT VAR jag har skrivit det, tack. Egna tolkningar av min text imponerar heller inte, så jag väntar med spänning på att ni citerar mig korrekt och visar var jag har skrivit det. Och eftersom det finns något som är "osvenskt" så finns det rimligen något som är svenskt, men det ifrågasätts inte. Jag debatterar inte på era villkor, det är ett totalt missförstånd. Hade det varit 1992 eller 2001, visst. Men nu är villkoren annorlunda. Nå? Peka nu ut EXAKT VAR...

 • Paris H 5 januari 2010

  Mats: Personligen sitter jag sällan tyst när det gäller yttrandefrihet och jämställdhet, men anonymt här på folkbladet.nu.
  Det är förjävligt vem som än kallar tjejer och kvinnor "hora" eller "svennehora". En liten skillnad dock: "svennehora" referar till tjejen som hora pga sitt ursprung - nämligen svenskt.
  Och invandrare (:)) går ju själva omkring och kallar varandra n*gger utan bekymmer... Hur ska de ha det? Är inte alla lika och har inte alla lika rätt att uttrycka sig likadant?

 • Vera 5 januari 2010

  Nationalisten Tommy är tillbaka! Nu dröjer det inte länge innan det kommer kommentarer om den stora Mediakonspirationen och att man inte behvöer förklara vad som är Svenskt för vet man inte det så är men ingen Svensk..! Vi vet det för vi har haft denna diskussionen med honom förr... MÅNGA gånger förr! Notera även gärna att han ALDRIG svara på frågor men gärna kräver att få sina frågor besvarade. Jag undrar hur människor är uppfostrade om man tycker att det är en rättighet att få kalla andra mnänniskor precis vad man vill..?

 • C-G Lundell 5 januari 2010

  Tommy med den totala oförmågan att besvara frågor är tillbaka och tycker det är fel att man inte får kalla en mörkhyad man för neger? Det är beklämmande att läsa det som skrivs bland dessa kommentarer. Vuxna människor som beter sig som små barn! Fakta kvarstår man bör bemöta sina medmänniskor såsom man själv vill bli bemött. Istället sitter ni här och tycker att det är konstigt att INTE få kalla en mörk man för neger? Det är i min mening skamligt, barnsligt och tydligt osvenskt!

 • Mats 4 januari 2010

  Läraren: Lär du ut att tafatta försök till personangrepp oftast får en själv att se dum ut, är du en bra lärare. Annars tvivlar jag starkt på att du är en lärare öht.

 • Mats 4 januari 2010

  Tommy, grammofonskivan som är oförmögen/ovillig att svara på frågor, har halkat in på sitt vanliga spår. För att återgå till huvudämnet: är det svenskt att kalla en afrikan för n*ger", Tommy? Du har ju vägrat berätta vad det är för svenska värderingar du försöker skydda. Kan du inte ens besvara frågan: "vad är svenskt?" så kan du knappast försvara det svenska heller. Är det svenskt att vara respektlös är ju de idioter som kallar tjejer för horor supersvenska. Jag försöker försvara det svenska. Det är inte svenskt att säga "n*ger" till en färgad eller "hora" till en tjej. Hänga nazistflaggor i fönstret är inte heller ett svenskt sätt att visa att man gillar yttrandefrihet. Konstigt nog hamnar jag sällan i samma läger som dig. Vad kan det bero på?

 • Tommy 4 januari 2010

  Paris H: Jag förstår vad du menar och delar uppfattningen att alla ska erkännas exakt samma rättighet att skyddas mot kränkningar. Det ska inte vara förebehållet vissa i ett samhälle. Problemet är att det inte finns några svenskar, för så fort ordet svenskar används så ska det ifrågasättas om svenskar överhuvudtaget existerar - ja, bortsett från då vi ska hitta någon som är skyldig till all ondska, då finns det svenskar. Alla andra folk erkänns och ingen ifrågasätter deras existens eller ens vad en kurd eller syrian är. Ingen ställer frågan: "-Vad är egentligen kurdiskt?" eller "-Vad är egentligen syrianskt?" Däremot ifrågasätts svenskar med uttrycket: "-Vad är egentligen svenskt?" och detta "bevisar" att svenskar inte finns och då kan man inte begära att behandlas lika inför lagen. Därmed finns inga grunder för att driva ett mål om att alla ska behandlas lika. Svenskar, som inte finns, får alltså acceptera att bli kallade "svennehoror". Tyvärr.

 • Mats 4 januari 2010

  Paris H: och varför inte också anmäla ärorika svenska "yttrandefrihetskämpar" som kallar dem hora? Och varför är du och de andra "yttrandefrihetskämparna" tysta som möss när "präktiga" svenskar slår sina kvinnor och barn?

 • Mats 4 januari 2010

  Visst är det otroligt att jag orkar försvara människors rätt att INTE bli kallade "n*ger", "tjockis" och "flintis"? Sorry. Det var läänge sen jag var sjukskriven. Gissa igen. Jag kanske är pensionär? Eller egenföretagare? Eller sitter på jobbdatorn? Pensionerad IT-miljonär? Rik arving?

 • Jag 4 januari 2010

  snälla, sluta vara sjukskriven nu, det är makalöst hur mycket tid du varit i denna tråd

 • Mats 4 januari 2010

  Tommy: tatueraren tyckte det var konstigt, vi andra tycker det är dumt/konstigt att en 18-åring i en snabbmatskö kallar nån för n*ger, eller kalla italienare för "spaggar", eller överviktiga för "tjockis". Du tycker inte att det är konstigt alls?

 • Tommy 4 januari 2010

  TV4 morgon hade i lördags en tatuerare i studion som fick frågan vad som var det konstigaste uppdraget han har fått att tatuera på någon. I sitt svar använde han ordet "negress".

 • Mats 4 januari 2010

  Johan: jag skulle gärna se mer sunt förnuft. Beklagligt att sunt förnuft måste fastställas i domstol idag.

 • Johan 4 januari 2010

  Jag kommenterar artikeln och ger mig inte in i någon allmän diskussion om rätt och fel. Till det har vi vårt sunda förnuft. Att göra "fel" som du säger är inte straffbart i alla lägen. Jag gör dagligen fel, i vissa fall medvetet och i andra omedvetet. I detta fall har domstolen sagt sitt om det som hände på MAX.

 • Mats 4 januari 2010

  Johan: så om domstolen finner att en mobbad är "för känslig" så har inte mobbaren gjort fel?

  Jag tycker Bruntes inlägg är genialt.
  Varför kalla italienare för "spaggar",
  amerikaner för "yankees",
  svenskar för "svennar",
  afrikaner för "n*grer",
  en överviktiga för "tjockisar",
  en tunnhåriga för "flintisar",
  när det finns bättre ord? De bra orden verkar ju faktiskt finnas i vokabuläret även hos dem som tycker att detta är en gigantisk skandal. Men viljan att använda de bättre orden saknas dessvärre.

 • Johan 4 januari 2010

  CG: Det är domstolar som avgör det. Inte du, inte jag. I detta fall var det som sades (vilket i sin helhet för övrigt inte framgår av artikeln) kränkande enligt tingsrätten.

 • C-G Lundell 4 januari 2010

  Johan: Hur kan du bestämma vad som är kränkande eller inte menar du..?

 • Brunte 3 januari 2010

  Jante: jag förstår inte ditt inlägg..? Du namnger ju redan Italienare, Svenskar och Amerikanare vid sina korrekta landsnamn..! Varför kalla dem något annat då..? Det är för mig helt obegripligt.

 • Mats 2 januari 2010

  Jante: nervärderande ord allihop. Fast väldigt olika proportioner. Har "yankees" och "spaggar" nånsin buntats ihop efter sin hudfärg mot sin vilja och sålts och använts som slavar? Skrattretande eller skrämmande att jämföra vem som blivit mest nervärderad och vilket ord som är mest nervärderande?

 • Jante 2 januari 2010

  Hoppas bara det kostar 2000:- också att kalla svenskar utan utländskt påbrå för "svenne". Eller italienare "spaggar", amerikaner "yankees" osv. Alla nervärderande.

  Allvarligt talat: 2000:- fört det där... proportionerna är fullständigt skrattretande.

 • Mats 2 januari 2010

  UmeåJohan: Ja, kanske borde du anmält henne. Är hon psykiskt sjuk behöver hon vård. Är hon det inte behöver hon lära sig att man inte säger sånt. Annars kan man försöka ta diskussionen på plats (som jag och några till försöker här). Man säger/gör inte vissa saker. Det säger det sunda förnuftet och också svensk lag. En polisanmälan ska ju förhoppningsvis leda till att samhället griper in (med vård eller, om hon inte ansetts vara psykiskt sjuk, fängelse/böter). Kanske menar hon inte det hon sa, men det är inte troligt att du eller jag har kompetensen att avgöra om hon är kapabel att genomföra sitt hot eller inte.

  - Matte: jag skäms mer för att en person säger en sån sak, än att det svenska samhället reagerar mot en person som säger en sån sak.

  - Mari: ingen är utan fördomar. Vari ligger mina fördomar här? Är det om mellanstadieleverna?

 • Mari 2 januari 2010

  Mats :
  Dina inlägg visar fördomar i sin renaste form!

 • C-G Lundell 2 januari 2010

  Matte: Är det sjukt att man får böta när man bryter mot lagen och uttalar sig rasistiskt mot en medmänniska? Är det offret i detta fallet som bör lära sig att tillåta sig själv bli utsatt för rasistiska tillmälen eller är det så att vi enligt svensk lag skall straffa den som väljer att trycka ner andra med nedsättande ordalag? Jag blir fundersam på vissa grupperingar i vårt samhälle som å ena sidan är för yttrandefriheten men som beklagligt nog inte kan handskas med det förtroendet! Matte tycker jag skall fundera på om han väljer att kalla tunnhåriga för flintis och överviktiga för tjockis också och att det är helt i sin ordning att så göra..? Ellr gäller det bara när det handlar om n*ordet?

 • Matte 2 januari 2010

  Det är ju helt sjukt att man får böta 2000 kr för en sån löjlig sak!! poliserna kunde ha bett killen att be om ursäkt om han nu tog så illa vid sig, men det här är ju bara pinsamt! man skäms fan för att bo i sverige snart!!

 • UmeåJohan 2 januari 2010

  Jag blev nyligen mordhotad av en psykotisk kvinna. Vadå? jag borde anmäla henne,eller hur?

  Det är märkligt att så många har så dåliga förståelse eller kan sätta sig in i situationer. Troligtvis är det dem som lever i instängdhetens liv med detsamma vanliga välkända folket runt omkring, för rädd för att gå ut och möta andra nya ansikten. Det här är riktat till andra överlag främst. Inget till dig Mats.

 • Mats 2 januari 2010

  JJohan: killen med drickan hade kanske fått en ursäkt om han sagt nåt trevligare (om det nu var rätt person han "tilltalade")? Kanske fått en ny dricka, tom. Att få en knuff i en kö är inget ovanligt och sällan nåt medvetet.
  Kanske hade ett samtal med polisen om olämpliga ordval varit effektivare än ett bötesbelopp, vad vet jag. Men har du nåt bättre förslag på att få folk att bättra på sitt språkbruk så varsågod och berätta.

 • JJohan 1 januari 2010

  Visst fan håller det på att spåra ur. böter för att man kastar ur sig "kränkande" ord åt den som knuffat till en själv? om han som knuffat var snabb och bad om ursäkt så tror jag aldrig den andra killen skulle sagt nått från början. varför fick inte killen som knuffade böter, ska inte lagen vara rättvis? jag tycker inte heller att det är ok att säga vad som helst till andra människor, men visst fan borde det då straffas mer att knuffa någon. jag tror polisen får det jobbigt om dom ska gripa alla som kastar ur sig kränkande ord på fredag och lördag nätterna. det är väl bara att hoppas att polisen kan gripa alla framöver.

 • Mats 1 januari 2010

  "konsult": Och jag slänger inte ut benämningen rasist och nazist till vem som helst. Bara till dem som uppför sig som och låter som såna. Det är inte svenskt att kalla afrikaner för n-ord. Eller tycker du det? Ska vi gå tillbaka till femtiotalet?

 • Mats 1 januari 2010

  "konsult": Försöker igen. Du kan inte hitta på nåt bättre att säga än "n*ger" om nån råkar knuffa till dig i en kö!? Knappast ett tecken på bildning. Det är tvärtom dumt att (du använde vansinnigt korkat om att INTE få) benämna nån utifrån deras utseende eller kön. Det har nämligen inget med deras beteende att göra om de är långa, korta, tjejer, killar, smala eller tjocka. Jag har aldrig blivit kallad svenne. Tror du att det möjligtvis har nåt med att jag inte tycker det är okej/naturligt att kalla okända mörkhyade/afrikaner för "n*grer"?

 • C-G Lundell 1 januari 2010

  Det enda här som kan förknippas med orden "beklämande okunnighet" är det faktum att du kallar diskussionsdeltagare ovannämda. Att försöka göra sig bättre än andra genom att marginalisera andras kunskap får mig att starkt betvivla din utbildningsnivå. Kan du inte hitta kraft i din argumentering utan att klampa ner på andra har du heller inte kunskapen att argumentera om rasism, snacka om att verbalt skotta ner sig i ett dike.

 • vi stämmer folk likt usa gör. 1 januari 2010

  2000:- för att du säger något nedvärderande. vad skulle prislappen bli på detta? "Umebo åtalas för hot med hundar

  En 48-årig man från Umeå åtalas nu misstänkt för olaga hot.

  Mannen ska i maj i år ha hotat två män och en kvinna i Holmsund med att skada eller döda dem samtidigt som han höll två stora hundar i koppel. Han ska även ha uttalat att han skulle skada eller döda ännu en man som var bekant med de tre personer han hotade.
  Publicerad: 30 december 2009 kl 15.55"

 • Mats 1 januari 2010

  Anders: har du aldrig stått i en kö och fått en knuff? Anta att du får en knuff. Är den automatiskt medveten? Vad säger man till den man misstänker knuffade en (medvetet eller omedvetet)? "Vad f*n gör du, tjockis/flintis/osv?" eller säger man kanske "Ta det lite lugnt, va?" Att du förutsätter att knuffen var medveten säger endel om dig. Ditt ordval likaså.

  - gb: nä, du verkar inte förstå.

  - "konsult": varför tror du att det är politiskt känsligt det du skriver? Det kanske bara är olämpligt att publicera det du skriver. Fundera på vad du skriver istället för att hitta konspirationer.

 • konsult 1 januari 2010

  Vad är det som är så politiskt känsligt ?

  Använder alltid ett vårdat språk. Är högskoleutbildad.
  Någon som kan ge en förklaring ?

 • gb 1 januari 2010

  Umeå är rött som sjutton??? Nu förstår jag inte???

 • Anders 1 januari 2010

  Otroligt! Vad skulle han ha sagt till afrikanen som gav honom en "knuff i ryggen", så att han spillde ut sin dryck?

  Denne säger sig inte kunna "acceptera den respektlöshet han bemöttes av", när han knuffade mannen?!

  Oi Svenne du förolämpar dem som knuffar dig, om du inte bemöter dem respektfullt!

 • Mats 1 januari 2010

  UmeåJohan: Anser du att det inte är den som mobbar som gör fel, utan att den som mobbas bara är "överkänslig"? Jag anser att man ansvarar för sina ord. Jag vet inte vad du har skrivit, men jag kan tyvärr ana. Trots att du märker att många är, som du formulerar det, "överkänsliga" fortsätter du med ditt språkbruk. Vad säger det om dig, egentligen? Det är mänskligt att göra misstag. Man kan lära av misstagen och förändra sig, eller fortsätta som vanligt. Vad väljer du?

 • UmeåJohan 1 januari 2010

  Vem anmälde mig om min kommentar? Helt lönlöst att skriva något när många är så överkänsliga.

 • Mats 31 december 2009

  Wargentin: hur ska man tolka ditt inlägg då det helt saknar koppling till ovannämnda artikel? Relevant? Sanningsenligt? Inte färgat av rasistiska känslor? Såklart inte nåt av dem. Din brist på empati och inlevelseförmåga är dock stor. Tänk dig hur du skulle göra som flykting i Afghanistan när det var -20 grader.

 • Mats 31 december 2009

  Vad är egentligen kopplingen till artikeln, Göran? Oöverstigligt berg? Så resonerar "högljudda". De skapar problem. Man skiter i tex demografi och målar upp falska scenarion (som ju är mer skrämmande och effektiva). Konflikten mellan demokrati och religion är inget nytt. Se bara på USA's "öppna" samhälle. Ska vi ta bort religionsfriheten så vi inte får in kristna fanatiker i Riksdan? Konflikten mellan samhället och nynazismen, då? Hur ska vi lösa den? Ska vi förbjuda religion borde vi ju förbjuda nazisterna också? Tycker du det?
  Jag visste inte ens att muslimer i Sverige hade en agenda. Vad är den? Och var har du läst det? Nä, de högljudda är sannerligen sällan de välutbildade. Du skräms inte av SD, då? Eller är de, till skillnad från religiösa extremister, inte alls outbildade, högljudda och propagandistiska? I Danmark sätter Danskt Folkeparti tonen. Har det varit bra för det danska och politiska i Danmark? Nä. Inte om du frågar en dansk.

 • Mats 30 december 2009

  Gustave: jo, de åsikterna du och andra har som tas bort är inte förenliga med pressetik eller lag. Är det pressetiken/lagen som är fel, eller är det åsikterna (eller hur de uttrycks) som inte är passande? Om du blir gladare så censureras också jag, och jag misstänker att vi har väldigt olika åsikt. Det baserar jag delvis på att jag inte tror på en stor mediakonspiration.

 • Gustave 30 december 2009

  C-G Lundell. Det är väl så det borde vara, men ifall du tog dig tid att kontrollera vilka kommentarer som godkänns eller inte så är det många gånger mer likt censur än pressetik. Det är fler än jag som är av samma åsikt och de icke godkända kommentarerna finns ofta publicerade på olika forum.

 • Veronica 30 december 2009

  Nämen tänka sig? Arbetsmiljöverket förbjuder Hällnäs såg att använda vissa maskiner.
  Orsaken är risken för skador.
  Företaget riskerar ett vite på 900 000 om maskinerna används efter maj 2011.
  - Vi kommer att åtgärda det här, säger Lars Martinson, koncernchef för Martinson Group som äger sågen.

  Arbetsmiljöverket konstaterade att det fanns problem på sågen redan 2008. Då fick företaget krav på sig att se till så att vissa faror i arbetsmiljön togs bort. Vid en uppföljande inspektion i november i år fanns några risker kvar.

  Riskområden

  Till exempel kunde man lätt ta sig in i riskområdena för de maskiner som fungerar som en enhet för virkesmätning, sågning, justering av brädor och hyvling, eftersom det saknades skyddsbarriärer till området.
  Vidare saknades avskärmningsskydd mot ingrepp i vissa maskiners riskområden, och det saknades skyddsräcken mot fall.
  - Vi har jobbat mycket med de här sakerna, men det tar ju alltid en tid att anpassa äldre utrustning till dagens krav

 • Signe 30 december 2009

  SKRÄMMANDE: Datainspektionen har beslutat att granska Skellefteåföretaget Alltele.
  Orsaken är att bolaget flera gånger skickat oönskad reklam till en man i Uppsala.

  Orsaken är att en man i Uppsala klagat på bolagets hantering av personuppgifter. Flera gånger har han fått reklam via e-post – trots att han avböjt detta. Nu ifrågasätter han om Alltele verkligen har kontroll på de personuppgifter som bolaget hanterar, och vill att saken granskas.
  Datainspektionen begär nu ett yttrande från Alltele, med svar på hur personuppgifter hanteras och vilka åtgärder som vidtagits med anledning av mannens klagomål.

 • C-G Lundell 30 december 2009

  Gustave har nog fått ett och annat om bakfoten. Vare sig VF eller VK cencurerar inlägg. Däremot har de en skyldighet att bara publicera det som klarar pressetik och svea rikes lagar. Det är inte du som blir åtalad ifall ditt inlägg ex poisanmäls efter publicering! Det är VK/VF,s ansvarige utgivare... Tänkte bara upplysa dig om skuldfrågan när du så felaktigt kritiserar inlägg som inte publiceras och kallar det för cencur när det riktiga ordet borde vara ansvarfull publicering!

 • Gustave 30 december 2009

  Sitter och läser lite bland kommentarerna, och även om jag inte håller med om flertalet känns det ändå skönt att det åtminstone finns en tidning som inte räds att publicera fler än en åsikt. Hade dessa kommentarer skrivits till en artikel i PK, förlåt VK ;-) så hade majoriteten aldrig gått genom deras censur. Tack VF!!!

 • Mats 29 december 2009

  SockerConny: Snappy comeback... "Den som sa det, han va det"?

 • amir 28 december 2009

  ni mig skämta aprillo ha hah haa

 • Petter 28 december 2009

  Bluffare: Jag skulle vilja veta exakt hur insatt du är i läget i exempelvis mellöstern och östafrika? Det är intressant att läsa att Sverige, enligt ditt perspektiv, tar emot turister och bekostar deras uppehälle. Det är beklämmande att läsa...

 • SockerConny 28 december 2009

  "" Som sagt, på mellanstadiet finns mer mognad och förståelse""

  Ja precis, It takes one to know one.

 • C-G Lundell 28 december 2009

  Putte F förtydligar väl egentligen bara det jag skrivit tidigare..? Mognadsgraden är inte vad den borde vara..?

 • Mats 28 december 2009

  Som sagt, på mellanstadiet finns mer mognad och förståelse.

 • Mats 27 december 2009

  Tommy: det beror väl på vad du anser om nazismen. Ickenazister har inga problem att säga att nazismen är en fasansfull ideologi som utfört oerhörda brott mot mänskligheten. En nazist skulle, istället för att säga det självklara som jag skrivit ovan, säga: "Jamen, kommunismen, då?".

 • Tommy 27 december 2009

  Jag som är nationaldemokrat, vad ska jag kallas?

 • C-G Lundell 27 december 2009

  Sören: Poliserna gör samma övertramp och skall precis som personen i denna artikel, åtalas och fällas! Dock är den artikeln du hänvisar till inte aktuell eftersom målet återigen har tagits upp för utredning. Jag hyser stort hopp om att rättvisa kommer att skipas eftersom det är det enda rätta!

 • Sören 27 december 2009

  Det är ju skillnad på folk och folk...

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utredning-av-poliser-laggs-ner-1.794013

 • C-G Lundell 27 december 2009

  Bitvargen: Jag är medveten om att alla mellanstadie elever kan ta illa upp men på något sätt måste man få dessa fullvuxna människor att förstå att deras rättvispatos inte tillhör den ålder de representerar. Jag gör absolut inte jämförelsen med ironi, jag gör jämförelsen utifrån mitt tidigare yrke som lärare, och beskrivningen är på inget sätt orättvist. Vad gäller gb så har du klargjort vilken politisk agenda du har, det är noterat. Nisse: Du har inte rätten att bestämma vad andra människor anser är kränkande. Kallar du överviktiga för fetto? Tunnhåriga för flintis? Pelle: Det är inte olagligt men likväl kan det vara osmakligt. Nazist är väl det enda av orden man SKALL kalla andra för om de är nazister! Det beskriver ju trots allt bara personens politiska åskådning, inte hur han ser ut!

 • Mats 26 december 2009

  Bitvargen: Om det vore så enkelt. Jag skulle gärna skriva "N-ordet är verkligen ett ord som inte mörkhyade uppskattar. Fråga själv om du inte tror mig." bara en gång. En mellanstadieelev skulle ta in det faktum att det inte alls är ett respektfullt ord. En mellanstadieelev skulle därefter tänka: "Oj, den här personen kanske tar illa upp om jag använder det här ordet? Jag kanske borde använda ett bättre ord?". Denna reaktion uteblir här, som du säkert märkt, och jag begriper inte hur man INTE kan ta det till sig. Det är ist skandal att inte få säga neger som man gjorde på femtiotalet! Jag påpekar hur dumt det är 2010. De nedvärderar faktiskt sig själva genom sitt språkbruk och sin brist på förståelse för hur deras språkbruk påverkar andra.
  Gott nytt år på dig med. Hoppas det blir ett år med mer respekt och förståelse.

 • Bitvargen 26 december 2009

  Mats och C-G: Ni är säkert kloka och vuxna människor så nog klarar ni av att framföra era åsikter utan att behöva nedvärdera personer bakom andra inlägg (apropå jämförelsen med mellanstadieelever etc.). Gott nytt år förresten!

 • Mats 26 december 2009

  Nisse: om du inte märkt det så är det 2010 om några dagar... Kallar du människor för gulingar och rödingar!? Kan det inte uppfattas som nedsättande att kalla människor utifrån deras utseende? Guling, flintis, tjockis, acnefejjan? "Det är ju bara beskrivningar. Inget nedsättande i det."? Fråga en asiat om de uppskattar att bli kallad guling. Fråga en färgad hur de uppfattar n-orden. Och nej, läroböcker från 50-talet ger inte rätt svar.

  - Pelle: ska man tolka endel här så är det ju skandal att man inte får säga såna ord. Det är ju bara "beskrivande" ord. Jag tycker att det är väldigt korkade ord. Nazism är dock inget medfött utan nåt personer väljer att bli. Man väljer inte kön, födelseplats eller hudfärg. Däremot väljer man sin politiska ståndpunkt.

 • Nisse 26 december 2009

  Nu kan jag inte vara tyst längre. Jag är en man, född på 50-talet då vi kallade alla färgade människor för neger, och det var absolut inte i något nedsättande ordalg utan bara för att säga att den personen hade väldigt mörk hy. Jag tycker att debatten om olika uttryck om personers hudfärg, har tagit allt för stora mått, även när det gäller rättsfall om det. Neger är inget skällsord utan bara en beskriving om en persons hudfärg. När får vi en lag om när vi kallar våra kinesiska vänner för gulingar eller de genomtrevliga indianer, för rödingar?

 • gb 26 december 2009

  Censur gäller alla utom socialister till vänster

 • C-G Lundell 25 december 2009

  God Jul Mats

 • Mats 24 december 2009

  God jul, C-G.

 • C-G Lundell 23 december 2009

  Varför skulle jag göra det? jag är ju helt överens om att straffet var korrekt..? Vad är det du inte förstått i det?

 • C-G Lundell 23 december 2009

  Jag förstår inte alls meningen med det som skrevs? Det är självklart att hon blev fälld, korrekt dessutom! Vad vill han ha sagt med detta?

 • Mats 23 december 2009

  anonym: Precis. Inte ens en ssu:are får vräka ur sig rasistiska tillmälen. Varför skulle det vara skillnad med denna 18-åring? Resten vet jag inte vad den har med artikeln att göra, om jag ska vara ärlig... Är det nån annan som förstår poängen?

 • Mats 23 december 2009

  Leopold: Så för att den "enögda jäveln" ska lära sig ska man kalla honom/henne "synålen"? Frånvaron av empati är skrämmande...

 • C-G Lundell 23 december 2009

  Mats: Jag håller med, Jag tar tillbaka allt illa jag sagt om mellanstadieelever...

 • Mats 23 december 2009

  C-G: de vill ju inte ha ett varmt samhälle. De reagerar inte ens över möjligheten att nån kan ta illa upp. "Jamen, på femtitalet sa man ju...". Jo, för ett halvsekel sen gjorde man mycket man inte gör idag. Nä, det är de som har rätt att kränka. Deras rätt att kränka är större än andra människors rätt att slippa bli kränkta. Det är en människosyn som verkligen inte hör hemma 2010.

 • GT 23 december 2009

  Jag håller med Mats.
  En normal mellanstadieelev uppför sig inte så.

 • Mats 23 december 2009

  C-G: var snäll och kränk inte våra mellanstadielever.

 • Mats 23 december 2009

  Uffe S: när skrevs Tio små negerpojkar? Vad är det för år idag? Är dina chokladbollar svarta? Eller är de chokladfärgade? Innehåller de choklad? Uppskattar en färgad att bli kallad neger? Är det ett lämpligt ord att kalla en annan människa? Är det en triumf att få kalla människor för tjockis eller flintis bara man inte tillsätter en svordom?

  - jjojo: tror du moderater/folkpartister/centerpartister/kristdemokrater/vänsterpartister/miljöpartister samtycker till ett fritt användande av n-ord? Tror du att de beskriver färgen på sina gardiner med n-ordet?

 • C-G Lundell 23 december 2009

  Uffe S: Det är väl ändå inte du som skall bestämma vad en annan person anser är kränkande eller inte? Jag föreslår att du läser lite mer kring ämnet så inser du rätt snart att det finns en helt annan koppling till ordet än vad du vill göra gällande. Jag kan fortfarande inte förstå varför vissa av er fortfarande vill nyttja ett ord som kan såra en annan människa? Varför vill ni göra det? Är de trätt väg att gå för att skapa ett varmt, tryggt och utvecklande samhälle? Ni beter er som en skock mellanstadie elever..?

 • Uffe S. 23 december 2009

  Den politiska korrektheten (läs: bigotteriet) firar nya triumfer. Vem ska åka dit härnäst? Den som har deckarklassikern "Tio små negerpojkar" i bokhyllan? Eller den som har ett recept med s k negerbollar hemma i köket? Ordet neger (betyder helt enkelt "svart") är inget skällsord, precis som fallet är med finne, skåning eller stockholmare. Sätter man det i samband med en svordom är saken förstås helt annorlunda.

 • Mats 23 december 2009

  C-G: du är en klippa. :)

 • C-G Lundell 23 december 2009

  Tommy: Skall vi anpassa lagen efter Amerikanska rappares vokabulär?

 • Mats 23 december 2009

  Tommy: var i mitt inlägg är jag ohövlig? Du har inte svarat på en fråga jag ställt nånsin, oavsett ton, så "gärna" är en väldigt stark överdrift... Fråga en färgad om de gillar att bli kallade för nåt av n-orden. Svaret är så självklart att det faktiskt blir en retorisk fråga. Uppfostras ungdomar av musiktexter? Såklart inte.
  - C-G: fråga Tommy om vi ska anpassa lagen efter amerikanska rappares vokabulär?

 • Tommy 22 december 2009

  C-G Lundell: Jag besvarar gärna dina frågor eftersom du håller en hövlig ton (gör man det svarar jag gärna på frågor). Du frågar varför man måste använda ord som sårar andra. Det behöver man inte göra - det håller jag med dig om. Jag anser att begrepp som "svartskalle" och "svennehora" är lika nedsättande och därmed inte behöver användas - och de ska bedömas lika i lagstiftningen. Men det var inte det som var mitt fokus. Jag vill bara veta om ordet "nigger" är OK att använda eftersom rappare använder sig av det, och ungdomar som lyssnar på rapmusik naturligtvis påverkas och därmed lär sig att använda det ordet och då undrar jag om vi kan klandra ungdomar som använder sig av samma ord som de artister gör som dom lyssnar på.

 • C-G Lundell 22 december 2009

  När man läser hur folk skriver här så är det offret som skall lära sig att tåla att man kallar honom för neger? Snacka om att ha fel fokus? I Sverige har vi yttrandefrihet, vi får säga så gott som vad som helst till andra, men vi ÄGER våra ord och måste ta ansvar för dem... Jag undrar en sak. Varför måste man använda ord som kan såra andra? Vad är det för mening med det? Vad är det för mening med att ifrågasätta ordet negerboll eller hänvisa till musiktexter? bara för att man vill kunna säga neger? Vore det ärligt talat inte bättre att använda ett annat ord vilkens innebörd aldrig kan ifrågasättas? Denna diskussionen håller fortfarande mellanstadieklass! Läste ni att en 19-årig man åtalats för rån och stölder i Umeå?

 • Mats 22 december 2009

  Tommy: är det verkligen irrelevant vad du lyssnar på? Jag tycker din terminologi och dina ordval ofta är väldigt "intressanta". De kommer inte från rap, inte heller från nån musik jag nånsin lyssnat på. Nåja, vuxna (och religiösa) har alltid försökt förbjuda "omoraliska" texter som ungdomar lyssnar på (som i efterhand inte alls gjorde barnen till massmördare). Jag har lyssnat på högst "olämplig" musik, men jag kan ändå uttrycka mig, utan att använda ord från låttexter. Det är bättre att säga åt en ungdom som använder en kränkande terminologi än att förbjuda musiken. Jag menar, det verkar ju finnas många (vuxna?) här som verkligen upprörs för att inte få använda kränkande ord. Och de har inte snappat upp dessa ord från Snoop, det kan du vara säker på...

 • Tommy 22 december 2009

  Ja, som sagt: Om ungdomar i vårt samhälle lär sig en viss terminologi genom den musik dom lyssnar på, kan vi då fördöma dom för att dom använder sig av samma termer som dom har fått lära sig genom de artister dom lyssnar på? Vad jag själv lyssnar på är fullständigt irrelevant i sammanhanget eftersom jag talar om hur och genom vilka förebilder våra ungdomar påverkas.

 • Mats 22 december 2009

  Jörgen: var har jag sagt att det är okej att knuffas? "Han [18-åringen] blev arg och vräkte ur sig några ord till en person bredvid". Sa han ens till rätt person? Jag har fått många knuffar i köer. Det är dock mycket få av dessa som varit medvetna.
  - Tommy: sluta lyssna på rapmusik, då. Du har ju varit kritisk till Snoops ordbruk förr. Är det nu helt okej att använda dess språkbruk?

 • C-G Lundell 22 december 2009

  Jag tror knappt mina ögon! Fullvuxna människor fortsätter att diskutera huruvida man skall häckla andra eller inte? Varför vill man göra det? Skulle vi inte leva i ett bättre, tryggare samhälle om vi behandlade andra på ett positivt sätt? Mentaliteten som finns bland kommentarerna är så urbota omoget att jag ibland kommer på mig själv fundera på om de flesta av er fortfarande går i mellanstadiet? För det är just i den åldern som rättpatosen blir existentiell. Man kan heller inte sluta förvånas över folk som anser att personen får skylla sig själv för att "han knuffades"..? Sist jag hörde ett sådant försvarstal var när jag arbetade som lärare i en mellanstadieklass! Läste ni förresten att man tagit fast ytterligare en rattfyllerist i Umeå? En till fyllerist på våra vägar? Vart är vårt land på väg?

 • Tommy 22 december 2009

  I var och varannan rap-låt hör man begreppet "nigger" och det förekommer ganska flitigt i en del filmer. Det är musik och filmer som distribueras via de sedvanliga kanalerna och man kan köpa rap-musik i vilken musikaffär som helst, musik där rapparna regelbundet använder sig av samma terminologi. Denna musik och dessa filmer konsumeras av vilka ungdomar som helst i vårt samhälle och de får därmed lära sig att använda begreppet, för om det är en del av en rap-kultur så borde det rimligtvis vara accepterat, eller? Protesterna mot begreppet inom rap-musiken lyser i alla fall med sin frånvaro. Anta, rent hypotetiskt, att den för hetsbrott dömde förövaren i artikeln ovan har lyssnat på och blivit påverkad av rap-musik och dess ordval - ett ordval som är godkänt enligt musikbranschen - hur gör man då? Vem bär då ansvaret? Om våra ungdomar lyssnar på rap-musik där ordet "nigger" förekommer regelbundet, är det då deras fel om dom säger exakt samma sak? Är "nigger" OK? Rapparna tycker ju det.

 • Jörgen 22 december 2009

  Tja Mats jag antar att det är helt ok att knuffa folk och vara provocerande, helt klart är det mycket värre att säga det förbjudna ordet eller??

 • Mats 22 december 2009

  Suck: på mitten av sextiotalet var det okej för en man att ha sex med sin fru mot hennes vilja. Idag är det våldtäkt. Logiskt? Tacka f*n för att det är logiskt! Det är snart 2010.
  - Nils: är du heminredare? Har alla afrikaner samma hudfärg? En boll gjord av choklad (olika färger på choklad) har inget med Afrika att göra. Frågor?
  - Flintis: vad kallar du en somalier? En kongoles? Eller det mer lämpligt att beskriva dem utifrån deras utseende? Det tycker inte jag. Jag blir hellre kallad Mats än viting eller svensk.
  - m-l b: du är 60 år efter din tid. Fråga en afrikan om han/hon tycker ordet är nedsättande. Att du troligtvis inte kommer att bry dig om svaret är ett tydligt tecken på orsaken till att du använder detta olämpliga och därför laddade ord.

 • Peter 22 december 2009

  Självklart otrevligt att knuffa någon i ryggen, men om du läser noga så fick han en knuff i ryggen av "någon". Vem det var är inte fastställt, men den personen som gjorde det bör skärpa till sig ett snäpp.

  Om folk kunde hantera sitt drickande så kanske dom kunde behandla varandra lite mera värdigt.

 • Bitvargen 22 december 2009

  Om folk knuffar på en är väl också det en form av kränkning? Så vill inte jag bli bemött i alla fall.

 • Peter 22 december 2009

  Ordet syftar inte till någons ursprung. Då kan man ta reda på var personen kommer ifrån och kalla honom för eritrean eller kongoles, eller som någon skrev, Skelleftebo. Klipper detta ur Nyamko Sabunis debattartikel:

  "Så här skrev till exempel svensken Olof Bergius i en reseskildring från 1819:

  ”Sådan står Negern på nedersta trappsteget av den menskliga odlingen. […] Emellan hans förnufts högsta ståndpunkt och den förståndsgrad hvarifrån vi redan som barn börja uppstiga till vetenskapernas regioner ligger ett svalg, som hittills ingen har öfverstigit, hvilken ej ärft en stråle af de hvitas färg på sin hud och på sin själ. […] att försöka civilisera denna undermänniska vore i strid med sjelfva naturen.”

  Tycker ni fortfarande att uttrycket inte är nedlåtande?

  Smygrasismen är väl utbredd i vårt län, och den smyger inte särskilt mycket heller längre. Som Mats skrev, det handlar om rasbiologi, inte om födelsestat.

 • C-G Lundell 22 december 2009

  Det är beklämmande att läsa det som skrivs bland dessa kommentarer. Vuxna människor som beter sig som små barn! Fakta kvarstår man bör bemöta sina medmänniskor såsom man själv vill bli bemött. Istället sitter ni här och tycker att det är rasism att INTE få kalla en mörk man för neger? Det är i min mening skamligt, barnsligt och tydligt osvenskt!

 • m-l b 22 december 2009

  Vem är det som gjort ordet neger fult? Vi har alltid använt det och jag kan inte minnas att jag någonsin hört i nedsättande syfte.På 1940-1950-talet var det ju inte så vanligt att se dem men som sagt jag har inte hört det i nedsättande syfte och jag kommer som vanligt att använda det som jag alltid gjort

 • jb 22 december 2009

  Jag blir så trött på detta tjafs! Om man kallar en kvinna för hora är det tydligen OK men kallar man en svart man för neger blir man dömd för det. Blir man dömd om man kallar en Skelleftebo för Skelleftebo? Och det var tydligen ok att knuffas i kön. Och att man drar sånt här trams till domstol är väl nästan värst? Sådana här domar försämrar nog mer för "den färgade mannen" än vad de förbättrar!

 • Lars A 22 december 2009

  C-G, ordet Afrikan är olämpligt att använda eftersom inte alla svarta kommer från Afrika och dessutom finns det vita Afrikaner.
  Ordet neger härstammar från latinets niger som betyder svart. Ordet återfinns även i andra romanska språk i formen negro. Hur ställer du dig till länder som heter just Niger och Nigeria? Vad kallar du invånarna där?

  Så du tycker att man ska kalla flintisar (som jag själv) för tunnhåriga? Tycker du att du har löst problemet då? Brukar du gå omkring och kalla städare för "renhållningstekniker"? Tror du att de får trevligare arbetsuppgifter då?
  En katt är en katt och blir aldrig något annat oavsett vad du kallar den.

 • Mats 22 december 2009

  Nog för att det snart är jul, men visst är det mycket tomtar igång?

 • Sticke 22 december 2009

  C-G Lundell m.fl.. Vad är en neger?

 • Nils 22 december 2009

  Neger är en betäckning på färgen, dvs negerfärgad. Det har inte ens med människor att göra, endast en färg. Egentligen lika förnedrande som att bli kallad ljushyad eller mörkhyad. Bakelsen "Negerboll" betyder bara en rund bakelse som är negerfärgad. Inte heller det är något nedlåtande på något sätt. Vi lever i en förvirrad värld. Vem bestämmer vad som är en förolämpning?

 • Bengt Persson 22 december 2009

  Hur mycket fick afrikanen i böter för att han knuffade till den andra killen? Är det allvarligare att använda ett i många kretsar helt acceptabelt och neutralt ord än att knuffa någon i ryggen?

 • Suck.. 22 december 2009

  Sedan när blev ordet neger ett skälsord? Minns att i min bok om bokstäver i andraklass fanns att läsa: "Negern är en skum filur, ligger ofta där på lur". Upp till sjuttitalet var det ok, idag åker du dit. Logiskt??
  Nää!

 • C-G Lundell 21 december 2009

  Det enda som är en parodi är hur vissa här väljer att uttrycka sig. På vilket sätt är det ansvarsfullt, rekordeligt, sunt och genomtänkt att kalla en afrikan för neger? Varför vill man kalla sina medmänniskor för öknamn över huvud taget? De har väl redan ett namn man kan och bör använda? Kallar ni överviktiga för fetknoppar med? Tunnhåriga för flintis? Att medvetet såra andra människor med diverse tillmälen har INGET som helst att göra med hur vårt samhälle skall fungera.

 • Mats 21 december 2009

  Jag vill int flytt: är det hakkors på leksandsdräkten? Står leksandsdräkten för rasbiologi? Det tror inte jag.

 • Eritesol 21 december 2009

  Läs Sabunis debatartikel i aftonbladet från 31/8-2005 med titeln: Bli kallad neger är kränkande http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

  Eritesol

 • Jag vill int flytt 21 december 2009

  Att klä sig i t.ex. leksandsdräkt är enligt vissa som mats här nazistiskt. Att önska att svenskarna skulle få leva kvar som ett eget litet folk uppe i norr är enligt Sveriges radio nazistiskt.

 • skandal 21 december 2009

  nästa gång någon säger burträskare eller rasist åt mig skall jag anmäla det som förolämpling, men då gäller det inte likhet inför lagen eller yttrandefrihet. jätteskandal
  skämmes ta mig fan

 • Gunnar Larsson 21 december 2009

  Vad händer om jag kallar någon för 08a eller Stockholmsjäkel eller om någon kallar mig lappgubbe. Kan vi anmäla varandra då? Vet någon om det finns prejudikat på det?

 • Gillar negrer 21 december 2009

  Rätssväsendet är en parodi

 • Tordywel 21 december 2009

  Mats

 • Tordywel 21 december 2009

  Undrar samma sak som lulz. Man ska ju inte göra skillnad på människor bara för att dom har olika ursprung och det borde väl även gälla i det här fallet, för annars är det ett intyg på att vi är så olika att vi inte ens lyder under samma lagar.

 • Mats 21 december 2009

  En liten fundering, varför ska man kommentera andras kläder om man tycker att de är fula? Varför vill man ligga så nära förolämpning man kan, utan att det blir olagligt?

 • lulz 21 december 2009

  En liten fundering, om jag kallar en vit man för neger, vad händer då? Om han då skulle ta illa upp, har man då gjort sig skyldig till förolämpning och kan dömas för det? När jag säger åt någon att den har fula kläder på sig eller är usel på att köra bil, kan jag dömas för det?

 • Udo D. 21 december 2009

  Vars är föräldrarna...

 • ivar 21 december 2009

  Vilka skadestånd man ska kunna få när en stockholmare kallar en för lapp fast man inte är renskötere

 • LK 21 december 2009

  18-åringen blir väl rektor på Folkhögskola i framtiden.
  Denna händelse bör vara meriterande enligt lex Anna Sjödin.

 • Micke 21 december 2009

  vart är världen på väg....

 • Mats 21 december 2009

  gudrun: säger du tjockis åt överviktiga också? Flintis år de som tappat håret? Om du gör det så glömde din mamma att berätta för dig att det inte är särskilt respektfullt.

  - Ej pk: Jag har aldrig blivit kallad svenne. Undrar om det har med hur man bemöter andra att göra?

 • Ej pk 21 december 2009

  Tänk vad gulligt om vi vore lika inför lagen. Hur många hade man inte kunnat sätta dit då för att de kallat en för "jävla svenne" ... Allternativt: Om inte alla vore så jävla känsliga för bagateller som detta så skulle rättsväsendet kunna spara enorma summor pengar som kunnat gå till vettigare saker!

 • C-G Lundell 21 december 2009

  Gudrun: Allvarligt talat så är du nog inte måttstocken på vad som skall vara tillåtet. Om alla människor visar respekt och vördnad inför varandra så skulle vi slippa sådana tramsiga historier som denna. Jag tycker det är en helt korrekt dom! Om du dessutom tar detta som skämt så har du mycket kvar att lära om hur man skall bemöta andra människor!

 • C-G Lundell 21 december 2009

  Varför kalla någon för -ordet då? Det är väl bättre att bara låta bli då?

 • Julle 21 december 2009

  Det här är mycket allvarligt. Bränn ett par bilar, kasta sten på polis och brandkår, och du går fri. Kalla någon för n-ordet och du åker dit. Sverige är fantastiskt.

 • Mats 21 december 2009

  Bara att vänta på reaktionerna...

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Polishelikopter bevakade kippavandringen

Umeå. Många Umeåbor undrade vad polishelikoptern som flög över centrum gjorde. Den…

Körde skoter i förbudsområde

Inlandet. Polisen har upprättat en anmälan efter att en skoter kört i ett förbudsområde i…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hundratals personer deltar i kippavandring

Hundratals personer deltar i kippavandring

Nyheter. Flera hundra personer är på plats för att delta i en kippavandring i…

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Bildspel: Se Björkstakattens utställning här

Nyheter. Här är bilderna från Folkbladets fotograf Linda Eliasson på Björkstakattens…

Tipsa oss och bli en vinnare!

Tipsa oss och bli en vinnare!

Läs mer här! Har du ett bra nyhetstips? Vet du något vi på Folkbladet borde skriva om? Kontakta då redaktionen på något av följande sätt.

Mejla: redaktionen@folkbladet.nu

eller ring: 090-17 59 40

Läs mer om hur du kan bli en vinnare!

Kontakta lokalredaktionerna

I Lycksele:
Isak Boström

isak.bostrom@folkbladet.nu
090-17 59 53

I Lycksele:
Lina Olofsson

lina.olofsson@folkbladet.nu
090-17 59 17

I Skellefteå:
Camilla Stenlund

camilla.stenlund@folkbladet.nu
090-17 59 89

I Vilhelmina:
David Sandström

david.sandstrom@folkbladet.nu
090-17 59 91