Kristina Wicksell

"Allt annat än ett ja är ett nej"

Nyheter.
Som alltid när sex och samtycke debatteras i det offentliga rummet så blir reaktionerna starka på sociala medier.
Oscar Stål
Uppdaterad 19 april 2016 kl. 13:36

Bakgrunden är att regeringens utredare Mari Heidenborgs berättade att en samtyckeslag kommer att föreslås till höstens berättade SvD. Reaktionerna på tidningens sociala medier är många. En av flera kommentarer är "Då tycker jag det skall krävas påskrivna kontrakt. Allt annat kan missbrukas i efterhand om man ångrar sig... Jösses, vart är världen på väg..." skriver en läsare i SvD:s Facebookflöde. Men reaktionerna har också varit positiva.

Västerbottningen Ida Östensson, grundare till Make Equal och Fatta, har jobbat nära utredningen och visste att förslaget var på väg.

- Vi är jätteglada att man har förstått att sex ska bygga på frivillighet, alltså samtycke, och att utredningen även föreslår oaktsamhet och en förändring av brottsrubriceringen, säger Ida Östensson.

Tre punkter i lagen

Det kommande lagförslaget bygger på tre punkter. Den första är att sex ska bygga på frivillighet, den andra är oaktsamhet, och den tredje är att brottsrubriceringen ska ändras.

- Samtycke handlar om den normerande effekten. Om vilka frågor vi ställer, det handlar inte om att ett nej är ett nej, allt annat än ett ja är ett nej, man måste kunna visa att man har fått en ja-signal, säger Ida Östensson.

Men hon påpekar att lagen i sig själv inte kommer att innebära en förändring. Det kommer att krävas kampanjande, utbildning och en förändring i skolans sexualundervisning för att bygga en samhällsopinion för höstens lagförslag.

Kritikerna är många, och den vanligaste invändningen är att en samtyckeslag inte kommer att leda till fler fällande domar.

- Den kritiken har funnits genom hela historien och det kommer alltid finnas människor som försöker stanna utveckling.

Viktig förändring

En av de viktigaste förändringarna med lagen är att det inte längre kommer att rubriceras som våldtäkt, utan som sexuallt övergrepp. Dessutom kan man dömas för oaktsamhet.

- Det är modigt och bra av utredningen att steget till att ändra brottsrubriceringen, våldtäkt kommer från latin, det betyder tagen av makt, och det är ingen som fattar det i dag, våld behöver inte användas för att det ska vara ett övergrepp, säger Ida Östensson.

Även om lagförändringen går igenom så kommer problematiken med ord mot ord inte att försvinna.

- Det är som med barnaga, när det skulle förbjudas sa många att det inte skulle gå att bevisa, men bara för att det är svårbevisat så betyder inte det att lagen inte ska säga vad som är rätt och fel, avslutar Ida Östensson.

Annons
Detta är en nyhetsartikel. Artikeln beskriver det vi känner till just nu och kan komma att uppdateras. Uppgifter ska vara sanna och relevanta.
Annons
Annons
Folkbladet
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 59 00
  • Redaktionen
  • 090-17 59 40
  • Besöksadress
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
  • Postadress
  • Box 3164
  • 903 04 Umeå
Ansvarig utgivare: Anna Benker | © Copyright Folkbladet | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten